SEO svetovanje [Odgovori na vprašanja, ko iščete svetovalca za SEO]

| Matija Zajsek|Objavljeno25 Mar, 2021

SEO svetovanje [Odgovori na vprašanja, ko iščete svetovalca za SEO]

SEO svetovanje, iz leta v leto, pridobiva na svoji veljavnosti in potreba po kakovostnih SEO svetovalcih, pri številnih podjetjih, narašča. Razlog za to je v tem, ker podjetja želite optimizacijo svojih spletnih strani, “pospraviti pod svojo streho”, še posebej pa je to zaželeno pri tistih podjetjih, ki ste v preteklosti z najrazličnejšimi SEO svetovalci imeli slabe izkušnje. In pri tistih podjetjih, ki želite svojo spletno prisotnost graditi na Googlu dolgoročno in z lastnim kadrom.

Google optimizacija prinaša dolgoročne in trajne spletne rezultate in za razliko, od Google Ads oglaševanja, ne zahteva denarja ves čas, temveč energijo in vložek le v času izvajanja optimizacije strani za Google. Rezultati Google SEO optimizacije pa so lahko vidni še leta po končanih SEO kampanjah.

Po eni od raziskav na SearchEngineLand (vir 2) je povpraševanje po SEO storitvah v samem vrhu zanimanj podjetij za digitalne storitve:

seo svetovanje povpraševanje

Spodaj so objavljeni 4 odgovori na nekatera najpogostejša vprašanja, ki si jih utegnete postaviti tisti, ki iščete svetovalce za SEO.

[toc]

Kakšne so zadolžitve in odgovornosti SEO svetovalcev

Glede na to, da je optimizacija spletnih strani, pri različnih SEO agencijah in svetovalcih za SEO, pojmovana povsem različno, hkrati pa imate različne predstave o delu SEO svetovalcev, tudi naročniki SEO storitev, so spodaj povzete nekatere najbolj običajne SEO zadolžitve in odgovornosti, ki bi jih “moral” prevzeti kakovosten SEO svetovalec:

  • SEO svetovalec vam je dolžan transparentno in v celoti pojasniti aktualne SEO zakonitosti, to so, onsite SEO pravila, ki jih je potrebno upoštevati pri optimizaciji spletnih strani
  • odgovornost kakovostnega SEO svetovalca je tudi, da vam transparentno razloži zakonitosti in pomen delovanja off-site SEO optimizacije, še posebej, ker je na off-page SEO področju kar precej SEO tehnik, ki jih Google ne odobrava
  • kakovostni SEO svetovalci imajo že vzpostavljene sisteme, po katerih “motivirajo” operativne kadre (t.j. pisce SEO besedil), z namenom, da so SEO aktivnosti in naloge, dejansko izvajane v predvidenih rokih
  • dober SEO svetovalec je tudi dober komunikolog (saj je njegova odgovornost, da, na videz zapleteno tematiko o spletni optimizaciji, pojasnjuje na enostaven in razumljiv način)
  • kakovostnega SEO svetovalca boste prepoznali tudi tako, da bo odgovoril z “ne vem” na vprašanja, na katera odgovore ne pozna

Kdaj (in komu) se splača najeti SEO svetovanje

SEO svetovanje se splača najeti tistim podjetnikom, ki ste že sprejela, da je optimizacija vaših spletnih strani, pot in metodologija, po kateri želite graditi svojo spletno zgodbo in razvijati spletno prodajo, a imate hkrati občutek, da spletne optimizacije ne izvajate na sistematičen in reden način, hkrati pa ne zaznate dodane vrednosti ali ne vidite napredka pri vašem izvajanju SEO optimizacije.

SEO svetovanje ni smiselno najemati takrat, ko potrebujete zgolj posamezno SEO rešitev, ki je nemalokrat povezana s tehničnim vidikom optimiziranja vaših strani (npr. naložitev varnostnega certifikata https, pohitritev spletne strani, ipd…).

Najbolj se splača SEO svetovanje najeti takrat, ko potrebujete kakovosten in JASEN SEO načrt kako naj vaši vsebinski ustvarjalci in ostali, vpleteni v vašo spletno zgodbo, izvajajo aktivnosti po SEO smernicah. Tak trenutek je ponavadi primeren za na novo postavljane in načrtovane spletne strani, saj je eden od pomembnejših delov spletne optimizacije, ustrezna postavitev strukture spletne strani in ureditev navigacije po internetnih straneh.

Primer kako zgleda SEO načrt (spletna stran ebonitete.si, kjer je podrobneje predstavljena bilanca stanja)

Spodaj je, z zamegljenimi SEO cilji (zaradi zagotavljanja varnosti poslovnih podatkov) prikazan izsek SEO načrta, ki je zasnovan za spletno stran ebonitete.si. Spletna stran Ebonitete se na trgu pozicionirajo kot podjetje, ki ponuja pregledne finančne podatke in bilance stanja za poslovne partnerje, ki se zanimajo za bonitete posameznih podjetij:

seo načrt ebonitete

Na levi strani SEO načrta so zabeležene ključne besede, s katerimi želi spletna stran ebonitete.si dosegati visoke uvrstitve na Googlu. Na desni strani načrta so prikazane dosežene uvrstitve na Googlu, po mesecih.

SEO svetovanje se splača najeti tudi tistim, ki ste svoje spletne strani že uspeli optimizirati tako, da se pojavljajo na drugi ali tretji strani iskalnika Google, od tod naprej pa ste obtičali v “borbi” za doseganje uvrstitev na prvi strani Googla.

Kako lahko sami začnete kot SEO svetovalec

Samostojno kariero kot SEO svetovalec boste najlažje, četudi ne najhitreje, začeli tako, da poskušate sami uvrstiti svoje spletne strani na prvo stran Googla, hkrati pa spletne strani, ki jih optimizirate, sestaviti tako, da bodo le te tudi konvertirale v kupce (t.j pridobivale povpraševanja oz. sprožale spletne nakupe, v kolikor ste lastnik spletne trgovine).

Med lastnim izvajanjem SEO optimizacije, boste pridobivali dragocene izkušnje in znanja, prebirali nasvete drugih SEO strokovnjakov, spoznali ostale SEO svetovalce na družabnih omrežjih in s časom, znali ločiti zrnje od pleva, saj ni nujno, da je vse kar je o spletni optimizaciji, zapisano na internetu, tudi resnica. Obstaja namreč tudi verjetnost, da prebirate nasvete nekoga, ki se ravno tako kot vi, tudi sam šele ubada s tem kako vzpostaviti svojo lastno kariero kot SEO svetovalec.

Primer spletne trgovine, ki je samostojno začela s SEO optimizacijo (Pohištvo123)

Slovenski kupci pohištva, še posebej kupci najrazličnejših vzmetnic in ležišč s spominskimi penami in drugimi materiali, pravgotovo poznate spletno trgovino Pohištvo123.si. Redko kdo ve, da je trgovina Pohištvo123 nastala kot plod samostojnega izvajanja optimizacije njihove spletne trgovine, že pred desetletjem:

samostojna optimizacija trgovine pohistvo123

Danes je trgovina Pohištvo123, na Googlu, zasidrana na vrhnjih uvrstitvah, ne samo z vzmetnicami in ležišči (s katerimi so začeli svojo spletno prodajo), temveč tudi s številnimi drugimi, pohištvenimi produkti.

Kje najdete kakovostne SEO svetovalce

Najrazličnejši SEO svetovalci se na internetu in v “realnem” življenju družijo na različne načine.

Na internetu boste kakovostne SEO svetovalce našli na družabnih omrežjih. Tako na LinkedIN, Facebooku, Twitterju in drugod obstoji ogromno zaprtih in odprtih SEO skupin, ki se jim lahko pridružite. V njih poskušajte začeti slediti tistim, ki so najbolj aktivni in, ki v skupine najbolj prispevajo.

Kakovostne SEO svetovalce boste našli tudi na YouTubu. V iskalnik YouTube vtipkajte “SEO courses” ali “SEO tips” in našli boste na tisoče SEO svetovalcev, ki se vsak po svoje, trudijo predstavljati različno uporabne in praktične napotke za izvajanje SEO.

Še več SEO svetovalcev boste našli na Googlu, saj ima večina kakovostnih SEO svetovalcev postavljene tudi svoje bloge (v Google vtipkajte SEO blogi). Med njimi poiščite takšne, katerih stil podajanja informacij, ustreza vašemu načinu dojemanja informacij.

V “realnem” življenju boste kakovostne SEO svetovalce našli na najrazličnejših marketinških in SEO konferencah (vir 1). V tujini je le teh, organiziranih, vsako leto, na tisoče, v Sloveniji pa so spletni optimizaciji, namenjene predvsem najrazličnejše SEO delavnice, predavanja in tečaji.

Dodaten namig:

  • ena najbolj enostavnih (in preverjenih) možnosti, ko iščete kakovostno SEO svetovanje, je tudi ta, da v vaši panogi, skrbno pregledate vaše spletne konkurente in opazujete tiste, ki svojo spletno optimizacijo, izvajajo vrhunsko. Potem poskušajte izvedeti kdo njim svetuje za SEO in stopite z njim v stik. Na področju otroških postelj, še posebej posteljic za dojenčke in podobno, se vam sigurno splača preveriti kdo je SEO izvajalec ali svetovalec za spletno trgovino Pikapolonica.si.

Viri:

1 – The Best SEO Conferences (Virtual Summits & Events) in 2021-2022
2 – Local SEO Industry Survey Reveals Most Customers Want On-Site SEO & Google+ Optimization Services

Podobni prispevki