3 SEO pravila, ki držijo že več let [kljub temu, da se spletna optimizacija ves čas spreminja]

| Matija Zajsek|Objavljeno22 Apr, 2021

3 SEO pravila, ki držijo že več let [kljub temu, da se spletna optimizacija ves čas spreminja]

SEO pravila, ki se jih je treba držati, z namenom, da vaša spletna stran v Googlu, dosega vedno boljše rezultate, bi se naj, predvsem zaradi razvoja interneta in posodabljanja algoritma iskalnika Google, skozi čas spreminjala in zaostrovala. A ni z vsemi SEO pravili tako.

Res je, da nekatera SEO pravila na Googlu, nastajajo na novo (kot posledica evolucijskega razvoja iskalnikov), a hkrati tudi drži, da nekatera SEO pravila, veljajo že vse od nastanka iskalnika Google, za precej “stara in ista”.

V spodnjem zapisu so po vrsti zložena in predstavljena 3 SEO pravila, ki “bolj ali manj” veljajo za t.i. osnovna SEO pravila. Ta so veljala že v preteklosti, hkrati pa nič kaj ne kaže, da bi se tudi v prihodnosti to spremenilo.

Spodnja predstavitev SEO pravil bo še posebej zanimiva tistim, ki prebirate raznorazne SEO nasvete, le ti, pa med sabo, različno poudarjajo katero SEO pravilo, je bolj pomembno od drugega (in katero manj).

SEO naslov

Od kar obstaja iskalnik Google, so praktično prikazi spletnih strani v iskalniku, oblikovani tako, da prikazujejo SEO naslov in meta opis. S čimer sta SEO naslov in meta opis (o njem v nadaljevanju) 2 t.i. evergreen SEO pravili, ki ju je treba upoštevati pri optimizaciji vsake spletne vsebine.

SEO naslov je med t.i. ” trdimi” SEO pravili zdaleč najpomembnejše pravilo, ki pravi, da mora SEO naslov vključevati ključno besedo, za katero je optimizirana spletna vsebina.

Hkrati boste našli zelo malo nasvetov o spletni optimizaciji, ki bi NE omenjali SEO naslova kot pomembnega SEO pravila.

NAMIG: SEO naslov je pomemben predvsem iz vidika doseganja visokega CTR-ja. Pogosto ambicija po popolno SEO optimiziranem SEO naslovu (ključna beseda čimprej iz leve proti desni), izničuje visok CTR in, če bi v ospredje tega pravila moral na tehtnico postaviti ali SEO popolnoma pravilen naslov ali tak naslov, ki priteguje, bi v ospredje, sam, sigurno najprej postavil, drugo. Tudi za ceno tega, da SEO naslov ni 100% SEO pravilen.

Večina SEO piscev posveča SEO naslovom premalo časa. Upoštevati pravilo in postaviti ključno besedo na začetek naslova, je najlažje. In takšen SEO naslov, v bistvu lahko napišete v treh sekundah.

A napisati SEO naslov tako, da bo pritegnil, zahteva malenkost več dela. In prakse. Zakaj? Zato, ker je ciljev kakovostno spisanega SEO naslova, več:

 • kakovostno spisan SEO naslov se razlikuje od ostalih prikazanih naslovov na Googlu
 • kakovosten SEO naslov priteguje
 • kakovosten SEO naslov reklamira, kjer je pričakovana reklama in vabi k branju, kjer je pričakovano prebiranje informacij
 • kakovosten naslov gradi spletno znamko
 • kakovosten SEO naslov ne zavaja

Posledica, višje uvrščanje spletne vsebine, na Googlu, je posledica višjega CTR-ja (ki ga generira dober SEO naslov). Nekateri marketinški strokovnjaki svoj SEO naslov v fazi priprave spletnih vsebin, moderirajo do 8 krat!

To, da je mogoče SEO naslov, že nekaj časa, z namenom povečevanja njegove izpostavljenosti med vsemi prikazanimi naslovi na Googlu, “okrancljati” z emoji-ji in drugim, je samo ena izmed marketinških rezerv.
Spodaj je prikazan primer SEO naslova za spletno stran Ebonitete.si, ki ponuja izračun bonitetne ocene podjetij:

seo naslov bonitetne ocene

Meta opis

Zadovoljevati SEO pravilo po SEO ustrezno spisanem meta opisu, je enostavno. Podobno kot pri SEO naslovu, na začetek besedila, napišete ključno besedo, na katero targetirate, od tod naprej pa uporabite še nekaj sinonimov (sekundarnih ključnih besed) in privlačen “call to action”.

Sliši se enostavno, kajne?
A pomislite… Meta opis je pravzaprav, količinsko (znakovno) gledano, največje polje, ki ga lahko ustvarjalec izkoristi, da prikaže neko vsebino na Googlu. Če bi bilo tako enostavno, da se samo upošteva zgornje navodilo, bi res bilo super.

Meta opis vzamite kot prostor za dodatne argumente zakaj bi naj uporabnik Googla, kliknil na prikaz vaše internetne strani. To je prostor za t.i. “pitch oz. trigger”, ki ga izkazujete skozi SEO naslov.

Pomislite….

V SEO naslovu vabite, da kliknejo na vašo spletno stran, v meta opisu pa ne podprete povabila za klik (z argumentom). To ni dobro …..

Spodaj poglejte primer kako meta opis (z dodatnimi argumenti za klik in obisk trgovine) podpira glavni SEO naslov v spletni trgovini s kavči Pohištvo123.si:

meta opis kavci pohistvo123

H1 oznaka

H1 oznaka je med marsikaterimi SEO nasveti obrazložena zgolj z naslednjimi smernicami:

 • h1 oznaka naj vsebuje ključno besedo
 • ključna beseda v H1 oznaki naj bo čimprej iz leve proti desni
 • h1 oznaka naj bo, na spletni strani, samo ena

Če bi bilo to vse, bi podobno kot zgornja, SEO naslov in meta opis, tudi H1 oznaka, bila “enostavno” SEO pravilo. A….

Kakovostno spisana H1 oznaka ima še naslednje namene:

 • ne razkriva, ravno iz letala, ključne besede na katero targetiramo (vedno več SEO ozaveščenih spremljevalcev vsebin “odletimo s pospeškom” iz spletnih strani, na katerih zaznamo, da nas nekdo targetira. Še posebej, če pristanemo na spletnih straneh, od katerih “pričakujemo”, da nas ne targetirajo).
 • je eden od (največkrat 10 triggerjev), ki odločajo o tem ali bo obiskovalec bloga kliknil sploh na kateri blog zapis ali ne. 1o triggerjev sem zapisal zato, ker nas ima večina nastavljeno, da blog, po defaultu, prikazuje, 10 H1 naslovov. Če imate spisanih in prikazanih 10 H1 naslovov na blogu, noben od njih pa ni pritegnil v nadaljevanje branja zgodbe, potem je sigurno nekaj narobe s pisanjem naših H1 naslovov. V luči prikaza 10 spisanih H1 naslovov (in lovljenja SEO ustreznosti posameznih naslovov), se pri marsikaterem blogu obiskovalci, namesto, da bi prebrali sploh katerega od spisanih zapisov, odločijo za umik.
 • predvsem SEO pisci zelo radi H1 oznake pišemo tako, da vse oznake lovijo SEO cilje, namesto, da bi z različnimi H1 oznakami (v različnih blogih), lovili različne marketinške in prodajne cilje celotnega bloga. Kot rečeno, na default prikazu bloga, imate 10 priložnosti!!!

Avtor: Matija Zajšek – Seo-Praktik.si

Dodaten namig:

 • če vas zanima katera ostala SEO pravila so še vedno aktualna, ni narobe upoštevati tudi tega, da so posamezna pravila za optimizacijo spletnih strani, bolj pomembna pri določenih panogah, pri drugih pa manj (npr. informativne vs. komercialne panoge). Če slučajno delujete v panogi otroških sedežev in koles ter ostalih športnih pripomočkov za kolesarjenje otrok (čelade, oprema za kolo, itd…), priporočam, da sledite pravilom, kot jih upošteva, najbrž večini poznana, zelo uspešna spletna trgovina, Pikapolonica.si.

Utegne vas zanimati še:

Podobni prispevki