Kako SEO optimizacija vpliva na povečanje prodaje preko internetne strani

| Matija Zajsek|Objavljeno11 Nov, 2021

Kako SEO optimizacija vpliva na povečanje prodaje preko internetne strani

SEO optimizacija prispeva k povečanju prodaje preko internetnih strani na več različnih načinov. Če imate spletno trgovino, potem boste s SEO optimizacijo dosegli povečanje prodaje vaših produktov v trgovini. Če ste lastnik spletne strani, ki ponuja storitve, boste s SEO optimizacijo dosegli povečano število povpraševanj po vaših storitvah.

V nadaljevanju tega zapisa je podrobneje razloženo kako SEO optimizacija vpliva na povečanje vaše spletne prodaje. Na podlagi prebranega se boste lažje odločili ali je SEO optimizacija primerna za vašo spletno stran, saj je ena izmed zelo pogostih “napak” začetnikov pri spletni optimizaciji, sklepanje, da je SEO optimizacija primerna kar za vse spletne strani in vse vrste produktov in storitev.

Kar, kot boste videli v nadaljevanju, ne drži.

Če želite s SEO optimizacijo izboljšati prodajo v vaših spletnih trgovinah ali na storitvenih spletnih straneh, je predpogoj, da najprej sploh preverite ali trg (povpraševanja) za vaše produkte oz. storitve, na Googlu sploh obstaja.

Kljub temu, da je iskalnik Google zdaleč najbolj uporabljan iskalnik (vir 1), še to ne pomeni nujno, da za vaš produkt in storitve, na Googlu tudi trg avtomatsko obstaja.

Zato je za to, da bo vaša izvajana SEO optimizacija v prihodnosti, dejansko res povečevala prodajo preko vaših spletnih strani, nujno, da najprej analizirate trg (preverite katere ključne besede vtipkujejo v Google uporabniki Googla).

Primer preverjanja trga na Googlu za zanimanje za izdelavo bilanc stanja

Recimo, da ste ponudnik (računovodski servis ali druga finančna inštitucija), ki se ukvarja z izdelavo bilanc stanja podjetij.

Preden se lotite izboljševanja prodaje s pomočjo SEO optimizacije, morate na Googlu najprej preveriti koliko uporabnikov Googla, se dejansko zanima za bilance stanja. Pri tem vas ne bo zanimalo samo koliko uporabnikov Googla v iskalnik vtipka besedno zvezo “bilanca stanja”, ampak tudi katere druge, sorodne besedni zvezi “bilanca stanja”, besede še uporabljajo uporabniki Googla.

Na spodnji sliki vidite rezultate:

bilanca stanja iskanje na googlu

Slika pokaže, da samo na slovenskem Googlu, izraz “bilanca stanja” uporablja cca. 590 uporabnikov Googla, na mesec. Na desni strani slike so prikazane še sorodne ključne besede, ki jih uporabljajo drugi uporabniki Googla, dotikajo pa se ravno tako tematike bilanc (oddajanje bilance stanja, priprava letnih poročil, kontiranje, itd…)

Kot ponudnik storitve priprave ali izdelave bilanc stanj podjetij, je očitno, da na slovenskem trgu obstaja dovolj velik trg zanimanja za prodajo na Googlu.

NAMIG: V panogo priprave bilanc stanja in poslovnega izzida ne sodijo samo pripravljalci bilanc stanja (npr. računovodski servisi). Na raziskavo trga glejte širše. Izraz “bilanca stanja” je zanimiv tudi podjetjem, ki npr. omogočajo aplikacije, ki prikazujejo podatke iz bilanc stanja posameznih podjetij (npr. ebonitete.si).

Ko ste preverili ali trg na Googlu obstaja za vaše produkte in storitve je vaša naslednja naloga, da svoje spletne strani (bodisi nove, bodisi že obstoječe), pripravite ustrezno tako, da bo iskalnik Google “razumel” njihovo vsebino in jih posledično prikazal v svojem iskalniku.

Pri tem vam bo v interesu, da spletne strani pripravite tako, da jih bo Google čim boljše razumel. Boljše kot Google razume vašo spletno stran (od konkurence) višje jo bo uvrstil med prikazi v svojem iskalniku, posledično pa si zaradi višjih uvrstitev vaših spletnih strani na Googlu, lahko obetate več obiskovalcev vaših internetnih strani.

Načeloma si lahko število obiskovalcev iz prikazov na Googlu, obetate glede na spodnjo lestvico:

število klikov iz googla na podlagi uvrstitev na Googlu
Število klikov iz Googla na podlagi uvrstitev na Googlu. Vir slike: Kako deluje optimizacija spletnih strani, Seo-Praktik.si

Če in, ko boste s pomočjo SEO optimizacije uspeli vašo spletno stran uvrstiti na prvo stran Googla, na prvo mesto, si od te uvrstitve lahko obetate cca. dobrih 30% uporabnikov Googla.

V zgornjem primeru, ko smo se postavili v vlogo ponudnika izdelovalca bilanc stanja, pomeni ta številka, od 590 iskanj na mesec, cca 177 uporabnikov Googla. Vsak mesec (dokler ste uvrščeni na prvi strani Googla, na prvo mesto).

Če želite s SEO optimizacijo zelo izboljšati vašo prodajo, pomeni to samo to, da se potrudite poiskati čimveč primernih ključnih besed iz vaše panoge in, da hkrati poskušajte vašo spletno stran uvrstiti čim višje v iskalniku Google, za čim več najdenih ključnih besed.

Primer koliko obiska pripelje SEO optimizacija spletni strani, ki je optimizirana za več ključnih besed in dosega zelo veliko vrhnjih uvrstitev svoje spletne strani na Googlu (prvafina.si)

Poglejte spodnjo sliko:

iskalni volumni uvrstitve na google prva fina

Zaradi varovanja poslovnih podatkov so sicer za spletno stran prvafina.si, na zgornji sliki zamegljene ključne besede in url naslovi s katerimi prvafina.si dosegajo uvrstitve na Googlu. A iz slike vseeno lahko vidite kakšne iskalne volumne (število mesečne rabe besednih zvez v Googlu, na slovenskem trgu) targetira spletna stran prvafina.si in kakšne uvrstitve trenutno dosega za vse targetirane ključne besede omenjena spletna stran.

Btw: prvafina.si ponuja na trgu storitve odkupa in prodaje terjatev, kar ni nepomembno upoštevati pri odločanju o tem ali boste s SEO optimizacijo poskušali povečevati prodajo vaših artiklov na trgu. Saj lahko ima posamezen produkt ali storitev visoko število iskanj in uporabe na Googlu, a mora biti tudi marža (oz. razlika v ceni vašega produkta na zadovoljivi ravni, da se vam splača izvajati SEO optimizacijo).

Na prvafina.si je SEO optimizacija za njihove storitve kot so prodaja terjatev in odkup terjatev, več kot upravičena.

Pozor: “past” pri SEO optimizaciji in sklepanju, da visoke uvrstitve na Googlu, avtomatsko pomenijo povečanje prodaje

Večina podjetnikov, ki se odloči za SEO optimizacijo spletnih strani (bodisi za outsource, bodisi, da SEO optimizacijo izvajajo sami), avtomatsko sklepa, da za povečanje prodaje preko njihovih spletnih strani, “zadošča”, da svoje spletne strani uvrstijo na vrhnje pozicije na Googlu, a to ne drži!

Spletna stran je lahko, z rednim izvajanjem SEO optimizacije, res da uvrščena na najvišja mesta na Googlu, a to ne pomeni avtomatskega izboljšanja prodaje. Še posebej ne, če obiskovalci spletni strani ne zaupajo, če spletna stran ne komunicira dovolj jasno kaj sploh ponuja in, če na spletni strani ni elementov zaupanja, ki bi “pomagali” prepričati obiskovalce, da ste zanesljiv in zaupanja vreden prodajalec.

Zato je SEO optimizacija šele prvi korak do večje prodaje preko Googla (na naraven, neplačljiv način), sicer pa se bo po dobrih uvrstitvah (in morda ne nujno takoj dobri prodaji) potrebno posebej lotiti še t.i. CRO optimizacije – to je optimizacije konverzij obiskovalcev vaših spletnih strani (ki bodo na podlagi vašega izvajanja SEO optimizacije, zagotovo prišli) v kupce.

Zato se lotite izboljševanja prodaje preko vaših spletnih strani, strateško. Najprej se dobro naučite kako optimizirati spletno stran, tako, da povsem osvojite proces izvajanja SEO optimizacije, ko pa boste enkrat s svojimi spletnimi stranmi in trgovinami na prvih straneh Googla, pa dodajte še optimizacijo konverzij.

Na povezavi Optimizacija spletnih strani – Vodnik za SEO najdete napotke kako se lotite optimizacije.

Dodatne informacije:

  • pri ocenjevanju tega ali se vam s SEO optimizacijo splača truditi izboljševati prodajo preko Googla, ne pozabite gledati tudi proti konkurenčnim spletnim stranem v vaših panogah. Če spletne strani, ki so vaši konkurentje, pravtako izvajajo SEO optimizacijo, potem obstoji večja verjetnost, da se bo SEO optimizacija, obrestovala tudi vam. Če slučajno nastopate v spletni prodaji pnevmatik in platišč, obvezno poglejte spletno trgovino platišča Gumitehna, saj Gumitehna res izvaja vrhunsko SEO optimizacijo svoje trgovine.

Viri:

1 – Google market Share

Podobni prispevki