Kaj je WordPress? Vse, kar morate vedeti za postavitev vaše spletne prisotnosti!

kaj je wordpress naslovna

Ste že kdaj razmišljali o lastni spletni strani, kjer bi lahko delili svoje zamisli, svoje umetniške kreacije ali pa morda predstavili svoje podjetje? Mogoče ste že slišali za možnost ustvarjanja spletne strani, a se vam je zdelo, da je izvedba le-tega nedosegljiva, saj zahteva obilico tehničnega znanja in izkušenj v programiranju.

Danes imam za vas odlične novice! Predstavljam vam WordPress – eno izmed najbolj priljubljenih in uporabnikom prijaznih platform za ustvarjanje spletnih mest. WordPress omogoča izdelavo spletnih strani na enostaven in zabaven način, brez potrebe po obsežnem tehničnem znanju.

Ali pa ste morda že slišali za WordPress, a ne veste, kaj točno je in kako deluje. Zato bomo danes skupaj raziskali ta čarobni svet digitalnega ustvarjanja in spoznali, zakaj bi vas lahko WordPress popolnoma navdušil. Odkrijmo vse skrivnosti, ki vam bodo pomagale zgraditi vašo unikatno spletno prisotnost!

Kaj je WordPress?

WordPress je brezplačna platforma za upravljanje vsebin (CMS – Content Management System), ki omogoča ustvarjanje in urejanje spletnih strani, blogov ter spletnih trgovin brez potrebe po naprednem programiranju ali tehničnem znanju. Gre za eno najbolj priljubljenih orodij na svetu za izdelavo spletnih mest, ki ga uporablja ogromno ljudi in podjetij po vsem svetu.

kaj je wordpress

Zgodovina in razvoj WordPressa

WordPress je bil prvotno izdan leta 2003 kot platforma za pisanje blogov. Njegovi začetki segajo v programsko opremo b2/cafelog, ki pa je bila prenehana razvijati. Vendar je skupina razvijalcev Matthew Mullenweg in Mike Little prevzela projekt, ga preoblikovala in izdal prvo različico WordPressa (1), ki je kmalu postala priljubljena zaradi svoje preprostosti in prilagodljivosti. Od takrat je WordPress doživel številne posodobitve in razširitve, ki so ga pripeljale do današnjega statusa enega najmočnejših orodij za upravljanje spletnih vsebin.

Zakaj je WordPress priljubljen?

WordPress je priljubljen zaradi svoje uporabniku prijazne platforme, ki omogoča hitro in enostavno postavitev spletnih mest. Njegova prilagodljivost in razširljivost omogočata uporabnikom, da ustvarijo različne vrste spletnih mest, vključno z osebnimi blogi, poslovnimi spletnimi stranmi, spletnimi trgovinami in še več. Poleg tega je WordPress odprtokoden, kar pomeni, da je na voljo brezplačno in je podprt s široko skupnostjo razvijalcev, ki zagotavljajo podporo, varnostne posodobitve in številne dodatke/vtičnike (plugins) ter teme (themes) za prilagoditev videza in funkcionalnosti spletnega mesta. Ta kombinacija enostavnosti uporabe, prilagodljivosti in podpore skupnosti je prispevala k široki razširjenosti in priljubljenosti WordPressa po vsem svetu.

Osnovne značilnosti WordPressa

Upravljanje vsebin (CMS)

WordPress je izjemno priljubljen CMS (Content Management System – sistem upravljanja vsebin), ki omogoča enostavno ustvarjanje, urejanje in upravljanje vsebin na spletnem mestu. S pomočjo uporabniku prijaznega vmesnika lahko hitro objavljate nove prispevke, urejate obstoječe vsebine, dodajate slike in videoposnetke ter urejate strukturo vašega spletnega mesta. CMS WordPress omogoča tudi organiziranje vsebin z uporabo kategorij in oznak, kar olajša navigacijo po spletnem mestu tako za vas kot za obiskovalce.

Razširljivost in prilagodljivost

Eden izmed glavnih razlogov za priljubljenost WordPressa je njegova visoka stopnja razširljivosti in prilagodljivosti. S pomočjo tisoče brezplačnih ali plačljivih dodatkov (plugins) in tem (themes) lahko prilagodite in razširite funkcionalnosti in videz svojega spletnega mesta. Dodatki omogočajo dodajanje različnih funkcij, kot so obrazci za stik, galerije slik, statistike obiskovalcev, varnostne rešitve in še veliko več, medtem ko teme omogočajo enostavno spreminjanje izgleda spletnega mesta, ne da bi bilo potrebno posegati v kodo. S tem vam WordPress omogoča, da ustvarite popolnoma prilagojeno spletno stran, ki ustreza vašim potrebam in željam.

Osnovne značilnosti WordPressa

Brezplačnost in odprtokodnost

Ena izmed največjih prednosti WordPressa je, da je brezplačen in odprtokoden. To pomeni, da lahko WordPress prenesete, namestite in uporabljate brezplačno, ne glede na to, ali gre za osebno blog ali za poslovno spletno stran. Poleg tega pa je WordPress odprtokoden, kar pomeni, da je njegova koda javno dostopna in jo lahko pregleduje in spreminja vsakdo. Ta odprta narava omogoča široko skupnost razvijalcev, ki prispevajo k razvoju platforme, zagotavljajo podporo uporabnikom in ustvarjajo različne dodatke ter teme za prilagoditev in razširitev funkcionalnosti WordPressa. To odprtokodno okolje spodbuja inovacije ter prispeva k stalnemu izboljševanju in posodabljanju WordPressa.

Namestitev in uporaba WordPressa

WordPress je enostavno namestiti in uporabiti, kar ga naredi priljubljeno izbiro med ustvarjalci spletnih mest. V tem delu si bomo podrobneje ogledali postopek namestitve, uporabo nadzorne plošče, upravljanje vsebin ter prilagajanje videza spletnega mesta.

Namestitev WordPressa

Namestitev WordPressa je preprosta naloga, saj mnogi ponudniki spletnega gostovanja ponujajo enostavne namestitvene programe. Lahko ga namestite tudi ročno preko FTP-ja ali uporabite WordPressov uradni namestitveni paket. Pomembno je slediti navodilom in zagotoviti, da so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji za delovanje WordPressa.

Uporaba WordPressa: Nadzorna plošča

Po uspešni namestitvi lahko dostopate do nadzorne plošče WordPressa. To je centralno mesto, kjer upravljate vse vidike svojega spletnega mesta. Tu lahko urejate uporabniške profile, upravljate objave, strani, komentarje, dodatke in še več. Nadzorna plošča je intuitivna in enostavna za uporabo, kar olajša upravljanje spletnega mesta tudi za začetnike.

Namestitev in uporaba WordPressa

Upravljanje vsebin: Dodajanje, urejanje in brisanje objav

Upravljanje vsebin je ključni del ustvarjanja in vzdrževanja spletnega mesta. Z WordPressom lahko enostavno dodajate nove objave, urejate že obstoječe in brišete tiste, ki jih ne potrebujete več. Upravljanje vsebin poteka preko urejevalnika objav, ki omogoča oblikovanje besedila, dodajanje slik, povezav in drugih multimedijskih vsebin.

Prilagajanje videza: Uporaba tem in prilagajanje

Ena izmed najboljših lastnosti WordPressa je prilagodljivost videza spletnega mesta. S široko paleto tem (themes) lahko enostavno spremenite videz svojega spletnega mesta, ne da bi posegali v kodo. Poleg tega lahko teme prilagodite svojim potrebam z uporabo prilagajalnika tem, ki omogoča spreminjanje barv, postavitev, ozadij, glavnikov in drugih elementov spletnega mesta.

Začnite svojo ustvarjalno pot s WordPressom in odkrijte vse možnosti, ki vam jih ponuja ta priljubljena platforma za upravljanje spletnih vsebin.

Dodatki in razširitve

WordPress ponuja številne dodatke in razširitve, ki omogočajo razširitev funkcionalnosti in prilagoditev spletnega mesta po vaših željah. V tem poglavju se bomo osredotočili na razumevanje vtičnikov, njihovo namestitev in uporabo, ter na uporabo tem za prilagoditev videza vašega spletnega mesta.

Razumevanje vtičnikov

Vtičniki so programske razširitve, ki dodajo dodatne funkcionalnosti vašemu spletnemu mestu. Lahko dodajo funkcije za varnost, optimizacijo, oblikovanje, analitiko in še več. Pomembno je razumeti, da lahko preveč vtičnikov upočasni vaše spletno mesto, zato je pri izbiri pomembno, da izberete samo tiste, ki jih resnično potrebujete.

Dodatki in razširitve

Namestitev in uporaba vtičnikov

Namestitev vtičnikov je enostavna naloga, ki jo lahko opravite preko nadzorne plošče WordPressa. Preprosto poiščete želeni vtičnik, ga namestite in aktivirate. Po namestitvi lahko konfigurirate nastavitve vtičnika preko menija na nadzorni plošči. Pri izbiri vtičnika je pomembno preveriti, ali je združljiv z vašo različico WordPressa ter ali je razvijalec zanesljiv in nudi redne posodobitve.

Uporaba tem

Teme določajo vizualni videz in obliko vašega spletnega mesta. WordPress ponuja ogromno izbiro brezplačnih in plačljivih tem, ki se razlikujejo po slogu, funkcionalnostih in prilagodljivosti. Pravilna izbira teme je ključnega pomena za ustvarjanje privlačnega in uporabnikom prijaznega spletnega mesta.

Kako izbrati in namestiti temo

Pri izbiri teme je pomembno upoštevati vaše potrebe, cilje in ciljno občinstvo. Preizkusite več različnih tem ter izberite tisto, ki najbolje ustreza vašim zahtevam in estetskemu okusu. Po izbiri teme jo preprosto namestite preko nadzorne plošče WordPressa in aktivirate. Nato lahko začnete prilagajati temo svojim potrebam s pomočjo prilagajalnika tem, ki vam omogoča spreminjanje barv, postavitev, ozadij, glavnikov in drugih elementov spletnega mesta.

Z združevanjem ustreznih vtičnikov in tem lahko ustvarite popolnoma prilagojeno in funkcionalno spletno mesto, ki bo zadovoljilo vaše potrebe in pričakovanja.

Varnost in upravljanje

Varnost je ključnega pomena za vsako spletno mesto, ki temelji na WordPressu. V tem delu bomo razpravljali o pomembnosti varnosti WordPressa, ukrepih za zaščito vašega spletnega mesta, pomen rednega posodabljanja ter upravljanju uporabniških pravic in dostopov.

Varnost WordPressa: Pomembnost in ukrepi

Varnost WordPressa je ključnega pomena zaradi nenehnega tveganja za spletne napade, hekerske vdore in zlonamerne dejavnosti. Zato je pomembno, da sprejmete ustrezne ukrepe za zaščito vašega spletnega mesta. To vključuje uporabo močnih gesel, namestitev varnostnih vtičnikov, redno varnostno kopiranje, uporabo SSL certifikata in spremljanje spletnega mesta za morebitne ranljivosti.

Varnost in upravljanje

Redno posodabljanje: Zakaj je to ključno?

Redno posodabljanje WordPressa, tem in vtičnikov je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti in stabilnosti vašega spletnega mesta. Posodobitve prinašajo nove funkcionalnosti, odpravljajo morebitne napake in varnostne ranljivosti, ter izboljšujejo splošno delovanje spletnega mesta. Zato je pomembno, da redno spremljate in izvajate posodobitve, da ohranite svoje spletno mesto varno in funkcionalno.

Upravljanje uporabniških pravic in dostopov

Upravljanje uporabniških pravic in dostopov je ključni del varnosti WordPressa. Vsakemu uporabniku dodelite ustrezne pravice glede na njegovo vlogo in odgovornost. Administrativne pravice naj imajo le zaupanja vredni uporabniki, medtem ko naj imajo ostali uporabniki omejen dostop glede na svoje potrebe. Poleg tega je pomembno redno pregledovati seznam uporabnikov in pravic ter izključiti neuporabljene račune ali uporabnike, da zmanjšate tveganje za morebitne varnostne incidente.

Z ustrezno izvedenimi varnostnimi ukrepi, rednim posodabljanjem in skrbnim upravljanjem uporabniških pravic in dostopov lahko zagotovite varnost in stabilnost svojega spletnega mesta ter se izognete morebitnim težavam in incidentom v prihodnosti.

Optimizacija in SEO

Optimizacija spletnega mesta za iskalnike (SEO) je ključnega pomena za izboljšanje vidljivosti vaše spletne strani v rezultatih iskanja. V tem delu bomo razpravljali o optimizaciji za iskalnike, uporabi vtičnikov za SEO ter pomenu hitrosti in optimizacije spletne strani za boljše rangiranje v iskalnikih.

Optimizacija za iskalnike (SEO)

Optimizacija za iskalnike je proces, s katerim izboljšate kakovost in količino prometa na vaši spletni strani s pomočjo organskih (neplačanih) rezultatov iskanja. To vključuje optimizacijo ključnih besed, strukture URL-jev, vsebine, meta opisov, slik in drugih dejavnikov, ki vplivajo na rangiranje v iskalnikih. Pomembno je razumeti, kako delujejo algoritmi iskalnikov in ustrezno prilagoditi vaše spletno mesto, da dosežete boljše rezultate iskanja.

Optimizacija in SEO

Uporaba vtičnikov za SEO

Vtičniki za SEO so orodja, ki vam pomagajo optimizirati vaše spletno mesto za iskalnike, tudi če nimate tehničnega znanja. Ti vtičniki ponujajo funkcije, kot so analiza ključnih besed, optimizacija vsebine, XML zemljevidi, socialni vtičniki, strukturni podatki in še več. Med najbolj priljubljenimi vtičniki za SEO so Yoast SEO, All in One SEO Pack, Rank Math in SEOPress. Z ustrezno uporabo vtičnikov za SEO lahko izboljšate rangiranje vaše spletne strani v iskalnikih in povečate promet na svoje spletno mesto.

Hitrost in optimizacija spletne strani

Hitrost in optimizacija spletne strani sta ključnega pomena za dobro uporabniško izkušnjo ter rangiranje v iskalnikih. Počasne spletne strani lahko odvrnejo obiskovalce in negativno vplivajo na vaše pozicije v iskalnikih. Zato je pomembno poskrbeti za hitro nalaganje vašega spletnega mesta. To lahko dosežete z uporabo optimiziranih slik, stiskanjem datotek, uporabo t. i. cachinga, optimizacijo spletnega gostovanja in drugimi tehnikami. S hitrim in optimiziranim spletnim mestom lahko izboljšate uporabniško izkušnjo ter povečate možnosti za boljše rangiranje v iskalnikih.

Za uspešno optimizacijo in SEO je ključno razumevanje osnovnih konceptov, uporaba ustreznih vtičnikov ter skrb za hitrost in optimizacijo vašega spletnega mesta. Z doslednim delom in pravilno izvedenimi strategijami lahko dosežete boljše rezultate iskanja ter privabite več obiskovalcev na svoje spletno mesto.

Zdaj veste, kaj je WordPress!


Ne glede na to, ali ste popolni začetnik ali izkušen uporabnik, WordPress ponuja neskončne možnosti za ustvarjanje in izražanje svoje kreativnosti na spletu.

Zdaj, ko poznate osnove WordPressa, vas vabimo, da se poglobite še bolj in začnete ustvarjati sanjske spletne strani. Ne pozabite, da je WordPress vaš zvesti sopotnik na poti digitalnega ustvarjanja, ki vam bo stal ob strani na vsakem koraku.

Kaj je WordPress – najpogostejša vprašanja

Kako začeti z WordPressom?

Za začetek z WordPressom sledite tem korakom:

 1. Izberite ponudnika gostovanja: Poiščite ponudnika, ki ponuja pakete za WordPress gostovanje. Prepričajte se, da ponuja samodejno namestitev WordPressa, SSL certifikat in dobro podporo.
 2. Namestite WordPress: Večina ponudnikov gostovanja ponuja enostavno namestitev z enim klikom. Če ne, sledite navodilom ponudnika za ročno namestitev.
 3. Izberite temo: Izberite temo, ki ustreza vaši viziji in namenu spletne strani. Na voljo so brezplačne in premium teme.
 4. Prilagodite svojo spletno stran: Uredite besedilo, dodajte slike, ustvarite strani in prispevke. Uporabite vtičnike za razširitev funkcionalnosti.
 5. Objavite svojo spletno stran: Ko ste zadovoljni z videzom in funkcionalnostjo, jo objavite, da jo lahko vidijo obiskovalci.

Kakšna je razlika med WordPress.com in WordPress.org?

WordPress.com:

 • Ne potrebujete gostovanja.
 • Ponuja omejene možnosti prilagajanja.
 • Brezplačen z omejitvami, plačljive nadgradnje so na voljo.
 • Primeren za preproste spletne strani in bloge.

WordPress.org:

 • Samostojno gostovanje na lastnem strežniku.
 • Ponuja popolno svobodo prilagajanja.
 • Brezplačen in odprtokoden.
 • Primeren za vse vrste spletnih strani, od preprostih blogov do kompleksnih spletnih trgovin.

Ali je WordPress primeren za podjetja?

Da, WordPress je primeren za podjetja vseh velikosti. Ponuja veliko funkcij in vtičnikov, ki so uporabni za poslovne spletne strani, kot so:

 • Ustvarjanje spletnih trgovin
 • Upravljanje s stiki
 • Oblikovanje obrazcev
 • Varnostne funkcije
 • Optimizacija za iskalnike (SEO)

Kako izbrati pravo temo za svojo spletno stran?

Pri izbiri teme upoštevajte naslednje dejavnike:

 • Namen spletne strani: Izberite temo, ki je primerna za vrsto spletne strani, ki jo želite ustvariti.
 • Vizualna podoba: Izberite temo, ki vam je všeč in se ujema z vašo blagovno znamko.
 • Funkcionalnost: Izberite temo, ki ponuja funkcije, ki jih potrebujete.
 • Odzivenost: Prepričajte se, da je tema odzivna in se dobro prikazuje na vseh napravah.
 • Podpora: Izberite temo od uveljavljenega avtorja, ki ponuja dobro podporo.

Kateri vtičniki so najbolj uporabni za WordPress?

Nekateri najbolj uporabnih vtičnikov za WordPress so:

 • Yoast SEO: Za optimizacijo spletne strani za iskalnike.
 • W3 Total Cache: Za izboljšanje hitrosti spletne strani.
 • Contact Form 7: Za ustvarjanje kontaktnih obrazcev.
 • Jetpack: Za varnostne funkcije in varnostne kopije.
 • WooCommerce: Za ustvarjanje spletne trgovine.

Kako izboljšati varnost WordPress spletne strani?

Upoštevajte naslednje varnostne nasvete:

 • Uporabljajte močna gesla.
 • Redno posodabljajte WordPress, teme in vtičnike.
 • Namestite varnostni vtičnik.
 • Uporabite varnostni protokol SSL.
 • Naredite varnostne kopije spletne strani.

Kako narediti WordPress spletno stran bolj prijazno do iskalnikov?

Upoštevajte naslednje nasvete za SEO:

 • Uporabite vtičnik za SEO, kot je Yoast SEO.
 • Optimizirajte naslove in opise strani.
 • Uporabite ustrezne ključne besede v besedilu.
 • Ustvarite kakovostne backlinke.
 • Poskrbite za hitro nalaganje spletne strani.