Kako pomembne so notranje povezave pri optimizaciji spletnih strani

| Matija Zajsek|Objavljeno23 Jun, 2022

Kako pomembne so notranje povezave pri optimizaciji spletnih strani

Pri optimizaciji spletnih strani veljajo notranje povezave za eno izmed najmočnejših SEO taktik, žal pa tudi taktik, ki so najmanj izkoriščane v smislu boljšega optimiziranja vaših spletnih strani.

Ustrezne notranje povezave na vaših spletnih podstraneh izboljšujejo pretok vaših obiskovalcev na tiste strani, za katere želite, da jih obišče čim več vaših obiskovalcev, posledično pa s tem tudi višje prikazovanje teh spletnih podstrani (npr. kategorije izdelkov v spletnih trgovinah, pristajalne strani, itd…) na Googlu.

Bolj natančno in SEO ustrezno kot izvajate notranje povezovanje različnih vsebin na vaši spletni strani, med seboj, višje uvrstitve vaših spletnih strani na Googlu, si lahko obetate. Obenem pa bo tudi Google boljše razumel katere spletne vsebine na vaši internetni strani so sploh vam najbolj pomembne.

Zapisano po domače: “notranje povezovanje”, t.j. internal linking, je pri optimizaciji spletnih strani ena od najpomembnejših SEO aktivnosti (vir 2, Internal Linking is Super Critical For SEO – Search Engine Journal).

Zakaj veljajo notranje povezave za eno izmed najlažjih, a hkrati tudi najmanj izkoriščanih SEO priložnosti

Notranje povezave veljajo v SEO skupnostih za eno izmed najlažjih, a hkrati najmanj izkoriščanih SEO priložnosti zato, ker imate SEO upravljalci spletnih strani in vsebinski ustvarjalci na njihovo gradnjo, največji in direkten vpliv.

Medtem, ko na gradnjo povratnih povezav za SEO (t.j. backlinkov za offsite optimizacijo sletnih strani) SEO upravljalci nimate ali vsaj naj ne bi imeli vpliva, je pri gradnji notranjih povezav vsa odgovornost prenešena na SEO-te.

SEO upravljalci sami odločate o tem v katerih vsebinah boste gradili notranje povezave, koliko notranjih povezav boste zgradili, kam boste gradili notranje povezave, dinamiko gradnje notranjih povezav in tudi o tem kakšen anchor tekst boste uporabili za notranje povezovanje vaših podstrani med seboj.

IZ PRAKSE: Če iz dejstva, da je ustrezno SEO notranje povezovanje vaših spletnih vsebin, v celoti vaša odgovornost, izhajajo številne prednosti, prinaša žal ta ista odgovornosti tudi svoje nevarnosti. Zaradi tega, ker SEO upravljalci spletnih strani, v celoti sami odločate o notranjih povezavah, se na marsikateri strani, notranje povezave, ne gradijo optimalno, premalo intenzivno, premalo natančno ali sploh premalo konsistentno.

Pomembnost notranjih povezav (t.i. internal links) in razliko med zunanjimi povezavami (t.i. outbound links) dobro razloži spodnja slika (vir 1):

notranje povezava vs zunanje povezave

Pomen notranjih povezav na višje uvrščanje vaših podstrani na Googlu

Notranje povezovanje vaših spletnih vsebin na internetni strani vpliva na uvrščanje vaših podstrani med organskimi prikazi spletnih strani na Googlu.

Kako in zakaj?

Več notranjih povezav, ki iz več vaših spletnih vsebin (podstrani) povezuje točno določeno vašo spletno vsebino, daje obiskovalcem vaših različnih spletnih vsebin in Googlu signal, da vam je spletna vsebina, na katero se povezuje največ vaših vsebin, bolj pomembna.

Predstavljajte si, da ste recimo v enem letu spisali približno 52 spletnih vsebin (npr. vsak teden en nov zapis na blogu vaše spletne strani).

Če iz vsake spisane vsebine zgradite eno notranjo povezavo na vedno isto spletno vsebino (npr. na vašo ponudbo), bo to obiskovalcem vseh teh vaših 52-tih blog zapisov in Googlu, signal, da vam je očitno zelo pomembno, da obiskovalci vaše spletne strani vidijo vašo ponudbeno spletno stran. Več: Kako optimizirati spletno stran – Vodnik.

Če boste dejansko obiskovalce vaših spletnih vsebin usmerjali k ogledu vaše ponudbene spletne vsebine bolj kot k ogledu katerekoli druge vaše vsebine in, če vam bo uspelo, da obiskovalci dejansko na vaši ponudbeni spletni vsebini dobijo to, kar so pričakovali, si obetajte, da vas bo Google “nagradil” s tem, da bo vašo ponudbeno spletno vsebino, v svojem iskalniku, začel prikazovati višje.

In posledično boste preko svoje spletne strani, prodajali več.

Notranje povezave iz vstopne spletne strani

Glede na to, da se različne notranje povezave za optimizacijo spletnih strani, med seboj ločijo tudi glede na njihovo pomembnost (t.j. katere notranje povezave bi naj bile močnejše od drugih), SEO stroka na prvo mesto postavlja notranje povezave iz vstopne spletne strani.

Zakaj?

Največja stopnja zaupanja Googla v spletno stran se praviloma vzpostavi na vstopnih spletnih straneh (podrobneje je to obrazloženo spodaj, v zadnjem poglavju). Zato je izmed vseh notranjih SEO povezav, še posebej pomembno, da ste pozorni kako notranje povezujete vaše podstrani iz vstopne strani.

V idealnem primeru (seveda, če nimate preveč speltnih vsebin) bi bilo dobro, da notranje povezave gradite točno tako kot jih imajo npr. zgrajene na spletni strani Team building Paintball Ljubljana. Kliknite na povezavo in bodite pozorni na:

  • položaj notranjih povezav na team building Ljubljana spletni strani
  • količino notranjih povezav na paintball strani (posebej poglejte interne linke iz slik !!!, ne samo iz tekstov)
  • najpomembnejše: bodite pozorni na besedila, preko katerih so zgrajene povezave na notranje strani Paintball-Ljubljana.si

NAMIG: spletna stran Paintball-Ljubljana.si se na Googlu nahaja na prvem mestu v panogi predstavitve paintball poligonov v Sloveniji. Notranje povezave predstavljajo eno izmed najbolj zaslužnih taktik za tak SEO rezultat ekipe, ki vodi ta paintball poligon v Ljubljani. Ki je hkrati danes eden od najbolj obiskanih paintball poligonov, ki jih podjetja uporabljajo za svoje team buildinge.

Pomembnost ustrezne gradnje notranjih povezav za boljše razumevanje panoge v kateri nastopa vaša spletna stran

Pravilno (t.j. SEO ustrezno) notranje povezovanje vaših spletnih podstrani in vsebin na vaši spletni domeni, vpliva na to kako Google razume panogo v kateri delujete in kak strokovnjak v svoji panogi, dejansko ste. Večjo ekspertizo, znanje, avtoritativnost in izkušnje, kot jo uspete s svojimi spletnimi vsebinami, dokazovati obiskovalcem vaše spletne strani in Googlu, višje in bolj stabilne uvrstitve vaših spletnih vsebin si na Googlu lahko obetate.

Poglejte zakaj…

Neka x spletna stran lahko v svojih vsebinah opisuje in dokazuje vse mogoče informacije, ki dejansko izkazujejo pristnost in resnico, da se podjetje oz. lastnik spletne strani, s predstavljano dejavnostjo, dejansko ukvarja in je v njej dober, a, če tega ne prikaže uporabnikom na ustrezen način, tega obiskovalci spletne strani ne bodo ne videli, ne začutili, še najmanj pa temu verjeli.

Predstavljajte si, da podjetje objavlja na svoji spletni strani primere izvajanja svoje aktivnosti (npr. da se podjetje ukvarja z izdelavo in montažo lesenih nadstreškov).

Če te prikaze primerov na spletni strani, SEO upravljalci postavite nekam v ozadje spletne strani, kjer so te vsebine vidne šele po tem, ko obiskovalci odprejo 3 ali štiri ali celo več menijev in podmenijev na spletni strani, te vsebine vidijo res samo tisti, najbolj zagriženi in vztrajni obiskovalci.

Če te vsebine, izmed vseh obiskovalcev spletne strani, opaža majhen delež izmed vseh obiskovalcev strani, to pomeni, da majhen delež obiskovalcev sploh verjame, da je podjetje dejansko že izdelalo in postavilo kak nadstrešek.

Večina obiskovalcev takšne spletne strani dvomi v takšno spletno stran. Če dvomijo obiskovalci, zakaj ne bi dvomil tudi Google? Zakaj bi želel Google na najvišje pozicije organskih prikazov spletnih strani na iskalniku, prikazovati spletno stran, ki ji večinsko obiskovalci, ne zaupajo?

Z ustrezno gradnjo notranjih povezav postavljate v ospredje spletne strani tiste vsebine, ki prepričajo. Posledično predstavljeno vsebino obiskovalci boljše razumejo.

Vzamimo za primer isto panogo kot v začetku tega poglavja (leseni nadstreški).

Če v neki vaši vsebini o lesenih nadstreških pišete o orodjih, ki so potrebni pri montaži povprečnega lesenega nadstreška, to vsebino pa ne umestite smiselno v prikazovanje zgolj tistim, ki jih ta orodja dejansko tudi zanimajo (kar naredite z notranjim povezovanjem), ampak to vsebino prikazujete kar vsem obiskovalcem, za tiste obiskovalce, ki jih ta orodja ne zanimajo, vaša vsebina predstavlja “motnjo”.

Motečo vsebino, ki jih ne zanima, ker so na spletno stran “prispeli” z drugimi nameni.

Notranje povezave vplivajo na tok vaših obiskovalcev. Tok vaših obiskovalcev pa mora biti logičen, enostavno razumljiv in preprost. Notranje povezave predstavljajo pomoč pri navigaciji obiskovalcev po vaših spletnih vsebinah.

Če postavite na eno križišče 500 znakov, se šoferji začnejo 100% zaletavati med seboj.

Ista logika velja za notranje povezave. Če preko njih, v svojih spletnih vsebinah, obiskovalcem (in Googlu) na vse mogoče načine, s preveč ali napačnimi notranjimi povezavami, kažete kam naj gredo, ne bodo nikoli prišli na vam želen cilj (npr. do blagajne v vaši spletni trgovini).

Pomembnost notranjih povezav za “moč” in stopnjo zaupanja v spletne vsebine

Notranje povezave so pri optimizaciji spletnih strani pomembne tudi zato, ker se skozi njih obiskovalcem spletnih strani in Googlu signalizira katere vaše spletne vsebine si zaslužijo večjo stopnjo zaupanja.

Stopnja zaupanja iskalnika Google se meri z različnimi SEO orodji. Eno izmed njih je tudi SEO orodje Mozbar, ki s številkami od 1 do 100 izmeri kako Google zaupa posamezni spletni vsebini. Višja kot je številka, bolj bi naj Google zaupal posamezni spletni vsebini. Višje kot dosegajo številke posamezne spletne vsebine, višjo uvrstitev si lahko te vsebine obetajo, na vrhnjih pozicijah na Googlu.

Bodite pozorni na sliki:

ko si boste inštalira (brezplačno) SEO orodje Mozbar, bo ta pod vsako spletno stranjo prikazal stopnjo zaupanja Googla v to spletno stran. To pokaže s podatkoma PA in DA.

PA pomeni page authority oz. stopnja zaupanja v posamezno stran, DA pomeni domain authority oz. stopnjo zaupanja v celotno spletno domeno. Na sliki vidite, da je na vrhu iskalnika Google, za ključno besedo “bonitetne informacije”, spletna stran Ajpes, na drugem mestu pa spletna stran bonitetne informacije ebonitete.si.

POZOR: Na sliki je namerno prikazan primer, ki na tretje mesto uvršča spletno stran dnb.com, ki ima po mozbar SEO orodju sicer višje metrike in bi po zgornji logiki morala zasedati prvo mesto na Googlu. Google rezultate prikazuje tudi glede na geolokacijo uporabnikov. Zgornji vrstni red je prikazan tistim, ki iščete bonitetne informacije na slovenskem Googlu.

Stopnja zaupanja se “pretaka” iz ene spletne vsebine na drugo tudi s pomočjo notranjih povezav.

Če imate v eni spletni vsebini 2 notranji povezavi, bi se naj čez te 2 povezavi enakomerno pretočilo, po vsaki, 50% spletne moči spletne vsebine na kateri sta ti 2 povezavi na obe spletni strani s katero se povezavi povezujeta.

Če imate v eni vsebini 10 notranjih povezav, bi se naj, preko njih, na 10 različnih spletnih vsebin, “pretočilo” na vsako, 10% moči vsebine iz izhodiščne vsebine (razen v primeru, če se več izmed teh povezav v eni vsebini, povezujej z eno in isto vsebino).

Kako poiščete priložnosti za optimalno in SEO najbolj ustrezno notranje povezovanje vaših vsebin med sabo [primer prvafina.si]

Notranje povezovanje vsebin med seboj lahko izvajate na več različnih načinov.

Ena možnost je, da notranje povezave gradite ročno, druga možnost pa je, da priložnosti za optimalne in maksimalno SEO ustrezne notranje povezave poiščete s pomočjo SEO orodij. Eno izmed teh je Internal Link Analyzer (vir 3).

Na spodnji sliki je prikazano kako se internal link analyzer uporablja:

internal links analyzer prvafina.si

V orodje sem vnesel domeno prvafina.si (t.j. Prva finančna agencija d.o.o.) in orodje je pregledalo spletno stran in izdelalo poročilo o tem koliko je vseh povezav (zunanjih in notranjih) na spletni strani prvafina.si, koliko povezav se podvaja (duplicate links) in koliko povezav ne prepušča nobene moči na druge strani (t.i. no follow povezave).

NAMIG: Kliknite na povezavo prvafina.si (zgoraj), da vidite na konkretnem primeru kako in predvsem KAM umestiti notranje povezave, da bo imelo to najboljši učinek za optimizacijo spletnih strani.

Dodatne informacije:

Uporaben video o pomembnosti notranjih povezav pri optimizaciji spletnih strani:

Viri:

1 – Internal Links vs External Links | Differences Explained
2 – Internal Linking is Super Critical For SEO – Search Engine Journal
3 – Internal Link Analyzer

Podobni prispevki