Kakšna je cena izdelave spletne strani v letu 2024 in kateri so dodatni stroški, ki jih morate upoštevati?

| Majda Rogelj|Objavljeno03 Apr, 2024

Kakšna je cena izdelave spletne strani v letu 2024 in kateri so dodatni stroški, ki jih morate upoštevati?

Več kot 70 % malih podjetij ima spletno stran. Z naraščajočo priljubljenostjo digitalnega oglaševanja imajo spletna mesta pomembno vlogo pri povezovanju z uporabniki po vsem svetu. V povprečju je cena izdelave spletne strani od 300 do 5.000 evrov in seveda tudi več. Kaj pa ostali stroški, ki jih morate upoštevati poleg same izdelave? Preverimo v prispevku.

Razumevanje vrst spletnih mest

Vrsta spletnega mesta, ki ga morate postaviti, bo igrala ključno vlogo pri oblikovanju njegove vsebine, kompleksnosti in zmogljivosti, kar bo na koncu vplivalo na skupne stroške razvoja. Zapišemo pogoste vrste spletnih mest in njihov namen.

Osebni blogi oz. dnevniki

Vsebina na osebnem blogu lahko vključuje izkušnje ali dosežke uporabnika in včasih ustvarjalno delo. Cilj je predstaviti vaše osebne podatke ali življenjepis ali se povezati s ciljno publiko.

Kar zadeva funkcionalnost, so osebni blogi običajno enostavni in imajo preprosto zasnovo. Čeprav lahko vključujejo funkcije, kot so komentarji ali gumbi za deljenje v družabnih medijih, je splošni poudarek na zagotavljanju vsebine na uporabniku prijazen način.

Spletne trgovine

Primarni cilj spletnih trgovin je prodaja spletnih storitev ali izdelkov. Ta vrsta spletnega mesta se lahko osredotoča na uporabnost, digitalno oglaševanje za spodbujanje prodaje in varen postopek transakcije. Vsebina lahko vključuje sezname izdelkov, informacije o cenah in slike za predstavitev blaga.

v spletne trgovine so pogosto vključene tudi druge funkcije, kot so ocene izdelkov, osebna priporočila in ocene strank. Te funkcionalnosti ravno tako povečajo kompleksnost in funkcionalnost spletnega mesta.

Razumevanje vrst spletnih mest

Portfelji

Portfelji se uporabljajo za predstavitev strokovnega znanja v določeni panogi. Na primer, fotograf lahko prikaže svoje najboljše fotografije, oblikovalec reference na področju grafičnega oblikovanja, pisec vsebine pa lahko predstavi bloge, besedila ali druge članke, ki jih je napisal.

Portfelji so vsestransko orodje za karierno napredovanje, privabljanje potencialnih strank ali vzpostavitev osebne blagovne znamke. Običajno imajo te strani čiste postavitve z visokokakovostnimi fotografijami in povezanimi barvnimi shemami, skupaj s preprostimi kategorijami za enostavno navigacijo.

Poslovna spletna mesta

Spletno mesto podjetja vsebuje poslanstvo znamke, karierne priložnosti in informacije o industriji za obiskovalce spletnega mesta. Cilj profesionalnega spletnega mesta je vzpostaviti spletno prisotnost, spodbujati verodostojnost in zagotoviti osrednje središče za sodelovanje s poslovnimi partnerji in potencialnimi strankami.

Po spletnih mestih podjetij mora biti krmarjenje enostavno in pogosto imeti podstrani, kot sta stran „O nas“ in „Kontakt“ za povpraševanje. Lahko imajo tudi bolj zapletene zmogljivosti, kot je podpora prek klepeta ali integracija družbenih medijev.

Novičarski portali

Spletna mesta z novicami ponujajo posodobljene informacije o številnih temah, vključno s politiko, splošnimi novicami, lepoto, družbenimi mediji, zvezdniki in drugim. Njihov glavni cilj je informirati in pritegniti bralce ter povečati promet s pravočasno in ustrezno vsebino.

Funkcionalnost spletnih mest z novicami se razlikuje, vendar bistvene značilnosti vključujejo dobro organizirano postavitev, funkcijo iskanja in kategorizacijo po temah. Poleg tega številna spletna mesta z novicami vključujejo večpredstavnostne elemente, možnosti skupne rabe aplikacij v družabnih medijih in razdelke za komentarje, da izboljšajo interakcijo bralcev in sodelovanje skupnosti.

V nadaljevanju preverimo, kateri konkretni stroški vse vas čakajo pri postavitvi spletne strani.

1 Stroški domene in gostovanja

Ime domene je edinstveno besedilo, po katerem je mogoče najti spletno mesto – podobno kot fizični naslov. Ustvarjanje domene vam omogoča dostopno spletno stran in spletno identiteto.

Povprečni stroški nakupa domene se gibljejo med 10 in 20 evrov na leto. Vendar pa lahko ta cena niha glede na številne dejavnike, vključno z domensko končnico (na primer .si .com, .net ali .org), registrarjem, ki ga izberete, in morebitnimi dodatnimi storitvami, povezanimi z registracijo domene.

Storitve spletnega gostovanja ponujajo orodja in okvire za razvoj in vzdrževanje spletne strani. Izbirate lahko med več vrstami gostovanja, spet odvisno od tega, katerega ponudnika boste izbrali in koliko spletnih strani boste imeli. Osnovno in ugodno letno gostovanje se lahko začne nekje od 20 € na leto.

Stroški domene in gostovanja

2 Oblikovanje, izdelava in postavitev spletne strani

Na skupne stroške izdelave in postavitev bodo vplivale različne vrste spletnega oblikovanja, pri čemer igrajo vlogo dejavniki, kot so funkcionalnost, estetska kompleksnost in prilagajanje. Na stroške lahko vpliva tudi odločitev, ali sami naredite svoje spletno mesto ali najamete strokovnjaka.

Lastna izdelava ali profesionalno oblikovanje

Lastna izdelava je stroškovno najučinkovitejša možnost za začetnike pri izdelavi spletnega mesta, sestavljena iz osnovnih stroškov, kot so nakup domene, stroški gostovanja, SSL certifikata in platforme za izdelavo spletnih strani s funkcijo povleci in spusti, kot so Squarespace (1), Weebly (2), ali Wix (3).

Osnovna spletna mesta so morda prijazna do takega načina, vendar kompleksne funkcije zahtevajo profesionalne razvijalce. Te funkcije lahko vključujejo integracijo e-trgovine, ogrodja CMS po meri in napredne varnostne ukrepe.

Če torej želite zagotoviti, da bo vaše spletno mesto ustrezalo želenemu standardu, je prava pot najem samostojnega podjetnika ali agencije. Profesionalni spletni oblikovalci lahko jasno uresničijo vaše ideje in zagotovijo nemoten zagon spletnega mesta.

Izkušeni samostojni podjetniki za postavitev spletnega mesta WordPress (4) zaračunajo nekje od od 25 do 50 € na uro. Po grobi oceni bi vas lahko spletno mesto za mala podjetja stalo od 1.500 do 5.000 €. Osebne stran so lahko tudi ugodnejše, že od 300 € dalje, bolj kompleksne, sploh če gre za spletne trgovine, pa seveda več.

Razvijalci vam lahko pomagajo tudi pri specifičnih tehničnih zahtevah in zagotavljajo brezhibno uporabniško izkušnjo.

Oblikovanje, izdelava in postavitev spletne strani

3 Ustvarjanje in urejanje vsebine

Platforme za ustvarjanje in urejanje vsebin bodo vplivale na dejavnike, kot so enostavna uporaba, razširljivost in razpoložljive funkcije za učinkovito ustvarjanje, urejanje in organiziranje vsebine. Prava platforma poenostavi potek dela, izboljša učinkovitost in splošno uporabniško izkušnjo, medtem ko lahko napačna izbira povzroči dodatne stroške in morebitne omejitve.

Stroški pisanja besedil

Nadarjeni tekstopisci lahko vsebino spletnega mesta prilagodijo tonu, poslanstvu in ciljem vaše blagovne znamke, s čimer povečajo sodelovanje in konverzije. Visokokakovostni spletni dnevniki, ciljne strani in druga vsebina, ki je hkrati tudi SEO optimizirana, lahko vašemu spletnemu mestu pomagajo pri visoki uvrstitvi v iskalnikih, s čimer se poveča vidnost.

Pravzaprav manj kot 1 % uporabnikov klikne na spletna mesta na drugi Googlovi strani, zato bo zagotavljanje mesta na prvi strani pomagalo vašemu podjetju izstopati. Razmislite o naložbi v izkušenega tekstopisca ali SEO mojstra.

Ustvarjanje in urejanje vsebine

Multimedijski elementi

Ko razmišljate o večpredstavnostnih elementih za vaše spletno mesto, se lahko odločite za naročnine na slikovne platforme za vizualne vsebine. Če se nagibate k vizualnim podobam po meri, bo sodelovanje s fotografi ali videografi verjetno prineslo boljše rezultate.

Najem upravitelja družbenih medijev vam lahko pomaga ohraniti aktivno družbeno prisotnost in organizirati svojo vsebino.

4 Stroški vzdrževanja spletne strani

Vzdrževanje spletnega mesta ni vnaprejšnji strošek, ampak je običajno mesečni strošek, s katerim zagotovite, da vaše spletno mesto ohranja svojo funkcionalnost. Stroški vzdrževanja se razlikujejo glede na kompleksnost spletnega mesta, vključno s podaljšanjem domene in gostovanja, posodobitvijo vsebine, programsko opremo za spremljanje delovanja in e-poštnimi storitvami.

Redne posodobitve

Redne posodobitve so ključnega pomena za delovanje, varnost in funkcionalnost spletnega mesta. Posodobitve programske opreme, kot so posodobitve WordPressa, so pogosto brezplačne, a če jih ne uporabite takoj, lahko povzročijo varnostne ranljivosti. Premium vtičniki in teme običajno vključujejo letne naročnine, ki se gibljejo od približno 50 do 200 € za vsakega.

Zanemarjanje teh posodobitev lahko povzroči težave z združljivostjo, zmanjšano hitrost spletnega mesta ali celo dovzetnost za kibernetske grožnje. Vlaganje v pravočasne posodobitve zagotavlja optimalno funkcionalnost in izboljša uporabniško izkušnjo.

Stroški vzdrževanja spletne strani

Varnost in varnostne kopije

Varnost spletnega mesta vam pomaga zaščititi občutljive podatke in ohraniti zaupanje uporabnikov. SSL certifikati šifrirajo prenos podatkov in ščitijo pred kibernetskimi grožnjami. Medtem ko nekatere storitve gostovanja ponujajo brezplačne certifikate SSL, vam lahko vrhunski certifikati SSL stanejo več kot 1000 € na leto, vendar ponujajo napredne funkcije, kot je razširjeno preverjanje veljavnosti.

5 Stroški dodatnih funkcionalnosti

Vtičniki in teme WordPress razširijo zmogljivosti spletnega mesta, vendar lahko povečajo stroške. Medtem ko je veliko vtičnikov brezplačnih, se premium različice z naprednimi funkcijami gibljejo med 30 in več kot 200 € na leto. Prilagodljive teme, ki se pogosto začnejo pri 20 €, lahko dosežejo 200 € ali več za zapletene dizajne.

Integracije e-trgovine

Integracije e-trgovine ustvarjajo brezhibno uporabniško izkušnjo in se razlikujejo po stroških glede na potrebe. Osnovne nastavitve spletne trgovine, ki uporabljajo platforme, kot je Shopify, se začnejo pri približno 30 € na mesec z letnim obračunavanjem, ki ponuja vnaprej pripravljene nakupovalne vozičke in plačilne prehode.

Integracije spletnih mest po meri zagotavljajo več nadzora, vendar so pogosto povezane z višjimi stroški.

Stroški teh naložb so na koncu odvisni od zahtevnosti in zahtevanega obsega.

6 SEO in analitična orodja

SEO orodja so namenjena optimizaciji spletnih mest, saj na tak načni izboljšajo vidnost in angažiranost uporabnikov. Brezplačna orodja za spletna mesta, kot je Google Analytics, zagotavljajo bistvene podatke o prometu na spletnem mestu, vedenju uporabnikov in demografskih podatkih.

Za bolj celovite vpoglede vrhunska orodja, kot je Semrush, ponujajo vse-v-enem SEO rešitve z notranjo in zunanjo analitiko. Cene se gibljejo od 100 do 400 € na mesec z letnim obračunom. Načrti vključujejo poglobljeno raziskavo ključnih besed, analizo konkurentov, sledenje uspešnosti in drugo.

Vlaganje v ta orodja zagotavlja sprejemanje odločitev na podlagi informacij, učinkovite prilagoditve strategije in splošno izboljšano delovanje spletne strani.

SEO in analitična orodja

7 Trženje in promocija

Promocijska orodja spodbujajo promet in sodelovanje na spletnem mestu. Vključevanje funkcij, kot so pojavna okna, pripomočki za družabne medije ali interaktivna vsebina zahteva napredno funkcionalnost. Ta orodja zahtevajo integracijo s spletnim mestom, običajno s kodiranjem po meri in prilagoditvami oblikovanja, kar vodi do višjih stroškov razvoja spletnega mesta.

Integracija družbenih medijev

Trženje vaših spletnih storitev ali fizičnih izdelkov na platformah družbenih medijev lahko spodbudi angažiranost uporabnikov in prodajo. Vendar je upravljanje teh prizadevanj brez podpore lahko dolgotrajno. Namesto tega lahko uporabite promocijska orodja, kot sta Buffer ali Hootsuite, da poenostavite svoje procese digitalnega trženja.

S temi platformami za upravljanje družbenih medijev lahko načrtujete in upravljate družbeno vsebino na različnih kanalih.

Vtičniki družbenih medijev zagotavljajo stroškovno učinkovit način za povečanje vaše spletne prisotnosti. Ti vtičniki se integrirajo z vašim spletnim mestom in uporabnikom omogočajo skupno rabo vaše vsebine na družbenih platformah.

Orodja za pošiljanje novic

E-poštno trženje je strateški pristop za doseganje in pritegnitev ciljne publike prek elektronske pošte. E-poštna sporočila lahko s kakovostno vsebino in pridruženim trženjem vzpostavijo odnose s strankami, spodbujajo prodajo in povečajo zvestobo blagovni znamki.

Stroški orodij za e-poštno trženje se lahko razlikujejo, pri čemer večina lastnikov podjetij porabi povprečno 1000 USD na mesec. Dejavniki, ki vplivajo na stroške, vključujejo število naročnikov, pogostost kampanj in napredne funkcije, kot je avtomatizacija.

Trženje in promocija

Povzetek in možni skupni stroški

Če povzamemo, se lahko končna cena izdelave spletne strani z vsemi stroški v letu 2024 močno razlikuje glede na naslednje dejavnike:

  • Domena in gostovanje: od 30 € naprej letno
  • Oblikovanje in postavitev spletnih strani: od 300 do 5.000 € in več
  • Ustvarjanje in upravljanje vsebin: urna postavka od 20 do 50 € na uro
  • Multimedijski elementi. odvisno od portalov
  • Vzdrževanje spletne strani: od 20 € mesečno naprej
  • Dodatne funkcionalnosti: odvisno od izbire, kot so vtičniki, e-trgovina, orodja za SEO itd.

Končna cena izdelave spletne strani je torej znotraj ogromnega razpona in je odvisna izključno od potreb in želja naročnika. Smo pa v prispevku vsaj približno osvetlili tudi kaj sploh pomeni končna cena, kajti cena izdelave spletne strani nikoli ni samo izključno spletna stran, ampak kot smo videli, še precej dodatnih storitev.

Več koristnih nasvetov s področja spletnih strani TUKAJ.

Podobni prispevki