Kateri so glavni izzivi email marketinga

| Matija Zajsek|Objavljeno02 Sep, 2021

Kateri so glavni izzivi email marketinga

Spodaj so podrobneje predstavljeni glavni izzivi s katerimi se srečujejo tisti, ki izvajajo email marketing. Ob vsakem predstavljenem email marketing izzivu, so opisani tudi namigi kako odpraviti ovire, ki vas čakajo na poti do izvajanja učinkovitih email marketing kampanj.

[toc]

Nizka stopnja dostavnosti email marketing pošte

Podjetniki, ki se lotevajo email marketinga, imajo ponavadi ambicijo, da čimprej pridejo do čim večje baze prejemnikov svojih e novic, saj si želijo, da bi vložek, ki ga investirajo v email marketing, bil preko prodaj skozi email marketing čimprej povrnjen.

V želji za vse večjo bazo prejemnikov svojih e sporočil, nekateri podjetniki celo zakupujejo sezname elektronskih naslovov in pobirajo elektronske naslove potencialnih bralcev (za katere seveda smatrajo, da bodo kupci) tudi preko javno dostopnih baz elektronskih naslovov.

Baza elektronskih naslovov s tem seveda hitro narašča, a podjetniki, ki ubirajo to pot, ponavadi tudi zelo hitro ugotovijo, da imajo od takšnega masovnega pošiljanja e novic zelo malo izplena, stroški pošiljanja pa so, sorazmerno z velikostjo baze prejemnikov e novic, visoki.

Zato se usmerijo v drugo pot, ki narekuje “naravno/organsko” pridobivanje zgolj tistih elektronskih naslovov, katerih lastniki, so dejansko izrazili interes po prejemanju sporočil podjetnika.

Ta pot pridobivanja elektronskih naslovov je ponavadi bistveno počasnejša, posledično je zato tudi nizka stopnja dostavnosti email marketing pošte.

Med enostavnejše prijeme za hitrejše naraščanje baze prejemnikov e novic sodi promocija uporabnih blog zapisov, ki vsebujejo t.i. lead magnete za prijavo na prejemanje e novic, na družabnih omrežjih.

Vaši ekipi, ki skrbi za vsebinski marketing, naročite izdelavo uporabnega vodnika, ki si ga lahko obiskovalci spletne strani, snamejo iz vaše internetne strani, v zameno za oddajo svojega elektronskega naslova, ta e vodnik pa nato za nekaj 5 ali 10€ promovirajte (boost) preko družabnega omrežja Facebook.

V spodnji raziskavi (vir 1) lahko vidite kako že “samo” stopnja odpiranja email marketing novic vpliva na ROI (povrnitev investicije):

email marketing open rates

Nizka stopnja odpiranja email novic

Nizka stopnja odpiranja email novic je povezana z zainteresiranostjo prejemnikov, kakor tudi z vrsto vsebine, ki jo plasirate svojim prejemnikom e novic. Zagotovo boste svojo stopnjo odpiranja e novic še zmanjševali, če boste iz enega e sporočila v drugega, nenehno nagovarjali svoje prejemnike k nakupu vaših izdelkov in storitev.

Več kot prodajate preko email marketinga in manj kot so vaša e sporočila koristna in uporabna vašim prejemnikom, bolj nizka bo stopnja odpiranja email novic.

Dodatno k nižanju stopnje odpiranja email marketing novic prispeva tudi dejstvo ali elektronska sporočila pošiljate kot podjetje ali kot fizična oseba.

V izogib nizki stopnji odpiranja email novic poskušajte preko email marketing komuniciranja zgraditi s svojimi bralci odnos, e sporočila pošiljajte preko osebnega poštnega predala ter predvsem se trudite, da v svojih marketing sporočilih niste prodajno vsiljivi.

Direktna prodaja preko email marketinga se naj zgodi le na vsake toliko časa (npr. ob predstavitvi novega produkta, ob lansiranju novega dogodka, odpiranju vašega novega prodajnega salona, ipd…)

Dodatno (za tiste, ki obvladate angleški jezik: Email marketing for small business na spletni stranu FunneltoGo,

Nizka stopnja odpiranja e novic je lahko odvisna tudi od panoge/industrije v kateri deluje vaše podjetje (vir 2):

Poglejte rezultate te raziskave:

email marketing open rate panoge

Nizka stopnja klikabilnosti na e novice

Nizka stopnja klikabilnosti na e novice je email marketinški izziv s katerim se srečajo tisti pošiljatelji svojih novic, ki nimajo vsebinskih in copywriting strokovnjakov za ustrezno pisanje naslovov v sporočilih.

Na nizko stopnjo klikabilnosti v e novicah vplivajo slabo napisani glavni naslov e sproočila (zadeva) ter naslovi posameznih poglavij znotraj poslanih sporočil (ki ne pritegujejo).

Naslovi, ki ne odražajo direktne koristi za prejemnika, ne predstavljajo razloga zakaj bi prejemnik sploh kliknil na vašo e novico.

Če želite izboljšati stopnjo klikabilnosti na vaše e novice, usmerite več energije v pripravo kakovostnih, marketinško privlačnih in pritegujočih naslovov v vaših sporočilih.

Copywriterji, ki se ukvarjajo s pisanjem raznovrstnih besedil za potrebe spletnega marketinga, vam bodo zaupali, da se višja stopnja klikabilnosti na različne vsebine dosega z najrazličnejšimi prijemi. Nekateri izmed njih so:

 • uporabljajte številke v naslovih svojih sporočil (npr. 13 razlogov zakaj je 30% lastnikov klasičnih kosilnic “preklopilo” na avtomatske, samohodeče kosilnice)
 • za naslov uporabite vprašanja (npr. kako do več kupcev preko spletnega marketinga)
 • v naslovih uporabite drzno ali pogumno trditev (npr. 92% marketingarjev dela isto napako. Preverite katero)
 • naslove zasnujte v več delov (npr. nega obraza, 1.del – Kako očistiti obraz)

Dodatne podrobnosti o tem kako pisati besedila tako, da pritegnejo, najdete v članku Kako postati boljši pisec SEO besedil.

Ena od zanimivih študij (vir 3) je dokazala katere dneve je najbolj primerno pošiljati e novice z namenom doseganja največje klikabilnosti na e novice:

email marketing klikabilnost

Visoka stopnja odjavljanja od e novic

Visoka stopnja odjavljanja od e novic je povezana z vsebino, ki jo predstavljate v svojih novicah. V kolikor se v svoji frekvenci pošiljanja e novic, preveč ponavljate s svojimi sporočili (in se ne trudite svojim bralcem vedno znova dodajati nove vrednosti), boste za svoje prejemnike e novic, prej ali slej, postali nezanimivi.

Posledica nezanimivih in neuporabnih e sporočil je visoka stopnja odjav od e novic.

Da bi znižali svojo stopnjo odjav od e novic, sestavite vsebinsko marketinški načrt za vašo celotno frekvenco pošiljanja elektronskih sporočil.

Dobro preberite spodnji primer…

Če se npr. odločite, da boste vaš email marketing izvajali enkrat tedensko, potem predhodno zastavite (in zapišite) vrste vsebin, ki jih nameravate pošiljati svojim bralcem.

Npr.:

 • 1. teden lahko pošiljate uporabno vsebino o tem kako si z vašim produktom, storitvijo ali dejavnostjo, bralci lahko pomagajo sami. Sporočila, ki jih pošiljate prvi teden lahko oblikujete v serijo vaših sporočil za pošiljanje v naslednjih mesecih.
 • 2. teden lahko pošiljate vsebino z intervjuji vaših strank, njihovimi mnenji in izkušnjami. V tak emailing lahko vključite podcaste ali tudi video vsebine.
 • 3. teden v mesecu objavljate zanimive študije in raziskave iz dejavnosti v kateri delujete. Na ta način v očeh svojih bralcev krepite t.i. ekspertizo in lastno avtoritativnost.
 • 4. teden lahko bralce pozivate k sodelovanju npr. v obliki kviza, v obliki vprašanj (npr. jim pošljete pobudo, da na vas naslovijo vprašanja, na katera bi želeli od vas več odgovorov, itd…)

Dodatne ideje za učinkovit digitalni marketing (ne samo s pomočjo email marketinga), še posebej, če ste na področju digitalnega marketinga, začetnik, najdete v članku Digitalni marketing za začetnike – Matija Zajšek.com.

Ena od zelo zanimivih marketinških raziskav (vir 4) je preverjala zakaj se prejemniki sporočil NE odjavljajo od prejemanja sporočil.

Poglejte te rezultate:

email marketing stopnja odjavljanja

Velika stopnja pritožb, da gre za spam

Stopnja pritožb, da gre pri vašem izvajanju email marketing kampanj za spammanje, je precej odvisna od tega kako pridobivate bazo prejemnikov vaših novic.

V kolikor svojo energijo pri rasti baze prejemnikov e sporočil usmerjate v to, da le to večate s pomočjo spam metod, je posledično temu višja stopnja spammerskih pritožb.

Hkrati je stopnja pritožb iz naslova spama visoka tudi zaradi površnih in preveč splošnih sporočil, ki so pošiljana na nenatančno targetirane prejemnike.

Če želite zmanjšati stopnjo pritožb, da gre v vaših e sporočilih za spam, segmentirajte svoje prejemnike e sporočil. Kontaktne obrazce, preko katerih zajemate in lovite elektronske naslove svojih bralcev (in potencialnih kupcev), na spletnih straneh in ostalih spletnih platformah (Facebook, LinkedIN, itd..) zastavite tako, da se vanje vpišejo samo tisti, ki jih zanima točno določena tematika.

Generalni in splošni kontaktni obrazci tipa “naročite se na naše e novice” ne delujejo !!!

Video o tem zakaj vaši emaili pristanejo v spamu in kako se temu izgoniti, najdete spodaj:

Nizka stopnja angažiranosti bralcev e sporočil

Z bralci vaših e sporočil želite nekaj doseči.

Če ste pozorno prebrali prvo poglavje, ste že ugotovili, da doseči prodajo v vsakem email sporočilu, ki ga pošljete, ni priporočljiva poteza.

Od svojih bralcev, ki prejemajo vaša e sporočila, lahko dosegate še druge marketinške cilje.

Na primer:

 • pozovete jih k sledenju na družabnih omrežjih
 • pozovete jih k sledenju na vašem YouTubu kanalu
 • pozovete jih, da sodelujejo v vaši nagradni igri
 • pozovete jih, da opravijo anketo
 • pozovete jih, da rešijo kviz
 • pozovete jih, da vam na elektronska sporočila pošiljajo vprašanja
 • pozovete jih, da delijo vaša e sporočila med svoje kontakte
 • itd…

Večjo angažiranost, ki bi prišla od vaših prejemnikov e sporočil, kar sama od sebe, brez, da svoje bralce, k temu redno (sistematično) ne opominjate in spodbujate, ne pričakujte.

Tudi stopnja angažiranosti bralcev e sporočil je odvisna od panoge v kateri delujete (vir2):

Poglejte to sliko:

stopnja angaziranosti email marketing

Dodatno: ko imate enkrat vzpostavljeno rast baze prejemnikov vaših elektronskih sporočil in, ko imate izdelan vsebinski marketinški načrt, bo pred vami še izziv avtomatizacije izvajanja email marketing kampanj. Zelo podrobno je delovanje automatic email sender – ja opisano na povezavi.

Dodatne informacije:

Še več informacij o email marketingu, lahko preberete v članku Kaj je autoresponder v email marketingu, sicer pa ostale nasvete o digitalnem marketingu in optimizaciji spletnih strani, najdete na drugi povezavi.

Viri:

1 – 2021 Email Marketing ROI Statistics: Open Rate to Revenue
2 – Email Open Rates By Industry (& Other Top Email Benchmarks)
3 – Ultimate Email Marketing Benchmarks for 2021: By Industry and Day
4 – Why subscribers ignore you (but don’t unsubscribe)

Podobni prispevki