V čem se razlikujeta Google Ads in SEO optimizacija

| Matija Zajsek|Objavljeno27 Maj, 2021

V čem se razlikujeta Google Ads in SEO optimizacija

Recimo, da ste se odločili, da boste za svojo internetno stran, izboljšati svoj spletni nastop (npr. povečali obisk, izboljšali spletno prodajo,…) preko Googla. Še preden boste sploh začeli z delom se boste soočili s prvo dilemo. Ta je, ali za svoj spletni nastop izbrati Google Ads ali SEO optimizacijo.

V tem zapisu so podrobneje predstavljene razlike med Google oglaševanjem in spletno optimizacijo (SEO), hkrati pa so v članku podani tudi nasveti kdaj izbrati katero izmed poti (oz. v katerih primerih se odločite kar za oboje).

Tisti, ki, pred spodnjim pregledom razlik med Google Ads oglaševanjem in SEO optimizacijo, želite še podrobnejša pojasnila kaj je Google Ads oglaševanje in kaj Google SEO optimizacija, boste na obeh povezavah, našli dodatne informacije.

Razlaga razlike med Google Ads in SEO [v besedi]

Glavna razlika med Google Ads oglaševanjem in SEO optimizacijo spletnih strani, je, v osnovi, pojasnjena s spodnjo (poenostavljeno) razlago:

Google Ads oglaševanje

 • plačljivi način, da vašo internetno stran uvrstite na prvo stran Googla (Googlu plačate zakup posameznih ključnih besed, s čimer Googlu “naročite”, da se, v trenutku, ko njegovi uporabniki, v iskalnik, vtipkajo zakupljeno ključno besedo, na prvi strani Googla, prikaže vaša spletna stran)

Optimizacija spletnih strani

 • neplačljivi način, da vašo internetno stran uvrstite na prvo stran Googla (s pomočjo (rednega) izvajanja SEO optimizacijskih aktivnosti, dosežete, da Google uvrsti vašo internetno stran, na prvo stran Googla, takoj pod/za plačanimi oglasi). Podrobnosti o tem kako optimizirati spletno stran so obrazložene na povezavi Spletna optimizacija 2021

Razlaga razlike med Google Ads in SEO [v sliki, na primeru spletne strani ebonitete.si]

Spodaj je razlika med Google Ads oglaševanjem in SEO optimizacijo spletnih strani, prikazana še v sliki.

Za uporabnike, Googla, ki npr., v iskalnik vtipkajo besedno zvezo “bonitete podjetij”, prikaže iskalnik Google, na vrhu prve strani iskalnika 2 prikaza: spletno stran, ki je za ta prikaz plačala (prikaz je označen z oznako “oglas”) in prvi prikaz, ki se nahaja na prvem mestu, takoj za plačanim oglasom (spletna stran ebonitete.si, ki ponuja bonitetne informacije). Namig, če vas zanima kako se uvrščati na prva mesta Googla, takoj za plačanimi oglasi: kliknite na povezavo bonitetne informacije ebonitete.si in dobro/natančno poglejte katera SEO pravila upošteva prikazana spletna stran.

google ads vs seo bonitete podjetij

OPOMBA: Nikjer ne piše, da podjetja in posamezniki, ki imate spletne strani, za izboljšanje svojega spletnega nastopa oz. prodaje čez Google, ne smete uporabljati obe metodi. Pred leti so na eni izmed slovenskih digitalnih agencij celo naredili raziskavo o rezultatih, ki jih prinaša hkraten nastop internetne strani, tako z Google Ads kot spletnim oglaševanjem. V raziskavi so ugotovili, da se spletna prodaja (oz. klikabilnost na internetne strani) poveča za 5%, če internetna stran, za povečanje vidnosti na Googlu, uporablja obe metodi (v primerjavi s spletnimi stranmi, ki uporabljajo bodisi eno, bodisi drugo metodo).

Zdaj, ko veste, da je za pristop k spletni prodaji čez Google, mogoče pristopiti na najmanj 2, zgoraj opisana, načina, pozorno predelajte še ostale razlike med Google Ads in optimizacijo spletnih strani. Saj se boste na podlagi teh lažje odločili kdaj uporabiti Google Ads in kdaj SEO optimizacijo….

Pri Google Ads, je, zraven tega, da “zahtevajo” denar, priporočljivo še:

 • poznavanje platforme za nastavitev Google Ads oglasov, razlik med vrstami oglasov, nastavitev spremljanja doseganja ciljev z oglaševanjem
 • poznavanje zakonitosti, ki vplivajo na to, da bodo vaši oglasi čim bolj kakovostni (višja kakovost oglasov namreč močno zmanjša strošek oglaševanja)
 • poznavanje specifičnih zakonitosti plačljivega spletnega oglaševanja, ki prispevajo k višji konverziji oglasov (in so drugačne od zakonitosti, ki jih je potrebno upoštevati pri SEO optimizaciji spletnih strani)

Pri SEO optimizaciji spletnih strani, je, zraven tega, da “zahteva” ogromno časa, priporočljivo še:

 • poznavanje aktualnih SEO zakonitosti, ki vplivajo na to, da vaša internetna stran, napreduje proti prvi strani Googla

Na podlagi teh razlik se boste lažje odločili bodisi za Google oglaševanje, bodisi za SEO

Kdaj izbrati Google oglaševanje

Za Google oglaševanje (plačljive Google Ads oglase) se praviloma odločite:

 • ko imate na voljo dovolj denarja za plačljivo marketinško oglaševanje in, ko imate (hkrati) dovolj znanja, da bo vaša zakupljena, plačljiva, spletna kampanja na Googlu dejansko obrodila sadove. V kolikor v vašem podjetju tega znanja ni in nameravate Google plačljivo oglaševanje prepustiti zunanji digitalni agenciji, morate zraven denarja, upoštevati še tudi veliko mero zaupanja v izvajalca, ki bo za vašo internetno stran, dejansko izvajal plačljivo oglaševanje.
 • ko se vam s spletno prodajo “mudi”. Tak primer so npr. sezonske akcije, sezonska nihanja, uvajanje novega produkta na trg, itd…
 • ko želite testirati posamezen produkt oz. storitev
 • ko želite testirati konverzijo internetne strani (t.j. pretvorbo obiskovalcev vaše internetne strani v kupce)
 • pred izvajanjem SEO kampanj, z namenom, da ne investirate nepotrebnega časa za SEO kampanjo, za napačne ključne besede
 • za zakup ključnih besed s katerimi še niste na prvi strani Googla s pomočjo SEO optimizacije

Primer evidence, ki je podlaga za odločitev za Google Ads (trgovina, ki prodaja jedilne mize, Pohištvo123.si)

Poglejte spodnjo tabelo spletne trgovine Pohištvo123.si, ki preko slovenskega Googla prodaja (tudi) jedilne mize).

Iz spodnje slike lahko vidite, da je trgovina Pohištvo123.si, s precej ključnimi besedami na vrhu iskalnika Google, po naravni poti (torej s SEO optimizacijo). Z besedami iz zgornjega dela tabele se Pohištvo123.si ne nahaja na vrhnjih Googlovih pozcijah. Med njimi so tudi jedilne mize. V kolikor bi trgovina želela v neki fazi intenzivneje pospešiti prodajo jedilnih miz, bi (na podlagi spodnje evidence), imela utemljen in “stroškovno opravičljiv” razlog, da se odloči za Google Ads:

google ads odlocitev jedilne mize pohistvo

Kdaj izbrati SEO optimizacijo

 • ko nimate na voljo dovolj denarja za plačljivo oglaševanje na Googlu
 • ko imate na voljo dovolj časa, da počasi gradite svojo spletno prepoznavnost
 • ko ne želite “prehitevati stvari”, npr. zaradi začetnih manjših zalog, zaradi hkratnega vzpostavljanja zalednih sistemov pred prodajo (logistika, nabava, računovodstvo,…)
 • ko želite zgraditi svojo spletno prisotnost, neodvisno od plačjivih možnosti pojavljanja na Googlu (in z njim povezanih produktov; npr. : Google zemljevidi, Google my Business kartica, YouTube, prikazovanje med slikami, itd…)
 • ko želite graditi dolgoročno prepoznavnost vaše blagovne znamke
 • ko se želite pozicionirati tudi med organskimi prikazi spletnih strani na Googlu zaradi prestiža, ekspertize, itd… (npr., ko želite biti v svoji panogi med prvimi prikazi tako z oglasi kot med neplačanimi prikazi internetnih strani na Googlu)

Prikaz primera koristi, ki jih prinaša SEO optimizacija (spletna stran Magus.si)

Vtipkajte v iskalnik Google ključne besede, kot so npr.:


– bolečine v križu
– artritis
– revma
– bolečine v kolenu, itd….

Spletna stran Magus.si se nahaja med prvimi prikazi na Googlu, za prav vse (in še mnogo več) naštete ključne besede. Pri čemer nekatere besede (npr. bolečine v križu) vsak mesec, v Google, vtipka cca.2400 uporabnikov.

OPOMBA: Aktualni rezultati se lahko od prikazanih razlikujejo, ker na optimizaciji spletne strani Magus.si, še kar delamo.

Da se boste lažje odločili katero metodo izbrati za svoj nastop in prodajo na Googlu, preglejte še prednosti in slabosti Google Ads in SEO optimizacije….

Prednosti in slabosti Google Ads oglaševanja

 • za začetek povečevanja števila obiskovalcev na vašo internetno stran in/ali za začetek spletne prodaje čez Google, vam ni treba čakati. S prodajo in spletnim nastopom začnete praktično takoj (ko Googlu nakažete denar).
 • zelo hitro pridete do ugotovitve kako učinkovito se prodaja vaš produkt oz. storitev. Bolj kot ste natančni s pripravo plačljive oglaševalske kampanje, bolj natančen odgovor boste dobili o tem koliko je dejanskega zanimanja in nakupov. Na povratno informacijo iz trga vam ni treba čakati.
 • zelo hitro pridete do odgovora kako je za vašo prodajo “kriva” internetna stran. Če oglašujete na trgu, na katerem je povpraševanje, hkrati pa so vaše cene produktov in storitev konkurenčne, do prodaje pa vseeno ne prihaja, utegne za razlog slabe prodaje (kljub plačljivi spletni kampanji) biti “kriv” izgled, dizajn, uporabnost vaše internetne strani.
 • glavna slabost Google Ads oglaševanja je ta, da ni nujno, da vam bo s prvimi plačljivimi oglaševalskimi kampanjami, uspelo izboljšati, povečati ali sploh kaj prodati čez Google. V največ primerih se takoj ob začetku kampanje sicer proda neka količina izdelkov, po kakšnem mesecu pa, predvsem začetniki pri Google Ads oglaševanju, poročajo o tem, da začetna prodaja več ne dosega prvotnih rezultatov. Namig: z Google Ads plačljivimi oglasi je potrebno upravljati (jih redno spreminjati, da ostajajo aktualni, zanimivi in sveži).

Dodatne informacije:

 • v kolikor vas zanimajo še ostali uporabni nasveti in prikazi primerov, povabljeni k ogledu teh, na povezavi SEO optimizacija
 • če ste slučajno v dilemi za katero vrsto spletnega nastopa na Googlu, se odločiti, naredite tako: opazujte katero metodo (oz. obe) uporabljajo vaši spletni konkurenti (internetne strani v vaši panogi) in poskušajte tudi sami uporabljati isto (če imate na voljo podoben budžet kot konkurenca). Če je vaš marketinški proračun manjši od konkurenčnih, stavite na spletni nastop v niši, znotraj vaše panoge. S tem boste proračun osredotočili na manjše področje. V katerem lahko učinkovito konkurirate velikim. Namig: Opazujte kako to izvajajo na Euroton.si spletni strani, kjer tržijo praktično vse: žarnice, aditive za goriva, majice, promocijski material, poslovna darila, pnevmatike,….

Podobni prispevki