Na kaj moramo biti pozorni, ko iščemo grafičnega oblikovalca

| Majda Rogelj|Objavljeno21 Apr, 2021

Na kaj moramo biti pozorni, ko iščemo grafičnega oblikovalca

V današnjih časih ni več treba multinaconalka, ko iščemo grafičnega oblikovalca. Lahko imate manjše podjetje, ste samostojni podjetnik ali pa imate celo samo dopolnilno dejavnost – v vsakem primeru boste potrebovali nekoga, da vam bo pomagal zasnovati ali utrditi vašo blagovno znamko – tako z logotipom in vizitko, kot tudi nastopom na spletu in marketinškimi materiali.

Bistvenega pomena je, da delate z grafičnim oblikovalcem, ki vam lahko pomaga, da bo vaša celostna grafična podoba izpostavljena na pravi način, ki po možnosti deluje.

Ampak, kakšna so merila za izbiro grafičnega oblikovalca, ki ustreza vašim potrebam?

Danes je trg prepravljen z grafičnimi oblikovalci. Medtem ko so mnogi zelo sposobni, niso nujno taki vsi. Ogromno je oblikovalcev, ki nimajo ne potrebnega znanja, ne izkušenj. Grafično oblikovanje je dejavnost, s katero so po možnosti pričeli včeraj.

Zato sem tokrat zapisala deset pomembnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, ko iščemo oblikovalca.

Izkušnje

Prva in najpomembnejša karatkeristika. Poiščite oblikovalca z različnimi delovnimi izkušnjami. Mnogi oblikovalci (z mano vred), ki so delali v različnih marketinških in oglaševalskih agencijah so običajno delali z različnimi strankami in na splošno znajo upravljati s časom in roki. Tisti, ki so delali z internimi korporativnimi komunikacijskimi skupinami, so verjetno razvili spretnosti na več področjih in so bolj občutljivi na proračunske omejitve.

Mnogi „freelancerji“ namreč nimajo izkušenj iz agencij, kar je lahko velika slabost.

Če lahko torej najdete tako osebo, potem boste imeli najboljše, kar lahko dobite.

VIR 1

Portfelj

Poglobite se v spletni portfelj. Če je ta skromen, je to lahko pokazatelj neizkušenosti. Poiščite grafične oblikovalce, ki predstavljajo široko paleto dela za široko paleto industrij. Oglejte si, če delajo za podjetja, podobna vašemu in kako se njihovi prednosti uskladijo z vašimi neposrednimi in dolgoročnimi potrebami. Čeprav naj na tem mestu poudarim, da dober oblikovalec lahko dela za katero koli področje. Jaz osebno lahko oblikujem tako za industrijsko opremo kot poročne tiskovine.

Mogoče je bolj pravilno reči – preverite, če oblikovalec ujame stil dejavnosti, za katero oblikuje. Tako boste vedeli, da bo ustrezno oblikoval tudi za vas.

Dodatno strokovno znanje

Skušajte spoznati oblikovalca in razumeti, kako razmišlja. Imajo blog? Ali je aktiven na družabnih medijih? Kako izgleda njihov profil na določenih socialnih omrežjih? Ali uporablja te medije, da se osredotoči le na prikazovanje reference dela ali ponuja tudi koristne nasvete? Če ima oblikovalec blog in se lahko od njega kaj naučite, potem verjetno ponujajo boljšo storitev za vaš denar kot konkurenca.

Dober oblikovalec v 5 alinejah (VIR 2)

Mnenja strank

Nič ni tako učinkovito za za vsako podjetje kot besede drugih. Ista stvar velja za grafične oblikovalce. Če imajo na spletni strani pričevanja preteklih strank, vam to pove, da so njihovi kupci zadovoljni in pripravljeni to tudi javno deliti. Natančno preberite komentarje. So vsi enaki ali ponujajo vpogled v odnose, ki so jih imele stranke?

Postavitev pričakovanj

Ko iščemo oblikovalca je treba razmislit, kako bi vaše podjetje sodelovalo z grafičnim oblikovalcem. Ali ste prepričani, da boste prejeli enako stopnjo obravnave, ki jo imajo druge stranke? To je neposredno vprašanje, ki bi moralo doleteti vsakega oblikovalca. Jasno morate navesti svoja pričakovanja do potankosti. Bodite pozorni, če bo oblikovalec preveč „too good to be true“ in če bo obljubljal nerealne roke.

Dostopnost

Če iščemo oblikovalca, ki se nahaja v vaši bližini, bi se ta moral potruditi in se z vami sestati na sestanku v živo.

Veliko se lahko naučimo od sodelovanja v pogovoru, ki je ponavadi globlji od projekta.

Strateški odnos je ključnega pomena za uspeh vseh komunikacijskih prizadevanj. In razumevanje vas, vašega izdelka ali storitve, občinstva, panoge in konkurence je ključnega pomena. Poleg tega odraža odnos, osebnost in slog dela oblikovalca. Osebno vedno želim spoznati stranko, preden se lotim kakršnegakoli oblikovanja.

Vrednost v primerjavi s ceno

Vzemite si čas in raziščite, koliko profesionalno grafično oblikovanje stane in določite realističen proračun, še preden se na koga obrnete. Pomembno je razumeti in ceniti pravo vrednost storitev, ki jih želite kupiti. Pri ocenjevanju vrednosti se prepričajte, da ohranite pravo perspektivo.

Večina ljudi ne okleva, ko plača avtomehanika 60 € na uro. Ravno tako pa je vaša vizualna identiteta izjemno pomembna in je ne smete oceniti na 5 € na uro.

Medtem ko boste morda ugotovili, da manj izkušeni grafični oblikovalci zaračunavajo nižje cene, pa so hkrati počasnejši in morda zahtevajo več usmerjanja. To pomeni več porabljenega časa. Izkušeni oblikovalci zaračunavajo višje urne postavke, vendar običajno potrebujejo manj usmerjanja, delajo učinkovito in uporabljajo najboljše prakse. Ponavadi tudi sodelujejo z industrijskimi strokovnjaki, prodajalci itd. V veliko primerih vam lahko pomagajo tudi najti prave vire za dokončanje dela, npr. tisk. Iskanje najcenejšega oblikovalca bi sicer lahko bilo privlačna opcija. Ampak, na koncu lahko dejansko plačate več za slabši izdelek.

Izogibajte se tistim, ki podcenjujejo svoje storitve ali ponujajo nerealne popuste, da bi dobili posel.

VIR 1

Glejte širše

Ko iščemo oblikovalca in se pogovarjamo s potencialnimi oblikovalci, spremljajte, kako se odzivajo. Ali razmišljajo strogo o projektu ali želijo razumeti širše, npr. kako se določen element ujema z vašimi poslovnimi cilji? Oblikovalec, ki ne gleda samo strogo na projekt, je verjetno bolj primeren za zagotavljanje vaših potreb. Nekateri projekti se lahko obravnavajo drugače, če obstaja večji cilj, ki ga je treba izpolniti.

Ostanite odprti za nasvete

Izkušen grafični oblikovalec po navadi lahko ponudi nasvet, ki bi lahko pomenil, da ponovno razmislite o nekaterih lastnih idejah. To je dobra stvar! Poiščite oblikovalca, ki je pripravljen spoštovati vaše razmišljanje. In bodite odprti zanj.

Če oblikovalcu rečete: “Točno vem, kaj hočem. Potrebujem samo nekoga, ki ga je dal skupaj”, boste najverjetneje dobili točno to, kar hočete. Ampak, morda to ne bo to, kar res potrebujete. Ne pozabite, da je tudi v najboljšem interesu grafičnega oblikovalca, da projekt uspe.

Poiščite veščine, ki presegajo osnovno disciplino

Prosite oblikovalca, naj vam pove še kaj več o njegovih spretnostih in izkušnjah. Poizvedite o posebnih strankah ali projektih, ki ste jih videli na njegovi spletni strani in kakšno vlogo so igrale. Ugotovite, kaj še ponujajo zunaj njihove primarne discipline.

Sama npr. še rišem ilustracije, ukvarjam se z izdelavo spletnih strani, pišem SEO članke – vse dodatne dejavnosti, ki se tesno držijo osnovne in so lahko velika dodana vrednost za stranko.

Ko iščemo oblikovalca vzpostavljamo odnos

Dinamični delovni odnos z vašim oblikovalcem lahko prinese odlične in učinkovite rezultate, ki zagotavljajo platformo, na kateri lahko raste vaše podjetje. Bolj kot zaupate oblikovalcu in več kot mu date prostih rok, več boste imeli opcij, o katerih morda prej nikoli niste razmišljali. Seveda pa mora tudi vas vključiti v celoten proces, tako da ne izgubite nadzora nad lastnimi željami. Na koncu, če sta se oba pripravljena naučiti drug od drugega, imata koristi oba.

Primeren in dober grafični oblikovalec je tako lahko dragocen partner, ki vam lahko pomaga priti, kamor ste si zastavili. Za sodelovanje me kontaktirajte, odzovem se s z veseljem!

  • VIR (1) Smiling surface
  • VIR (2)

Podobni prispevki