Kaj vpliva na visoko uvrstitev spletne strani na Googlu

| Matija Zajsek|Objavljeno09 Dec, 2021

Kaj vpliva na visoko uvrstitev spletne strani na Googlu

Med faktorji, ki vplivajo na to kako visoko na Googlu, se bo uvrstila vaša spletna stran, je pred leti veljalo, da Google upošteva najmanj 200 različnih faktorjev, ki vplivajo na to na katerem mestu se bo vaša interneta stran prikazovala v iskalniku.

Pred časom je Google to informacijo zanikal, ker njegov algoritem ne spremlja točno določenih faktorjev, ampak se sproti uči in razvršča prikazovanje spletnih strani, na podlagi tega kaj se je novega naučil o spletnih straneh, ki jih obišče. Sicer pa je že med precejšnjo SEO stroko, dosti takih, ki niti nikoli niso verjeli v obstoj 200 faktorjev, ki bi naj vplivali na uvrstitve na Googlu, že od prvega pojava iskalnika, naprej (viri 1, 2, 3).

Na internetu je sicer mogoče najti nešteto študij, primerov in “mnenj” o tem kateri SEO elementi in smernice bi naj bile bolj pomembne od drugih, za visoke uvrstitve spletnih strani na Googlu, v spodnji študiji pa so podrobneje opisani posamezni elementi iz študije z naslovom Important Factors for Improving Google Search Rank (avtorji: Christos Ziakis, Maro Vlachopoulou, Theodosios Kyrkoudis and Makrina Karagkiozidou ISEB lab, Dep. of Applied Informatics, University of Macedonia, vir 4)

Slika faktorjev (po zgoraj omenjeni študiji), ki vplivajo na uvrstitev spletnih strani na Googlu:

uvrstitev na googlu faktorji
Na sliki so, v vrhnjem delu, prikazani faktorji, ki bi naj imeli najmočnješi vpliv na uvrstitev spletnih strani na Googlu (od najpomembnejšega navzdol) oz. je pri njih izmerjena največja korelacija (povezava) med visoko uvrstitvijo spletne strani na Googlu in upoštevanjem posameznega elementa. V spodnjem delu slike so izmerjene najmanjše povezave med posameznimi faktorji in uvrščenostjo spletnih strani na Googlu.

Po tej študiji bi naj SSL certifikat (ki zagotavlja bolj varno brskanje po spletni strani, t.j. t.i. https protokol) bil najpomembnejši faktor visoke uvrstitve spletnih strani na Googlu. Po tej študiji je izmerjena največja korelacija med spletnimi stranmi, ki so na Googlu uvrščene najvišje in spletnimi stranmi, ki imajo urejen https protokol.

Https protokol

Na spodnji sliki poglejte kako prepoznate urejen https protokol na posamezni spletni strani oz. v spletni vsebini:

https varnostni protokol spletni marketing matija zajšek
V naslovni vrstici spletne vsebine, ki na spletni strani matijazajšek.com govori o spletnem marketingu je prikazana ikona ključavnice. To pomeni, da je na spletni strani matijazajšek.com urejen varnostni protokol https.

Kako si nastavite https varnostni certifikat

Varnostni certifikat https si nastavite bodisi na plačljiv ali neplačljiv način. Za plačljiv način povprašajte pri svojem ponudniku gostovanja spletne strani, ki ji želite urediti https protokol (oz. ssl certifikat), za neplačljivo možnost, uporabniki WordPress platforme preverite vtičnik Free SSL certificate plugin for WP (vir 5).

Drugi faktor, ki vpliva na visoko uvrstitev spletne strani na Googlu, je po zgoraj opravljeni študiji, uporaba ključne besede v url naslovu spletne vsebine (ki jo želite uvrstiti visoko na Googlu)…

Ključna beseda v url naslovu spletne vsebine

Na spodnji sliki poglejte primer kako je targetirana ključna beseda uporabljena v url naslovu spletne vsebine, ki govori o digitalnem marketingu:

ključna beseda digitalni marketing v url naslovu
V url naslovu spletne vsebine, ki na spletni strani matijazajšek.com, govori o digitalnem marketingu (za začetnike), je TAKOJ za imenom spletne domene uporabljena ključna beseda digitalni marketing.

Kakovost zgrajenih povratnih povezav (t.j. backlinks)

Tretji faktor, ki bi naj (po zgornji študiji) vplival na to kako se bo spletna stran oz. posamezna dotična spletna vsebina na spletni strani, uvrstila na Googlu, je kakovost povratnih povezav (t.i. backlinkov).

Backlinki oz. povratne povezave sodijo v področje izvajanja off-site SEO optimizacije spletnih strani, ki se ga praviloma začne izvajati takrat, ko je on-site SEO optimizacija spletnih strani, urejena vsaj minimalno.

Opis razlik med on-site, off-site in tehnično optimizacijo spletnih strani, najdete v razlagi Kaj je optimizacija spletnih strani, na povezavi.

O tem kaj je kakovostna povratna povezava, se v SEO skupnostih, zelo “krešejo” mnenja. Med različnimi izvajalci optimizacije spletnih strani, boste na področju gradnje različnih vrst povratnih povezav, našli takšne, ki zagovarjajo, da:

  • so kakovostne povratne povezave tiste, ki nastanejo naravno (t.j., da jih niste zgradili vi, ampak ostala spletna javnost),
  • so kakovostne povratne povezave tiste, ki so zgrajene na tematsko sorodnih spletnih straneh
  • so kakovostne povratne povezave tiste, ki so zgrajene na spletnih straneh, ki jim Google najbolj zaupa

Kako močan vpliv imajo povratne povezave na uvrstitev spletnih strani na Googlu, nakazuje tudi spodnja študija (vir 6):

povratne povezave vpliv na uvrstitev na googlu
V tej študiji so čez 800 SEO strokovnjakov spraševali o tem kaj mislijo kakšen vpliv imajo povratne povezave na uvrstitve na Googlu. Več kot polovica (58,1%) jih je odgovorilo, da imajo povratne povezave (t.i. backlinks) VELIK vpliv na uvrstitve spletnih strani na Googlu.

Količina teksta v spletni vsebini

Kakšna mora biti količina teksta v spletnih vsebinah s katerimi želite dosegati visoke uvrstitve na Googlu, je eno izmed najpogosteje postavljanih vprašanj tistih, ki se lotevajo optimizacije spletnih strani….

Načeloma marketinške in SEO študije nakazujejo, da daljše vsebine, v katerih je količina teksta, večja od konkurenčnih spletnih vsebin, pozitivno vplivajo na višjo uvrstitev spletnih strani na Googlu:

količina teksta za uvrstitev na googlu
Rezultati na sliki nakazujejo, da količina teksta v spletni vsebini VPLIVA na visoko uvrstitev spletne strani na Googlu. Spletne vsebine, ki imajo povprečno dolžino svojih vsebin dolgo okrog 2500 znakov so na Googlu uvrščene višje kot spletne vsebine, ki imajo manjšo količino znakov. A pozor… preberite spodnje poglavje.

Čeprav precej SEO študij nakazuje, da je količina teksta dejansko povezana z visokimi uvrstitvami spletnih strani na Googlu, je treba hkrati opozoriti, da NI VSEENO kaj piše v dolgi vsebini, s katero bi se radi uvrstili visoko med prikazi na Googlu.

Na najbolj primerno in ustrezno količino teksta za potrebe doseganja visokih uvrstitev na Googlu, se pri pripravi spletnih vsebin, osredotočite na naslednje točke:

  • bolj kot količina teksta je pri vsebini pomembna globina (in natančnost) obravnavane tematike
  • zraven količine teksta bodite pozorni na unikatno sporočilo zgodbe v tekstu (napram konkurenčnim tekstom)
  • ustrezno količino teksta ugotovite tako, da primerjate količino teksta, ki so ga za iste targetirane ključne besede, pripravili vaši konkurenti (ki so trenutno uvrščeni visoko na Googlu)

Da NI količina teksta edini, odločujoči faktor, ki vpliva na višjo uvrstitev spletne strani na Googlu, nakazuje spodnja slika:

količina teksta bonitetna ocena primerjava
Na zgornji sliki je s SEO orodjem KWSurfer izmerjena količina teksta dveh spletnih vsebin, ki podajata informacije o bonitetnih ocenah podjetij. Višje na Googlu je uvrščena spletna stran bonitetne ocene ebonitete.si, ki ima v svoji vsebini kar dobrih 3000 MANJ znakov kot spletna stran, ki je na Googlu uvrščena za ebonitete.si. Prikazani rezultati so sicer primerjani v “navadnem/personaliziranem” prikazu Googlovih rezultatov (ker v nasprotnem Kw Surfer ne prikaže količine teksta), sta pa uvrstitvi na Googlu enaki zgornji sliki tudi v Google incognito pogledu.

Starost spletne domene

Starost spletne domene bi naj Googlu nakazovala ali gre za spletno stran, ki ima dolgoročen namen biti pozicionirana v svoji panogi. Ali pa gre za spletno stran, ki se želi na Googlu, samo na hitro uvrstiti na prva mesta v iskalniku, pobrati smetano in zaključiti zgodbo.

V SEO skupnostih kroži krasna primerjava o pomenu starosti spletnih domen z dobrim vinom. Bolj kot je vino staro, boljše bi naj bilo. Enako bi naj veljalo za spletne domene. Bolj kot bi naj spletna domena bila stara, boljše bi naj to bilo za uvrstitev na Googlu.

Študija Ahrefs (vir 7) je nakazala, da sta starost spletnih domen in visoke uvrstitve na Googlu, dejansko povezana:

Študija nakazuje, da so višje uvrstitve na Googlu, povezane s starostjo spletnih domen. Bolj kot bi naj bila “stara” spletna stran, bolj bi ji naj Google zaupal. A pozor…. Google trdi (vir 8), da starost spletne domene naj NE BI imela nikakršnega vpliva na uvrstitve na Googlu. Poglejte spodnjo primerjavo:
uvrstitve na googlu
Prikaz uvrstitev prvih 5 spletnih strani za ključno besedo “odkup terjatev”. Merjeno s StartPage (ki prikazuje nepersonalizirane in od geolokacije, neodvisne prikaze spletnih strani. Ki bi naj bili identični Googlovim prikazom)).

uvrstitve na googlu starost domen
Prikaz starosti spletnih domen prvih 5 prikazanih spletnih strani na Googlu za ključno besedo odkup terjatev. Datum posnetka: 9.12.2021. Na drugem mestu na Googlu se nahaja spletna domena prvafina.si, ki je po starosti cca. 10 let mlajša kot spletna domena, ki se nahaja na četrtem mestu. Spletna stran prvafina.si bi po “logiki”, da je starost spletne domene EDINI faktor uvrščanja spletnih strani na Googlu, morala zasedati 4. mesto.

Število strani/vsebin/url naslovov na spletni strani

Zgornja študija nakazuje, da je število vsebin na spletni strani eden izmed faktorjev, ki vplivajo na uvrstitev spletne strani na Googlu. Med 21 ocenjevanimi faktorji pri katerih je bil merjen vpliv posameznega faktorja na uvrstitev spletne strani na Googlu, zaseda število strani na posamezni spletni domeni, 6. mesto.

Kar 15 faktorjev ima, po zgornji študiji, manjši vpliv na uvrščenost spletne strani na Googlu kot to koliko ima posamezna spletna domena, spletnih strani…

Poglejmo ali ta faktor višjega uvrščanja spletnih strani na Googlu, drži…

Na spodnji sliki je prikazana razvrstitev spletnih strani na Googlu, za ključno besedo “optimizacija spletnih strani” (Google personaliziran prikaz sem znova uporabil zato, ker na tak način dobim podatke o oceni obiskanosti posamezne spletne strani, je pa sicer razvrstitev spletnih strani enaka tudi v Google incognito pogledu in drugih iskalnikih (StartPage)).

Sklepam, da imajo dlje časa ustvarjajoče na Googlu, spletne strani, več obiskovalcev (tudi) na podlagi večjega števila vsebin.

Na spodnji sliki lahko vidite uvrstitev spletne strani Optimizacija internetnih strani Seo-Praktik.si, KLJUB manjšemu obisku (kot posledici manj spisanih vsebin; 3 leta stara domena v primerjavi s 16 let staro spletno domeno):

uvrstitev na googlu seo praktik
Slika nakazuje, da manjše število spletnih vsebin (in posledično manjši obisk spletne strani), NE NUJNO vplivata na uvrstitev spletnih strani na Googlu. Uvrščanje spletnih strani NI povezano s količino vsebin (in niti s količino teksta v posameznih vsebinah, o čemer je bilo govora v enem izmed zgornjih poglavij), ampak s kakovostjo vsebine.

Dodatne informacije:

  • ostale moje gostujoče članke o SEO optimizaciji na spletni strani MajdaRogelj.com, najdete na povezavi

Viri:

1 – 11 Things You Must Know About Google’s 200+ Ranking Factors
2 – SEO Fact or Fiction: Are There Really 200+ Ranking Factors?
3 – The Myth of Google’s 200 Ranking Factors
4 – Important Factors for Improving Google Search Rank
5 – Free SSL Certificate Plugin for WordPress – Auto-Install Free SSL, Force HTTPS Redirect
6 – The State of Backlinks for SEO in 2021: What 800+ SEOs Think About Link Building
7 – How long does it take to rank in Google? (A study by Ahrefs)
8 – Domain Age: Is It A Google Ranking Factor?

Podobni prispevki