4 glavni razlogi zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani

| Matija Zajsek|Objavljeno24 Jun, 2021

4 glavni razlogi zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani

Trend zanimanja za optimizacijo spletnih strani, je zadnjih 5 let, ves čas, v rahlem porastu (vir 1):

optimizacija spletnih strani trend

Kljub temu, da je razlogov zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani, najbrž še bistveno več, kot jih je navedenih spodaj, so spodaj podrobneje predstavljeni 4 razlogi za SEO, ki se jih načeloma zavedamo bolj površno… Preverite…

Who ranks, banks

Med strokovnjaki v svetu optimizacije spletnih strani, kroži zanimiv rek: “who ranks, that banks”.

Enostavno zapisano to pomeni, da si tisti, ki uspete svoje internetne strani pripeljati na prvo stran Googla, lahko obetate zaslužek. Za druge je, vsaj kar se tiče zaslužka iz neplačanih prikazov internetnih strani na Googlu, vsa ostala spletna prodaja, prej rezultat sreče, velike mere potrpežljivosti in naključja. Ker, vsaj načeloma, tiste internetne strani, ki so na prvi strani Googla, vidi, opazi in nanje klika, največ uporabnikov Googla. Na vse ostale pa se klika bolj zaradi tega, če z vsebino (ceno, ponudbo, informacijami) na klikane spletne strani, nismo zadovoljni.

Čeprav nikjer ne piše, da prva mesta na Googlu, avtomatsko že pomenijo, nove posle in prodajo, prva mesta na Googlu definitivno predstavljajo večjo verjetnost za klike na prikaze vaših internetnih strani. Ker na internetne strani, ki se nahajajo na drugi strani Googla (ali celo na tretji) ne klika praktično več nihče.

Iz te povečane verjetnosti za klike, je čisto drugače razvijati spletni posel in prodajo, kot iz verjetnosti, da na vašo internetno stran, kliknejo le nekateri, po naključju.

Četudi dosežete prva mesta na Googlu in v prvem trenutku od tega še ne ustvarjate zaslužka, imate “v rokah” vsaj potencial, da zaslužite. Ker se lahko “igrate” z različnimi testiranji.

Kliki prihajajo. Če konverzij ni, lahko izvajate A/B teste, lahko testirate svojo odzivnost in prodajni nagovor iz strani tistih, ki pri vas sprejemajo klice. Na koncu koncev vam mora prvo uvrščena in visoko klikabilna stran (ki ne konvertira) vsaj dati odgovore na to, zakaj ne konvertira.

Tisti, ki po drugi strani, niti obiska nima, o konverziji težko razmišlja tako, kot tisti, ki obisk na internetno stran, ima.

Slika in vprašanje v premislek….

Ali menite, da si ekipa iz spletne strani ebonitete.si (od koder je vzet spodnji prikaz) za razvoj svojega posla, postavlja ista vprašanja kot ekipa, ki na internetni strani, ni uvrščena na prvih mestih?

Na sliki so prikazane, v zadnjih treh stolpcih, uvrstitve spletne strani ebonitete.si, za različne (na sliki zamegljene) ključne besede, ki skupno ustvarijo nagovarjajo dobrih 3000 uporabnikov Googla na mesec:

seo optimizacija ebonitete

Optimizacija spletnih strani prispeva k rasti obiskovalcev na internetno stran

Optimizacija spletnih strani prispeva k temu, da na neplačan način, poskrbite za dotok novih obiskovalcev na vaše strani. Seveda obstaja še na tisoče drugih načinov, kako pridete do več obiskovalcev na svoje strani, samo, če želite več obiskovalcev dobiti iz spleta tako, da ne uporabljate plačljivih spletnih kampanj, je optimizacija spletnih strani, točno to.

Premalo podjetnikov se zaveda, da je plačljivo spletno polje, kjer je mogoče obisk internetnih strani, prav tako konkurenčno, kot vse ostale panoge. Kar ima za posledico, da so pričakovane cene spletnega oglaševanja, v prihodnosti, obrnjene navzgor.

Bolj kot podjetja stavijo na spletno oglaševanje in manj kot na druge načine pridobivanja obiskovalcev na svoje internetne strani, v večjo odvisnost od plačljivih spletnih kampanj, vstopajo. In nasprotno. Bolj kot se trudijo razvijati kanal SEO optimizacije, manj so odvisna od plačljih kampanj na internetu.

Kako vpliva SEO optimizacija na rast obiskovalcev na spletnih straneh, prikazuje spodnja slika:

Polje obkroženo s številko 1, na spodnji sliki, prikazuje uvrstitve internetne strani Magus.si, na Googlu, pred začetkom izvajanja optimizacije spletne strani. Polje, obkroženo s številko 2, prikazuje uvrstitve na Googlu, po izvajanih SEO aktivnostih…

Če je večina uvrstitev v polju 1, obarvanih rumeno (in tudi rdeče), je večji del uvrstitev v polju številka 2, obarvanih zeleno. Rumena in rdeča predstavljata uvrstitve spletnih strani (za več, zamegljenih ključnih besed) med mesta od 6 do 50. Zelena barva pomeni, da se spletna stran Magus, s posamezno ključno besedo, pojavi na Googlu, med top 5 prikazi (na prvi strani Googla):

seo magus.si

SEO optimizacija omogoča širitev posla z najmanj stroški

Biti viden na Googlu in za to niti ne plačevati Googlu, že samo po sebi predstavlja plus.

Po eni strani, se lahko podjetnik, ki je na Googlu viden in opazen, bodisi “umiri” (več o tem v zadnjem argumentu za optimizacijo, spodaj) ali pa “sončenje v vidnosti in opaznosti na Googlu” izkoristi za to, da svoj posel širi še na druga področja (dodatne storitve in produkti, novi trgi, nove ključne besede, vstop v novo panogo, itd…).

Optimizacija spletnih strani predstavlja največji strošek v času, ko se podjetnik bori za visoka mesta na Googlu. Če mu je SEO optimizacija tuja, je strošek za investicijo v SEO še toliko večji. Ko so rezultati SEO kampanj enkrat doseženi, pa strošek za SEO, znatno upade. To je trenutek, ko se podjetnik, ki ga zanima rast, lahko posveti novim priložnostim – ob tem, da mu pretekli dosežek več ne “najeda” istega proračuna kot v preteklosti.

Primer iz nadaljevanja zgodbe iz prvega poglavja….

Kdor je pozorno prebral prvo poglavje (zgoraj), je opazil, da je primer učinkovito izvajane SEO optimizacije, prikazan iz spletne strani ebonitete.si. Lastnik spletne strani ebonitete.si je Prva bonitetna hiša d.o.o. Isti lastniki imajo v lasti tudi spletno stran prvafina.si.

Že veste kam “pes taco moli”?

Če (isti) lastniki dveh spletnih strani, z eno izmed internetnih strani dosegajo odlične rezultate (in prodajo), NE obstoji noben razlog, da tega istega ne bi želeli doseči še z drugo svojo spletno stranjo! Še posebej, ker po optimizaciji prve spletne strani, natančno vedo, kaj SEO zahteva (finančno, časovno, organizacijsko).

Optimizacija spletnih strani prinaša pasivni zaslužek

Pasivni zaslužek je zaslužek, ki ga prejemate za minulo delo. Optimizacija spletnih strani je, zaradi narave digitalnega kanala na Googlu, najbližji možen približek temu, da z minulim delom služite še lep čas (v prihodnosti).

Predstavljajte si, da z eno objavo na socialnem omrežju Facebook, dosežete svoj marketinški cilj. Kakršenkoli že ta je. Da bi to isto ponovili še enkrat, morate znova “uspeti” z drugo objavo. In nato s tretjo. In nato z vsako naslednjo.

Na Googlu je drugače. Če in, ko dosežete mesta na Googlu, ki pritegujejo največ obiskovalcev, vaši prikazi internetnih strani ne “spolzijo” iz teh mest tako hitro. Nasprotno. Ni malo primerov, ko dosežene uvrstitve ostajajo na istih pozicijah po več mesecev (in tudi let). Pač odvisno od kakovosti vaših vsebin in aktivnosti konkurence. Če se konkurenca za neko ključno besedo “preda”, boste za tisto ključno besedo, z visoko uvrščenostjo, na Googlu, “želi” še vrsto let.

To je pasivni zaslužek. Ker ste delo za to opravili že zdavnaj v preteklosti.

Dodatne informacije

  • še več informacij o koristih SEO optimizacije in pa tudi o tem kako optimizirati svoje internetne strani, najdete na povezavi SEO optimizacija
  • kot rečeno na vrhu tega zapisa, je razlogov za optimizacijo spletnih strani, še bistveno več kot ti štirje, predstavljeni zgoraj. Med enega, ne nepomembnih sodi (žal) tudi ta, da, četudi se sami ne odločite za optimizacijo spletnih strani, to ne pomeni, da se ne bodo zanjo odločili tudi vaši konkurenti. Google je navsezadnje največji iskalnik na svetu. Zato pravzaprav ni vprašanje ali se odločiti za SEO ali ne, ampak bolj kako SEO izvajati. Če slučajno delujete v panogi prodaje prehranskih dopolnil, poglejte kako se optimizacije lotevajo na Medex.si.

Viri:

1 – Google Trends

Podobni prispevki