Zakaj je izgled spletne strani in s tem prvi vtis tako zelo pomemben?

| Majda Rogelj|Objavljeno10 Nov, 2021

Zakaj je izgled spletne strani in s tem prvi vtis tako zelo pomemben?

Ste vedeli, da si 94 % obiskovalcev prvi vtis ustvari na podlagi oblikovanja spletne strani? (1)

Dejstvo je, da je oblikovanje spletnih strani lahko težavna naloga za mnoge lastnike podjetij. Seveda bi vsak rad odlično spletno mesto, ki prikazuje vaše izdelke ali storitve in ustrezno prikazuje podobo vašega podjetja. Toda s številnimi možnostmi, ki so danes na voljo, kako izbrati pristop spletnega oblikovanja, ki je najboljši za vas in vašo organizacijo?

Preden se za to odločite, razmislimo o relativni pomembnosti vašega spletnega mesta. Ne pozabite, da imate samo eno priložnost – in to kratko – da naredite prvi vtis.

Izgled spletne strani je resnično pomemben

Vaše spletno mesto ima le sekundo ali dve, da pritegne nove obiskovalce in vzbudi njihovo zaupanje. Pravzaprav nekatere raziskave kažejo, da si obiskovalci spletnega mesta ustvarijo mnenje v samo 50 milisekundah, nekateri pa v neverjetnih 17! (1)

VIR 1

Pri oblikovanju spletnih strani je kredibilnost izjemno pomembna. Pomembna je prav tako ali pravzaprav še bolj – kot pri navadni pisarni, maloprodaji ali storitvenem podjetju.

Predstavljajte si, kaj bi si mislili, če bi stopili v trgovino s čevlji in videli odluščeno barvo na steni in umazano preprogo. Morda je na napisu nad vrati pisalo, da gre za trgovino s čevlji, a ko ste se ozrli naokoli, niste sploh opazili čevljev, ker so bili za vogalom in za zaveso.

Nič drugače ni v spletnem svetu

Raziskave nam povedo, da je kljub lokaciji ali kulturi vaših strank, ne glede na to, ali tržite končnim uporabnikom ali drugim podjetjem, zaupanje ključna točka, na podlagi se stranka odloča o nakupu.

Univerza Stanford (2) je izvedla obsežno raziskavo o vprašanju verodostojnosti spletnega mesta in ugotovila, da večina potrošnikov vaše podjetje najprej oceni na podlagi vizualnega oblikovanja spletnega mesta. To vključuje elemente postavitve, tipografije, slik in barv – praktično celostna grafična podoba.

Če vaša spletna stran metaforično pričara podobe odluščene barve in starih preprog, bodo vaše potencialne stranke brez obotavljanja pobegnile. Obiskale bodo naslednji rezultat iskanja in se odločile za najbližjega konkurenta, ki ima svež sloj barve.

Oblikovanje spletnega mesta za vaš poslovni namen

Tudi če je vaše spletno mesto videti sveže, zaupanja vredno in uporabniku prijazno, se vam bo treba dolgo dokazovati novemu potencialnemu uporabniku. Raziskava Stanforda je med drugim tudi pokazala, da mora biti tudi oblikovanje spletne strani primerno poslovnemu modelu podjetja.

Od profesionalnih fotografov ali umetnikov se na primer pričakuje, da oblikujejo spletne strane, ki ustrezajo njihovim umetniškim prizadevanjem. Medtem ko stranke pričakujejo, da bo spletno mesto odvetniške pisarne ali računovodstva odražalo bolj konzervativen ton, ki bo ustrezal njihovemu poslovnemu modelu.

Izbira predloge ali teme za oblikovanje spletnega mesta, ki ni primerna za vaš poslovni model, bo ogrozila vrednost, ki jo lahko pridobite z ustreznejšo zasnovo spletnega mesta.

Pomen uporabniške izkušnje

Današnji dizajni spletnih mest se osredotočajo predvsem na uporabniško izkušnjo ob obisku vašega spletnega mesta.

Odlična UX uporabniška izkušnja namreč ustvarja specifična čustva in miselne procese, ki motivirajo vaše potencialne stranke za nakup. Psihologi so preučevali proces miselnih modelov, ki so običajni vzorci interakcije, ki jih imajo ljudje z računalniki. Mentalni model obiskovalca določa, kaj verjame ali dojema o vašem podjetju med interakcijo z vašim spletnim mestom.

Pomembna razlika pri tem je, da so vizualni vidiki oblikovanja spletne strani osnova za uporabniško izkušnjo. Žal za lastnike podjetij mentalni modeli niso univerzalni.

Oblikovanje spletnega mesta, ki bo ustrezalo vaši idealni bazi strank

Prepoznavanje vaših ključnih demografskih kategorij strank vam ne pomaga le ponuditi prave izdelke in storitve za povečanje vašega tržnega deleža, ampak tudi zagotavlja, da izgled spletne strani izpolnjuje njihova pričakovanja.

Mlajši uporabniki interneta imajo na primer raje minimalističen uporabniški vmesnik. Ta poenostavljen pristop k spletnemu oblikovanju vzbuja višjo raven zaupanja v demografsko skupino, ki jo odvrnejo zaznani presežki podjetij.

Torej, če je vaša idealna ciljna skupina od 18 do 25 let, je to morda pravi način za pristop k oblikovanju vašega spletnega mesta. Če so vaše tarče starejši, jih lahko minimalistična zasnova uporabniškega vmesnika hitro odžene.

Tako starejši kot mlajši odrasli se strinjajo glede pridevnikov, ki jih uporabljajo za opis strani, za katera menijo, da so vredna zaupanja in verodostojna. Ti vključujejo profesionalne, impresivne, sveže in znane. Torej, ne glede na vaš poslovni model, si boste zvestobo in odločitve o nakupu prislužili le na en način. Da se osredotočite na oblikovanje spletne strani, ki prenaša te koncepte.

Kako se oblikuje spletno mesto danes

Še pred desetletjem je zagon spletne strani vašega podjetja zahteval veliko časa, truda in sredstev.

Treba je bilo najti oblikovalca, sporočiti svoje ideje in potrebe ter počakati, da bi videli, kako izgleda končni izdelek. Ker na žalost programerji in niso vsi kompetentni za oblikovanje, bi na koncu verjetno dobili zgolj eno. Funkcionalno spletno mesto ali spletno mesto, ki je izgledalo res odlično … vendar ne oboje.

In velika verjetnost je bila, da to sploh ni bilo poceni.

Danes ste najbrž ugotovili, da je proces postal veliko lažji in cenovno dostopnejši. Vendar se kljub tehnološkemu napredku v spletnem oblikovanju videz ni izboljšala niti približno toliko kot funkcija.

Razlog za to je predvsem v številnih aplikacijah in vmesnikih, ki novincu obljubljajo osupljiv dizajn spletnega mesta v nekaj minutah. Čeprav so ti elementi lahko idealni za osebna spletna mesta, sta dizajn in funkcionalnost močno omejena. Uporabnik lahko običajno izbira le med nekaj predlogami in barvnimi shemami. Z malo ali brez možnosti prilagajanja postavitve ali oblikovanja.

Če pristop oblikovanja spletnega mesta ni za vas, lahko najamete svojega svaka ali sosedovega najstnika za izdelavo vaše spletne strani. Tako vam dela ne bo treba opraviti sami, vendar ga boste morali plačati. Ker ti amaterski programerji verjetno nimajo najnovejšega znanja o optimizaciji spletnih mest ali načelih grafičnega oblikovanja, verjetno ne boste imeli boljšega rezultata.

Alternativa in močno priporočilo za ustrezen izgled spletne strani je torej uporaba storitev profesionalnega podjetja za marketing in oblikovanje spletnih strani.

Previdno premislite o izbiri izvajalca za oblikovanje spletnega mesta

Čeprav se morda zdi, da je aplikacija za spletno mesto stroškovno učinkovit pristop za vaše podjetje, upoštevajte dolgoročne posledice in kratkoročno uporabo virov.

Če vam bo profesionalno oblikovanje spletne strani pomagalo pritegniti in pretvoriti več potencialnih strank, se bo hitro povrnilo s konverzijami. Hkrati pa vam bo pomagalo povečati svoj tržni delež.

Strokovnjaki za digitalno trženje in spletno oblikovanje imajo poglobljeno znanje o psihologiji uporabniške izkušnje, uporabniškega vmesnika in vizualnih vidikov oblikovanja, ki pritegnejo vaše stranke. Zagotavljajo, da svojega inventarja ne skrijete za zmedenim labirintom digitalnih sten in nikoli vam ne bo treba skrbeti za virtualni ekvivalent odluščene barve ali grde preproge.

Za razliko od nekdaj vas ta pristop ne bo stal premoženja. Pravzaprav vas bo morda presenetilo, kako cenovno ugodna je profesionalna zasnova spletnih strani danes.

S profesionalnim grafičnim oblikovalcem vam ne bo treba zapravljati večerov in vikendov za razmišljanje o miselnih modelih ali psiholoških načelih spletnega oblikovanja za vaše demografske cilje. Navsezadnje bo izgled vaše spletne strani pomenil, da bodo vaši potencialni kupci in stranke stran zaznali kot verodostojno, zaupanja vredno in enostavno za uporabo.

  • VIR (1) Q Vivid
  • VIR (2) Stanford

Podobni prispevki