Kako načrtovati vsebinski marketing [časovno & vsebinsko]

| Matija Zajsek|Objavljeno31 Mar, 2022

Kako načrtovati vsebinski marketing [časovno & vsebinsko]

To, da je potrebno danes s svojimi spletnimi vsebinami, nastopati na internetu na čim več različnih spletnih kanalih (z različnimi vrstami vsebin) je marsikomu, ki se ukvarja s spletnim marketingom, že kristalno jasno. Vztrajati zgolj na enem spletnem kanalu (bodisi, da je to Google ali Facebook ali kaj tretjega), preprosto pomeni izgubljanje potencialnih strank, ki v prvi vrsti uporabljajo druge spletne kanale – saj, če se bodo ti že odločili za nakup, se bodo z večjo verjetnostjo pri tistih, ki jih pogosteje srečujejo na tistih spletnih kanalih, ki jih uporabljajo sami.

Hkrati ima vsak spletni kanal svoje prednosti in pomankljivosti, kar pomeni, da z nastopom na več spletnih kanalih, izničujete slabosti posameznega kanala, vnovčujete pa vse prednosti vsakega izmed njih.

Na vsakem spletnem kanalu, na katerem boste nastopali s svojimi objavami spletnih vsebin, je priporočljivo, da nastopate premišljeno, strateško in predvsem z jasnim načrtom.

Dober načrt za vsebinski marketing na posameznih spletnih kanalih vsebuje ne samo časovnico objav, ki jih nameravate izvajati na posameznih kanalih, temveč tudi vsebinsko zasnovo (ton objav, format objav,..) posameznih objav na kanalih – saj niso vsi vsebinski formati in vsa vrsta komunikacije primerna za vsak posamezen spletni kanal.

V tej objavi so podrobneje predstavljeni predlogi kako načrtovati spletne vsebine za promocijo na različnih spletnih kanalih…

[toc]

Kako izdelati časovnico objav

Na internetu je na voljo nešteto pripomočkov, ki vam pomagajo sestaviti in tudi avtomatizirati časovnico vaših objav na različnih spletnih kanalih.

Nekatera orodja vam brezplačno, druga proti plačilu, pomagajo načrtovati objave vaših postov zgolj na socialnih omrežjih, druga orodja in načini omogočajo objavljanje vaših objav ne samo na družabnih omrežjih, temveč tudi na vašem blogu in na Google my Business kartici, itd….

Primer enega izmed orodij na načrtovanje objav spletnih vsebin

Za lažjo predstavo prednosti, ki jih prinašajo različna orodja, je v spodnjem videu prikazana funkcionalnosti enega izmed načrtovalnikov objav vaših spletnih vsebin (Planable), ki omogoča vizualni koledar v katerem enostavno načrtujete na katerih spletnih platformah (LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest,..) boste objavili točno določeno spletno vsebino. Vsako vsebino pa lahko tudi označite ali gre za promocijo produkta, informiranje vašega bazena sledilcev, zabavno vsebino, uporabno vsebino, itd..

Programi kot so zgornji Planable, so še posebej uporabni za digitalne in spletne agencije, ki upravljajo z več strankami in več različnimi računi, ker omogočajo iz enega računa, časovno načrtovanje posameznih objav več različnih blagovnih znamk:

Dodatna prednost tovrstnih načrtovalnikov posameznih objav je tudi možnost editiranja posameznih objav znotraj samega programa. Z namenom, da vas ne preseneti drugačen izgled posamezne objave dejansko po tem, ko je objavljena na posameznem družabnem omrežju, ampak, da se prikaže točno takšna, kot ste jo načrtovali.

Ta funkcionalnost pride v poštev predvsem pri objavah, ki zahtevajo vključenost več udeležencev oz. potrditev pripravljene objave od naročnikov in strank:

Kako časovno načrtovati objave

Pojavljanje s svojimi vsebinami na različnih spletnih kanalih zahteva od kanala do kanala, različno dinamiko. Prepogosto ali premalo pogosto objavljanje vsebin na različnih speltnih kanalih ima za posledico neučinkovito izvajanje spletnega marketinga. To pa rezultira v nedoseganju marketinških ciljev na posameznem kanalu, porabljanju časa in večanju stroškov podjetja.

Zelo pomembno je, da s svojimi objavami na različnih spletnih platformah uporabljate ustrezno dinamiko objav.

Za socialno omrežje Twitter, ki sodi med najhitrejša socialna omrežja, je npr. priporočljivo objavljati do kar 8 krat na dan. Res da so objave na Twitterju ponavadi kratke (do cca. 140 znakov), tako, da iz vidika porabe časa ne zahteva Twitter ogromno energije, a jo zahteva več iz naslova iskanja idej za priporočeno dnevno zgoščenost osmih objav. Težko je, brez načrta, vsak dan najti 8 idej za objave na Twitterju. Še posebej, če imate na Twitterju zastavljene marketinške cilje, ki jih z objavami želite doseči.

Na Facebook omrežju se priporoča nastopati (z različnimi spletnimi vsebinami) z 3 do 5 objavami na teden.

Na LinkedIN omrežju se priporočajo 2 do 3 objave na teden. Pri objavljanju vsebin na LinkedIN omrežju, ki ga mnogi imenujejo omrežje za poslovne uporabnike, je zelo pomembno, da za svoje podjetje izdelate profesionalen profil podjetja, vključujoč ustrezno profilno sliko.

Na spodnji sliki je prikazana profilna slika podjeta Prva bonitetna agencija d.o.o., ki na spletu upravlja s spletno stranjo ebonitete.si:

profilna slika podjetja ebonitete.si

Na Instagramu se priporoča objavljati vsak dan. Dinamika objav na različnih omrežjih je odvisna tudi od tega koliko imate na voljo idej za vašo raznovrstnost in zanimivost objav.

Če boste uporabljali za vaš spletni nastop Google, je za učinkovit nastop na Googlu, prej pomembno, da so objave kakovostne kot, da jih je več. Če v vaši panogi najdete ogromno ključnih besed, za katere bi bilo vredno pripraviti nove vsebine in hočete hitro povečati vidnost vaših spletnih vsebin, potem boste objavljali hitreje ali z več pisci (ter uporabljali tudi plačljivo spletno oglaševanje na Googlu), če pa vas zanima strateški in premišljen, dolgoročni nastop, pa boste najbrž izbirali med bolj kakovostnimi pisci in manj vsebinami naenkrat.

Kako vsebinsko načrtovati objave na posameznih spletnih kanalih

Od vsebinskega načrtovanja vaših objav je odvisno kako intenzivno in hitro boste začeli pridobivati bralce in sledilce svojih objav. Preveč reklamnih in PR-ovskih objav ima za posledico ravno nasprotni učinek, to je odjavljanje od sledenja, namesto od prijavljanju k sledenju.

Vsak spletni kanal sicer omogoča različne formate objav spletnih vsebin.

Na nekaterih kanalih imajo zdaleč najboljše učinke poučne in zabavne vsebine (npr. YouTube), na drugih kanalih naj bodo v ospredju predvsem zabavne, sproščene in spontane vsebine (npr. Facebook). Če za izbran spletni kanal ne najdete ustreznega formata vaših spletnih vsebin, ker ocenjujete, da se na njem ne nahaja vaša ciljna publika, je smiselno tak kanal tudi opustiti iz vašega vsebinskega načrta – saj objavljanje na njem predstavlja izgubo časa.

Na LinkedIN omrežju ima smisel objavljati vsebine, ki so povezane s poslovanjem podjetij in njihovim izboljšanjem, potrebe po novih kadrih, PR vsebine podjetij in podobno.

Za nastop na Googlu se v okviru bloga na vaši spletni strani priporoča objavljanje uporabnih nasvetov, novic v zvezi s panogo v kateri nastopa vaše podjetje ter novosti iz vašega prodajnega programa, itd… Te objave je smiselno vkomponirati v vaš nastop na ostalih spletnih kanalih, zato, da si ne delate dvojnega dela in pripravljate za vsak spletni kanal, svojih vsebin.

Na podlagi tega je priporočljivo tudi avtomatizirati vaše objave.

Primer vrhunsko zastavljenega bloga in premišljenih objav na blogu, poglejte na spodnji sliki (iz spletne stran prvafina.si):

blog prvafina.si

NAMIG: Pri pisanju in objavljanju vsebin na vašem blogu spletne strani, ne pozabite na SEO optimizacijo vaših spletnih vsebin. Za objave, ki jih objavljate na blogu, si želite, da niso samo prikazane na vaši spletni strani, ampak tudi, da so SEO optimizirane tako, da se prikažejo na iskalniku Google čim višje med vsemi prikazani spletnimi vsebinami. Višje kot je na Googlu prikazana vaša objavljena vsebina, več obiskovalcev bo pritegnila iz Googla. Podrobnosti o kaj upoštevati pri optimizaciji vaših speltnih vsebin najdete v članku: Kaj je SEO & kako se izvaja.

Prednosti premišljenega načrtovanja objav spletnih vsebin

Večji kot bo razmislek pri tem koliko in kaj boste objavljali na katerem izmed spletnih kanalov, več prednosti bo to prinašalo vašemu poslu. Glavne prednosti premišljenega in načrtovanega objavljanja vaših spletnih vsebin na različnih kanalih spletnega marketinga, so:

  • možnost hitrega nagovarjanja več različnih spletnih publik, ki se zadržujejo na posameznih kanalih
  • možnost specifičnega nagovarjanja publik na različnih spletnih kanalih
  • možnost tesnejšega povezovanja z vašimi ciljnimi publikami
  • možnost interakcije s ciljno javnostjo (z odgovarjanjem na vprašanja, s spodbujanjem komunikacije s postavljanjem vprašanj, organiziranjem nagradnih iger, itd…)
  • možnost oblikovanja vaših sporočil v različnih vsebinskih formatih (pdf brošure, e knjige in katalogi, slike, podcasti, video vsebine, blogi, infografike, itd…)

Prednosti strateškega pristopa k izvajanju vsebinskega marketinga prikazuje spodnja slika:

prednosti vsebinskega marketinga
Vir slike (2)

Dodatne informacije:

Uporaben video o tem kako načrtovati vsebinski marketing:

Viri:

1 – Planable
2 – How To Develop an Effective Content Marketing Plan

Podobni prispevki