4 brezplačna SEO orodja za raziskovanje ključnih besed

| Matija Zajsek|Objavljeno26 Maj, 2022

4 brezplačna SEO orodja za raziskovanje ključnih besed

SEO orodja, ki se uporabljajo za optimizacijo spletnih strani, se v osnovi delijo na brezplačna in plačljiva. Medtem, ko je, logično, glavna prednost brezplačnih SEO orodij, ta, da zanje ni treba plačati, je žal, njihova pomanjkljivost to, da občasno ne delajo ali, da podajo “sumljive” podatke, ki se od podatkov, ki jih dajo ostala SEO orodja, zelo razlikujejo.

Po drugi strani, bi naj bila prednost plačljivih SEO orodij ta, da so bolj zanesljiva pri delovanju, pa tudi podatki, ki jih SEO upravitelji dobimo od njih, bi naj bili bolj natančni.

V tej objavi so podrobneje predstavljena brezplačna SEO orodja, ki jih pri spletni optimizaciji, uporablja večina tistih, ki se s SEO optimizacijo srečuje prvič. In si, logično, ni pripravljena za optimiziranje spletnih strani, “nakopati” prevelikih stroškov za svoje delo.

Zraven vsakega predstavljenega SEO orodja je podan tudi kratek primer rabe, tako, da boste lažje videli kako posamezno SEO orodje koristi pri izvajanju vaše optimizacije spletnih strani.

Glede na to, da ni edina funkcija SEO orodij zgolj raziskovanje novih ključnih besed (povezavo do opisov vseh ostalih SEO orodij, ki omogočajo tudi druge SEO funkcionalnosti, najdete na linku), so v spodnjem seznamu predstavljena predvsem SEO orodja, ki se brezplačno uporabljajo za raziskovanje ključnih besed.

Vsa, spodaj opisana SEO orodja, preprosto najdete tako, da vtipkate njihovo ime v Google.

Brezplačno SEO orodje za raziskovanje generičnih ključnih besed [ki hkrati pokaže kako PODOBNE so si posamezne ključne besede] – KwSurfer

KwSurfer je brezplačno SEO orodje, ki ga uporablja zelo veliko število SEO upravljalcev spletnih strani zato, ker je enostavno za uporabo in vam podatke prikaže kar v stranski vrstici iskalnika Google. S pomočjo KwSurferja vam ni treba odpirati novih aplikacij in preklapljati med ekrani, ker bodo vsi raziskovani podatki prikazani kar na Googlu.

Obenem je KwSurfer odličen tudi zato, ker vam prikaže podobne ključne besede vaši targetirani ključni besedi. Kar vam olajša optimizacijo posameznih spletnih vsebin za več, podobnih ključnih besed, hkrati.

Pri SEO optimizaciji ni vseeno kako hitro napredujete.

Če vsako posamezno spletno vsebino optimizirate za eno ključno besedo ali, če eno spletno vsebino optimizirate za 5 ključnih besed, hkrati, se bo to na koncu leta, zelo poznalo na hitrosti pridobivanja novih obiskovalcev na vaše spletne strani.

Poglejte spodnjo sliko:

bilanca stanja seo orodje kw surfer

V Google ste vtipkali npr. ključno besedno zvezo “bilanca stanja”…

Na desni strani organskih prikazov spletnih strani vam KwSurfer ponudi dodatne ideje ključnih besed, ki so bolj ali manj (v %) podobne ključni besedni zvezi “bilanca stanja”. Ključne besede, ki imajo “similarity/podobnost” ključni besedni zvezi “bilanca stanja” nad 50% so primerne za to, da se jih vključi pri SEO optimizaciji ISTE spletne vsebine, ki targetira na ključno besedno zvezo “bilanca stanja”.

KwSurfer na vrhu iskalnika poda tudi iskalni volumen, t.j. število mesečnih zanimanj za besedno zvezo “bilanca stanja” na Googlu. Te iste podatke poda tudi za vse najdene podobne ključne besede.

Če želite videti primer kako se pravilno SEO optimizira vsebina, ki targetira na ključno besedno zvezo “bilanca stanja” kliknite na povezavo in bodite pozorni na to katere podobne (similar) ključne besede so zraven bilance stanja omenjene še v tekstu na povezavi.

Celovito razlago (po korakih od prvega do zadnjega) o tem kako optimizirati spletno stran, najdete na povezavi.

Brezplačno SEO orodje za raziskovanje dolgorepih ključnih besed [KeywordSheeter]

Brezplačno SEO orodje za raziskovanje dolgorepih ključnih besed KeywordSheeter vam pomaga odkriti t.i. lahke, dolgorepe ključne besede, kar je še posebej primerno za začetnike pri optimizaciji svojih spletnih strani.

Tisti, ki šele začenjate s pripravo svojih SEO optimiziranih spletnih vsebin, se najbrž ne boste lotiti SEO optimizacije pri najtežjih in najbolj konkurenčnih ključnih besedah. To je zato, ker želite za svoje SEO delo dobiti feedback ali ga opravljate dobro.

S težkimi ključnimi besedami se začetniki ne boste pojavili na prvih straneh Googla – četudi solidno SEO optimizirate svoje spletne vsebine. Eden izmed razlogov je že to, da je vaša spletna stran bolj nova, kar pomeni, da ji Google ne zaupa tako kot zaupa bolj uveljavljenim in dlje časa prisotnim spletnim stranem na trgu.

To pomeni, da, če boste SEO začetniki, vsebine optimizirali za težke, t.i. generične ključne besede, da ne boste dobili feedbacka (iz Googla) ali je vaš izdelek dober ali ne. Zato se SEO začetnikom priporoča, da najprej vsebine optimizirajo za lahke, t.i. dolgorepe, long tail ključne besedne zveze.

Poglejte spodnjo sliko:

prodaja terjatev seo orodje keyword sheeter

V brezplačno SEO orodje KeywordSheeter vtipkate besedno zvezo “prodaja terjatev” in orodje vam vrača dolgorepe ključne besedne zveze povezane z vtipkano besedno zvezo “prodaja terjatev”. To počne tako dolgo dokler v orodju ne kliknete na gumb stop.

Zdaj je SEO upravljalec ali pisec SEO besedil prišel do seznama novih ključnih besed, ki jih lahko uporabi pri SEO optimizaciji osnovne vsebine, ki targetira na ključno besedno zvezo “prodaja terjatev” ali pa pripravi nove spletne vsebine, ki targetirajo na najdene dolgorepe ključne besedne zveze.

NAMIG: Pri odločitvi o tem kakšno vrsto spletne vsebine pripraviti za posamezne najdene ključne besedne zveze, si pomagajte s pregledom konkurenčnih spletnih vsebin. V zgornjem primeru je npr. na povezavi “odkup in prodaja terjatev” natančno prikazano kakšno vrsto spletne vsebine (blog objava), vključno s tem kakšna poglavja naj bodo v vsebini, da boste vašo vsebino za targetiranje na ključno besedno zvezo “prodaja terjatev” dejansko uvrstili na prvo stran Googla.

Brezplačno SEO orodje za raziskavo vprašanj, ki jih uporabniki postavljajo na Googlu

Brezplačno SEO orodje AlsoAsked vam omogoča, da vsebine za Google pripravljate še bolj uporabno. Ker vam orodje pomaga poiskati tista ključna vprašanja, ki jih uporabniki dejansko vtipkajo v Google. Vsebina, ki odgovarja na konkretna vprašanja uporabnikov je bolj uporabna, bolj zanimiva in bolj deljena z drugimi.

Z orodjem AlsoAsked dobite tudi že zasnovo/predlog poglavij kako načrtujte vsebino, da bo ta prikazana na Googlu višje med organskimi prikazi.

Poglejte sliko:

seo orodje alsoasked team building

V orodje vtipkate ključno besedo, npr. team building, orodje pa vam samo predlaga naslove poglavij, na katere se osredotočite, ko pripravljate vsebino za targetiranje na ključno besedno zvezo “team building”. Če želite s svojo spletno vsebino targetirati na team building, ne bo narobe, če boste v vsebini odgovorili na to kaj team building sploh je, kakšni so različni tipi team buildingov, prikazali primere izvedbe team buildingov in ostalo.

Glede na to, da so na zgornji sliki vprašanja za besedno zvezo “team building” identificirana v angleškem jeziku, preprosto poslovenite vprašanja, če targetirate z vsebino na slovenskem Googlu. Google nadzoruje “translate” in več jezikov in mu je zaradi tega zelo dobro “jasno”, da kdor v slovenščini sprašuje kaj je team building, se zanima za team building – četudi orodje izkazuje, da takšna vprašanja postavljajo angleško govoreči uporabniki Googla.

Če želite videti kako je v slovenskem jeziku vrhunsko SEO optimizirana spletna vsebina za besedno zvezo “team building” kliknite na povezavo in opazujte na kakšna vprašanja odgovarja vsebina na povezavi. Le od kje so dobili ideje? ?

Brezplačno SEO orodje za raziskovanje namena, ki se skriva za ključnimi besedami

Poznavanje tega kakšen namen imajo uporabniki Googla, medtem, ko vtipkajo določeno ključno besedno zvezo v iskalnik, je pravzaprav najbolj pomembna veščina SEO optimizacije.

Zakaj?

Ker lahko za posamezno spletno vsebino upoštevate prav VSE aktualne SEO smernice, a, če boste zgrešili namen uporabnika, Google vaše vsebine enostavno uporabniku ne bo prikazal.

Kako vemo, da to drži?

Google ima trenutno primat med vsemi spletnimi iskalniki na trgu. Če želi ta primat obdržati, mora algoritme svojega iskalnika prilagajati in razvijati tako, da ostaja maksimalno uporaben iskalnik. Če njegov uporabnik vtipka ključno besedo “vreme”, je najbrž vsem razumljivo, da uporabnika zanima vremenska napoved. Zato Google na prvi strani prikaže podatke o vremenu.

Enako velja za vse ključne besede.

Enostavno ključno je, da kot SEO optimizatorji znate prepoznati iskalne namene, ki se skrivajo za posameznimi ključnimi besedami. To teh “namenov” vam pomaga brezplačno SEO orodje SearchIntent.

Poglejte sliko:

bolečine v križu search intent

V SEO orodje vtipkate ključno besedno zvezo “bolečine v križu” in orodje vam vrne namene, ki se skrivajo za uporabniki, ki so to besedno zvezo vtipkali v iskalnik.

Nekatere med njimi zanimajo bolečine v kolku, drugi iščejo informacije za bolečine v križu na forumih, tretje zanima kakšna bi bila ustrezna masaža za bolečine v križu, četrti potrebujejo informacije za bolj natančno pozicijo bolečin v križu (v ledvenem delu, v spodnjem delu hrbta,..).

Če boste želeli targetirati s svojo spletno vsebino na besedno zvezo “bolečine v križu”, poglejte spletno vsebino za bolečine v križu na Magus.si in opazujte katere vse “iskalne namene” zadovoljuje ta vsebina (ki rangira med top 3 vsebinami za “bolečine v križu” na Googlu).

BONUS: brezplačno SEO orodje za raziskavo ključnih besed vaših konkurentov + postopek uporabe

Če vam zgoraj predstavljena, 4 brezplačna SEO orodja ne zadoščajo za iskanje novih ključnih besed, se raziskovanja dodatnih ključnih besed za SEO lotite tako, da preverite ključne besede, ki jih uporabljajo vaši konkurenti.

Tisti, ki se že spoznate na SEO optimizacijo veste, da vaši konkurenti njim pomembne ključne besede uporabljajo tudi pri gradnji t.i. povratnih povezav (t.j. backlinkov) za izvajanje offsite SEO optimizacije. Preprosto bodite pozorni iz katerih ključnih besed se spletne vsebine povezujejo z vašimi konkurenti in te besede uporabite za pripravo vaših spletnih vsebin.

Kako najdete spletne strani, ki se s t.i. offsite SEO optimizacijo strani, povezujejo z vašimi konkurenti.


Vašega konkurenta vtipkajte npr. v brezplačno SEO orodje za preverjanje backlinkov, npr. Ahrefs Backlink Checker in dobili boste seznam spletnih strani kjer so zgrajene povratne povezave (offsite SEO) do vašega konkurenta. Zdaj preglejte stran po stran in bodite pozorni na ključne besede v katerih je zgrajena offsite SEO povratna povezava do vašega konkurenta.

Poglejte sliko:

brezplačno SEO orodje ahrefs backlink checker offsite seo

Z orodjem se je na zgornji sliki preverjal seznam spletnih strani, na katerih so zgrajene t.i. povratne povezave za offsite SEO optimizacijo, za eno izmed slovenskih spletnih agencij. S klikom na vsako izmed njih boste našli ključne besede, ki so vašim konkurentom pomembne pri optimizaciji njihove spletne strani.

Uporabno:

Dodatne informacije:

Še 6 dodatnih, brezplačnih SEO orodij za raziskovanje ključnih besed, je predstavljenih v spodnjem videu:

Podobni prispevki