Cena SEO optimizacije v Sloveniji in kaj vse vpliva na končni strošek?

| Majda Rogelj|Objavljeno18 Apr, 2024

Cena SEO optimizacije v Sloveniji in kaj vse vpliva na končni strošek?

SEO optimizacija je v osnovi podobna marketingu, saj gre pri obeh za povečanje prepoznavnosti vaše blagovne znamke in posledično višjo prodajo izdelkov ali storitev. S to razliko, da vam SEO pomaga doseči rezultate tako, da poveča vašo prepoznavnost na iskalnikih, kot je Google. SEO je koristen tudi, ko gre za spremljanje uspešnosti oglaševalske akcije. Zagotavlja namreč podatke in analitiko, ki vodijo vaše odločitve o strategiji. SEO je torej učinkovit način za doseganje resnične vrednosti za vaše podjetje ali stranko. Kaj pa cena SEO optimizacije? Katere SEO storitve in strategije potrebujete? In kar je še pomembneje, kako določite vrednost, ki jo dobite za ceno, ki jo plačujete?

Poglejmo najprej, kaj določa stroške storitev SEO optimizacije

Cena SEO optimizacije je lahko zapletena, ker ni standardizirane metode določanja cen. Tako agencije kot freelancerji se odločimo, kako se bodo zaračunavale svoje storitve prek modelov določanja cen. Na uro, na projekt ali na podlagi mesečnega zneska.

Spodnji dejavniki vam bodo pomagali ugotoviti, kaj vpliva na cenovne strategije SEO, zaradi česar boste lažje določili, katera podjetja ponujajo resnično vrednost za vaš denar ali po domače – ne prodajajo mačka v žaklju.

Velikost spletnega mesta in št. ključnih besed

Obseg spletnega mesta, natančneje, število podstrani močno vpliva na ceno storitve SEO.

Na primer, spletno mesto za mala podjetja bo imelo običajno manj strani kot spletno mesto za e-trgovino. Tipična poslovna storitev, na primer storitve za odnose z javnostmi, bo potrebovala le morda pet ali kakšno stran več. Domača stran, nekaj strani s storitvami, o nas, stik z nami …. Maloprodajno spletno mesto pa potrebovalo na stotine strani z izdelki. Pri prvem primeru se torej optimizira mogoče 5 ključnih besed, pri drugem lahko 50.

Delo optimizacije za vsako spletno mesto se bo razlikovalo glede obsega, taktike in časa.

cena-seo-optimizacije-ključne-besede

Konkurenca

Konkurenca igra pomembno vlogo pri določanju cen SEO. Obstajajo primeri, ko je blagovna znamka na konkurenčnem področju in bo potrebovala več dela, da bo prehitela konkurenco. Toda nekatera spletna mesta v tržni niši morda nimajo velike konkurence ali pa so morda celo pionirji na svojem trgu. Če imate podjetje, ki nudi specializirane storitve je dejstvo, da imate manj konkurence. To pomeni, da bo vaše spletno mesto lažje uvrstiti in da bo zahtevalo manj truda s strani ekipe SEO, kar pomeni tudi manj stroškov.

Pri SEO „tekmovanju“ morate upoštevati panogo, lokacijo in ključne besede.

Prava ključna beseda je bistvenega pomena za SEO. Če se želi podjetje uvrstiti z zelo konkurenčno ključno besedo, mora uporabiti vrsto SEO aktivnosti. Med njih sodijo npr. redno objavljanje veliko ustrezne vsebine, posodabljanje stare vsebine, posodabljanje meta podatkov in meta oznak, ustvarjanje povratnih povezav, redno spremljanje in druge taktike.

Kateri dejavniki še vplivajo na končno SEO ceno?

Različna podjetja oz. spletna mesta, kot rečeno, potrebujejo različne SEO strategije. Večja podjetja v konkurenčni panogi bodo morda potrebovala bolj prilagodljiv in prilagojen načrt SEO ter trženje na več spletnih kanalih.

Pazite se zagotovil za uvrščanje podjetij, ki jamčijo rezultate SEO. Sama v to ne verjamem. SEO je na dolgi rok sicer učinkovita strategija, vendar nihče ne more nadzorovati, kako bo Google preiskal in razvrstil spletno stran. Zato je treba vsa zagotovila sprejeti z rezervo. Konstantno se namreč dogajajo posodobitve Google algoritmov in napovedovati, da boste prav vi uvrščeni na prvo mesto je mogoče včasih celo stvar „black hat“ (1) tehnike. ta res ni priporočljiva, v določenih primer je celo prepovedana.

Cena SEO optimizacije in način obračunavanja

Večina SEO podjetij/strokovnjakov sledi običajnemu modelu storitev: na uro, po meri ali mesečni paketi. Paket SEO, ki ga izberete (če gre za fiksni paket ali paket po meri), bo vplival na skupne stroške SEO.

Stroški SEO bodo običajno odvisni od obsega SEO aktivnosti. SEO kampanje se lahko začnejo že pri 50 € na mesec, a če gre za več kot eno ključno besedo, bo vprašanje, če bodo uspešne.

Storitve, ki so običajno vključene v ceno

SEO revizija

SEO revizija spletnega mesta je postopek pregleda in analize spletnega mesta z namenom izboljšanja njegove vidnosti in uvrstitve v iskalnih rezultatih spletnih iskalnikov, kot je na primer Google.

Med revizijo se pregledujejo različni elementi, vključno z vsebino, strukturo, ključnimi besedami, notranjimi in zunanjimi povezavami ter tehničnimi vidiki. Tu so npr. hitrost nalaganja strani, mobilna prijaznost in uporabniška izkušnja. Cilj revizije je prepoznati morebitne težave ali pomanjkljivosti, ki lahko vplivajo na uvrstitev spletnega mesta v iskalnikih, ter predlagati strategije za izboljšanje učinkovitosti in vidnosti spletne strani.

seo-revizija

Raziskava ključnih besed

Umeščanje ciljnih ključnih besed na URL-je, meta opise, naslove strani in različne vsebine spletnih mest je zelo pomembno, saj roboti te uporabljajo, da razumejo vsebino, zaradi česar lažje in hitreje preiščejo vaše spletno mesto.

Implementacija ustreznih ključnih besed bo botom pomagala prikazati vaše spletno mesto kot ustrezen rezultat iskanja.

Upoštevajte, da višje ko je stran uvrščena v rezultatih iskanja, več ljudi lahko naleti na vašo vsebino. Če imate privlačen in edinstven naslov, obstaja večja verjetnost, da bodo kliknili povezavo in prebrali vašo stran.

Ustvarjanje vsebine

Kakovostna vsebina igra pomembno vlogo pri SEO, še posebej, če ta vsebina poveča promet in si prisluži umestitve v medijih.

Iskalniki dajejo prednost kakovosti vsebine, kadar koli uvrstijo stran. Google je celo sestavil seznam osnov iskanja, ki jim morajo slediti spletni skrbniki in ustvarjalci vsebin. Predvsem bodite pozorni na notranje povezave, ki znatno prispevajo k uvrščanju.

Ustvarjanje koristne, zanesljive vsebine, namenjene ljudem, je zdaj, v času umetne inteligence še toliko bolj pomembno. Skušajte najti strokovnjaka za SEO, ki ve, kako ne samo ustvariti vsebine, ampak jo ustrezno optimizirati, da se bo uvrščala na Googlu.

OFF site SEO

OFF site SEO ali optimizacija zunaj strani se nanaša na dejavnosti, ki se dogajajo zunaj vašega spletnega mesta. Ti zelo vplivajo na položaj vašega spletnega mesta in vidnost pri iskanju. Eden od dejavnikov, ki vplivajo na SEO zunaj strani, so relevantni mediji. Elementi, kot so ocene, objave gostov, omembe in delitve na neodvisnih spletnih straneh, lahko močno vplivajo na SEO in uspešnost vašega spletnega mesta.

Drugi pomemben dejavnik je gradnja povezav v obliki objav prispevkov na zunanjih spletnih straneh, ki s povratnimi povezavami kažejo na vašo stran.

OFF site SEO je pomemben, ker skrbi za verodostojnost vašega spletnega mesta na mestih, ki so zunaj vašega nadzora kot lastnika spletnega mesta. Pravilno opravljeno in lahko pomaga izboljšati vašo uvrstitev za dolgo časa.

ON site SEO

ON site SEO ali optimizacija na strani je postopek odpravljanja vseh težav vašega spletnega mesta v smislu vsebine na straneh spletnega mesta in izvorne kode HTML. Na primer zemljevidi spletnih mest in roboti.

optimizacija-na-strani
Primer na sliki navajam kot primer, kako pomembna je optimizacija na strani še pred izvajanjem SEO aktivnosti. Za enega mojih naročnikov smo naprej ugotovili, da nima ustrezno strukturirane spletne strani, zato smo jo prenovili in ustrezno strukturirali. Seveda smo jo tudi poponoma SEO optimizirali in objavili. Samo 2 tedna po objavi in indeksaciji na Googlu je bila sprememba sledeča – “gradbeni nadzor” iz 76. mesta na 48., “elaborat ekonomike” iz 57. mesta na 10., “lokacijska preveritev” iz ne med prvih 100 na 9. mesto.

Tehnični SEO

Tehnični SEO se loti bolj taktične strani vašega spletnega mesta. S to storitvijo boste imeli spletno stran, ki se drži pravil, ki jih postavljajo iskalniki.

Zdaj pa zares, kakšne so cene?

Po podatkih agencije Clutch (2) slovenske top SEO podjetja računajo povprečno od 50 do 100 dolarjev na uro, malo ugodnejše pa od 25 do 50. Pa vseeno zna to biti precej nehvaležen podatek za nekoga, ki želi SEO optimizacijo svoje strani in se z njo srečuje prvič. Koliko ur bo dejansko porabljenih in kaj bodo za to dobili?

Zato je mogoče bolj smiselno, vsaj za novo in manjše podjetje, da se odloči za pakete SEO storitev. A tudi paketi imajo različne cene, ki so določene predvsem na podlagi že zgoraj zapisanih 2 spremenljivk:

  • število ključnih besed
  • zahtevnost ključnih besed (konkurenca)

Če gre za kredibilno SEO agencijo/freelancerja, vam bodo v okviru paketa najprej naredili analizo konkurence, opravili SEO revizijo z dejanskimi popravki in oblikovali SEO strategijo. Bodite pozorni pri tistih, ki bodo kar začeli optimizirati brez vseh teh „pred dejavnosti“. V paket pa bo potem vključena tako optimizacija na strani (bloganje) kot gradnja povratnih povezav.

Konkretne cene in aktualni pregled cen na slovenskem trgu si lahko ogledate TUKAJ.

Cena SEO optimizacije se zelo razlikuje – bodite pozorni pri izbiri!

Kot vidimo, je cena SEO optimizacije lahko zelo različna in odvisna od različnih dejavnikov, kot so obseg dela, kakovost storitve in izkušnje ponudnika. Pri izbiri partnerja za SEO optimizacijo je zato ključnega pomena, da ste pozorni na več kot le ceno. Resnično odsvetujem izvajalce, ki obljubljajo prve pozicije in izjemno nizko ceno. Za 100 ali 200 € na mesec dvomim, da boste imeli izjemne rezultate. Pomembno je, da izberete strokovnjaka ali agencijo, ki ima dokazano uspešne rezultate, pozitivne ocene strank in ustrezno znanje ter izkušnje na področju optimizacije spletnih strani.

Pri izbiri bodite pozorni tudi na to, ali ponudnik SEO storitev razume vaše poslovne cilje in ciljno občinstvo ter ali je pripravljen sodelovati z vami pri doseganju teh ciljev. Na koncu je cena SEO optimizacije in s tem investicija v kakovostno optimizacijo lahko ključnega pomena za uspeh vašega spletnega poslovanja, zato ne varčujte na račun kakovosti.

Več uporabne vsebine s področja optimizacije TUKAJ.

Podobni prispevki