Kako preveriti ali vas vaša marketing agencija vleče za nos

| Matija Zajsek|Objavljeno06 Jan, 2022

Kako preveriti ali vas vaša marketing agencija vleče za nos

Z vse večjim osredotočanjem podjetij na internet, agencije za marketing, tako v Sloveniji, kot tudi v tujini, rastejo kot “gobe po dežju”.

Na spodnji sliki je prikazan izsek kar 60 marketing agencij, ki jih samo v okolici Ljubljane (na dan 6.1.2022) najde aplikacija Google zemljevidi (slika je skrčena). V celotni Sloveniji je na Google zemljevidih na ta datum mogoče najti cca. 200 marketinških agencij.

stevilo marketing agencij slovenija
Gostota marketing agencij na območju Ljubljane (vir: Google zemljevidi, skrčen prikaz, datum 6.1.2022)

Po podatkih ebonitete.si je na datum 6.1.2022 najdenih 142 poslovnih subjektov na podlagi vtipkanega iskanja z besedo “marketing agencija” (v to ni všteto še število ostalih subjektov, npr. oglaševalske agencije, pr agencije, digitalne agencije in agencije za digitalni marketing, itd….).

Tisti, ki redno spremljate in uporabljate poslovno, družabno omrežje LinkedIN in vas zanima panoga trženja ter marketinga, ste zagotovo v zadnjem obdobju (še posebej pa v času korona krize) opazili, da marketing agencije na veliko zaposljujejo in iščejo nove kadre. Kar je dodaten argument, ki priča o tem, da je zanimanje za marketinške agencije v skokovitem porastu.

Ob vsej tej poplavi marketinških agencij se podjetnik, ki išče storitve trženja, najbrž upravičeno sprašuje katera marketing agencija bo zanj opravila zadovoljiv posel, v kateri agenciji bo njegovo podjetje zgolj samo ena številka v nizu strank, za katere morajo pač agencije opraviti predvidene naloge. In tudi s katero agencijo (če sploh katero) kupuje mačka v žaklju.

V tej objavi je objavljenih nekaj zeeeelo konkretnih napotkov, ki vam pri izbiri marketinške agencije, lahko pridejo prav.

Disclaimer: z besedilom, v nadaljevanju, v nobenem primeru ne nakazujem, da VSE marketinške agencije svoje stranke vlečejo za nos, še manj, da bi katerokoli agencijo v tem pogledu izpostavljal. Cilj prispevka je vas obvarovati pri izbiri napačne agencije, lahko pa, če želite celotno objavo berete kot zgolj eno veliko reklamo ali pa tudi kot ne. V vsakem primeru… upam, da vam bo koristila.

Najprej je bila zgodba…

V poslu (digitalnega) marketinga delujem (v času nastajanja tega zapisa) deseto leto.

Večinoma so moje stranke različno velika podjetja, ki želijo učinkovito trženje preko Googla (brez plačevanja za reklame, t.j. s pomočjo SEO optimizacije) pospraviti “pod svojo streho”, sicer pa so med sodelujočimi z mano, drugi največji segment ravno marketinške agencije, ki želijo spletno optimizacijo izpiliti ali dopolniti v asortimaju svojih storitev.

V vseh teh desetih letih sem spoznal nešteto marketingarjev, operativcev, juniorjev, seniorjev, brand managerjev, content ustvarjalcev, pa tudi SEO managerjev, direktorjev in lastnikov številnih slovenskih marketinških agencij.

Moj generalni vtis, medtem, ko sem jih imel priložnost spoznavati, je, da gre za zeeelo različne osebe.
Najbrž tako kot v vsaki drugi branži.

 • Eni so mega transparentni, spoštljivi, čuječi. Pravi leaderji v pravem pomenu besede. Za njih si kar štejem v čast, da sem jih imel možnost spoznati (in pa tudi, da so mi izkazali zaupanje, da smo sodelovali ali, da še sodelujemo).
 • Drugi so izjemno tekmovalni. V pozitivnem pomenu besede. Tem marketingarjem rečem samo “kapo dol”. Te vneme in mega tekmovalnosti (čeprav tudi sam sebe štejem za tekmovalnega) sam ne premorem niti pod razno. Marketingarjem in direktorjem, ki so lahko najprej 6 ur za računalnikom, potem odletijo na 3 urno predavanje, kjer kakšnim 100 slušateljem razlagajo svoje izkušnje in prakse in nato še zvečer pregledajo vse maile, moja malenkost ne zmore slediti. Na srečo, več niti ne želi, ampak vseeno. Kapo dol.
 • Tretji marketingarji sploh niso marketingarji. Ampak so prodajniki. Pri teh teče beseda, entuziazem, navdušenje. In pri teh je samo treba paziti ali mi kot stranki ne obljubljajo preveč in prelepe slike. Saj vemo – če nekaj deluje kot, da ni res, potem ponavadi tudi ni.
 • Četrti marketingarji smo “mali”. Smo marketingarji, prodajniki, računovodje, pravniki, učitelji in še starši v enem. “Mlatimo” vsak po svoje, pri čemer se s kilometrino, ponavadi na težji način in sami, učimo kaj je bolj prav in kaj ne.

Ne skrivam….
V svoji “kratki” marketinško prodajni karieri sem srečal že vse (se mi zdi).
Od pravih leaderjev do, žal, moram napisati, pravih “nategunov“.

Kako naj interesent v tej marketinški ponudbi juhe (v kateri se nas 99% marketingarjev razglaša za strokovnjake in specialiste), ne naredi napake in izbere tisto marketing agencijo, ki mu bo prinesla želeno?

Mogoče vam kaj pomaga spodnje…

Zaupajte sebi in svoji intuiciji

Čeprav se najbrž, predvsem za rosno mlado generacijo, ta napotek sliši kot prazno leporečenje, z leti vedno bolj ugotavljam, da naš notranji čut presneto dobro voha kdo je na drugi strani. Za primere, ko pa svojemu “čutu” in intuiciji ne zaupate (še) popolnoma, pa si postavite “varovalke”.

Ob vsej prečudoviti ponudbi, ki vam jo prikazuje marketing agencija, ki vas snubi, poskušajte številke in bodoče obljubljene rezulate dati na stran. In sogovornike v tisti agenciji povprašajte po njihovih rezultatih na tistem spletnem kanalu, ki vam ga prodajajo.

Poskušajte izvedeti ali marketing agencija tudi sama pridobiva na enak način kot ponuja vam, nove stranke in nove posle. Koliko njih stane predlagan spletni kanal in kakšen imajo sami izplen iz predlaganega spletnega kanala.

Poglejte primer:

 • če vam marketing agencija prodaja storitve za SEO optimizacijo vaše spletne strani ali trgovine, je upravičeno pričakovati, da bo s ponosom in brez “skrivanja v obliki drobnega tiska”, rezultate lastne SEO optimizacije pokazala, predstavila in jih tudi argumentirala.

Na spodnji sliki:

optimizacija spletnih strani
Graf rasti obiskovalcev na spletni strani iz Google analitike. V enem letu izvajanja SEO optimizacije na slovenskem trgu. Vir: Google optimizacija Seo-Praktik. Več informacij o tem kaj je SEO optimizacija, smo objavili na povezavi.

V veliko pomoč pri ocenjevanju ali argumenti marketing agencije pijejo vodo vam naj bodo vaša vprašanja.
Sprašujte, sprašujte, sprašujte in še enkrat sprašujte.

Če na katerikoli točki pridete do odgovora, da nečesa marketing agencija ne izda, češ, da gre za njihov “know how”, je to lahko, ni pa nujno, signal, da se za predstavljenim skriva še kaj drugega kot med in mleko.

Določite merljive cilje

Bodisi, da ste že cilje, ki jih želite z marketinško agencijo doseči, definirali sami, bodisi, da to delate z njimi, morajo biti cilji merljivi in vam razumljivi. Logični.

Če marketing agencija svoje cilje razloži tako, da jih ne razumete, je njihova dolžnost, naloga in odgovornost, da vam jih pojasnijo tako, da jih boste razumeli.

Nič vam ne pomaga izbira marketing agencije, ki uporablja vsemogoče tujke (ki jih v spletnem marketingu res ni malo, pa še vsake toliko si “vrli” marketingaši namislimo štiri nove :)), če vi na koncu sestanka veste edino to, koliko vas bo vse skupaj stalo, ne pa tudi tega kaj s plačanim sploh želite doseči.

Ni potrebno, da so merljivi cilji, visokoleteči in okrancljani z vsemi mogočimi tujkami.
Vaš cilj, npr. če skupaj z marketing agencijo načrtujete povečanje prodaje z Google Ads, naj bo čimbolj konkreten.
Namesto cilja: “v tem mesecu bomo povečali prodajo” postavite skupaj z marketing agencijo raje cilj “v tem mesecu želimo za 60% izboljšati prodajo x izdelka”.

Namig: bodite dodatno pozorni na to, če vam marketing agencija servira preveč ciljev hkrati. Zasledovanje več poslovnih in prodajnih ciljev hkrati je seveda mogoče. A to gre z roko v roki z višino marketinškega budžeta, ki ste ga pripravljeni odšteti za trženje. Če tržniki na marketinški agenciji kar zamahnejo z roko, ko bi vsem predstavljenim storitvam želeli vi še dodati “eno drobno malenkost”, ob tem pa rečejo: “bomo že, ni problema, za isto ceno”, je to že lahko signal, da jih bolj zanima vaš denar kot storitve, ki bi jih za prejeti denar morali izvajati.

Kdaj vas marketing agencija skoraj zagotovo vleče za nos

Da ne obstajajo agencije, ki svojih strank ne vlečejo za nos (po domače: nategujejo), kljub temu, da živimo v 21. stoletju, si ne delajte utvar. A tukaj o njih besedo ustavim (kljub temu, da so v mojih domačih razpredelnicah označene z rdečim kartonom).

Spodaj so izpisane moje ugotovitve kdaj vas marketing agencija vleče za nos(ki so čisto osebno mnenje):

 • če je odnos sogovornikov vzvišen, aroganten, pokroviteljski, skratka štorasto, namerno ali ne, nenaraven. Če ne steče, ne silite k agenciji. Spomnite se podatkov na vrhu te objave. Nešteto je agencij.
 • če se prodajnik, še pred podpisom pogodbe o sodelovanju, z vami v prav vsem strinja. Tak vam prodaja in tak je pripravljen pohrustati tudi vašo trditev, da je Zemlja ravna – samo, da proda.
 • če je marketing agencija šele v nastajanju, sestavljajo jo dva ali trije zaposleni, ponuja pa prav vse storitve trženja na tem planetu. Tile morajo biti guruji na kubik.
 • če vas namerno ali nenamerno s svojo razlago tujk in pomanjkano ambicijo, da bi vam pojasnili izraze, pojasnjujejo vaše cilje, ni nemogoče, da vas poskušajo zmesti. In pokazati, da njihova agencija nekaj obvlada, vi pa ne.
 • če vam prodajajo strah, češ, da bo vaša spletna stran kaznovana zaradi te ali one prakse, to v večini primerov ne drži.

Kako se lotite izbire marketing agencije

 • preverite dosedanje rezultate agencije
 • preverite reference. Govorite z njimi, pokličite jih.
 • preverite časovni obstoj agencije (izkušnje)
 • preverite kako dolgo v povprečju naročniki ostajajo z marketinško agencijo
 • pozanimajte se o fluktuaciji zaposlenih na agenciji

BONUS: preverite ali je izbrana marketinška agencija pripravljena v celoti posredovati ne samo poročila o njihovem delu in rezultatih, ampak tudi znanje in postopke kako bodo do teh rezultatov tudi prišli. S tem dosežete samostojno trženje in izvajanje marketinga tudi v primeru, ko in, če se boste z marketing agencijo razšli. Saj nikjer ne piše, da boste ravno s prvo izbrano, “poročeni” celo življenje.

 • preverite ali izbrana marketing agencija nudi zgolj marketinške storitve ali tudi prodajne. Takšnih je sicer na slovenskem trgu manj, a med bolj poznanimi je marketinška agencija Magentia.si.
 • v kolikor gre v vašem primeru za večji spletni projekt, preverite bonitetne ocene in prejete certifikate izbrane agencije

Dodatne informacije

Podobni prispevki