7 koristi grafičnega oblikovanja za vaše podjetje

Fotografija, ilustracija, tipografija in animacija – grafično oblikovanje ustvarja in združuje te elemente v privlačne podobe, ki vzbujajo pozornost, prodajajo izdelke in storitve ter odpirajo možnosti na novih trgih.

Z drugimi besedami, grafično oblikovanje pomaga vašemu podjetju na več načinov. Nekateri vas lahko celo presenetijo. Da se razumemo – govorimo seveda o profesionalnem oblikovanju. Pa poglejmo 7 najbolj pomembnih.

1. Ponosni in produktivni zaposleni

Delovna mesta, na katerih delajo srečni in zdravi sodelavci imajo po navadi močno in jasno identiteto blagovne znamke. Zaposleni se čutijo pripadni in se zavežejo k blagovni znamki organizacije, hkrati pa so ponosni, da so del tega podjetja. V zameno pa ta pripadnost vodi do zadovoljstva in večjo produktivnost delavcev. Dobro grafično oblikovanje neguje in skrbi za pozitivno identiteto blagovne znamke tako, da odraža in sporoča vizijo podjetja. Ta vključuje vse od spletnih strani podjetij do komunikacij preko vizitk in ostalih namenskih tiskovin. A tudi slabo grafično oblikovanje ima svoje posledice. Če ste npr. kdaj delali v podjetju, ki ima slabo oblikovano spletno stran in jo je težko brati, po njej navigirati, kaj poiskati ali kupiti, potem veste, kako moteča in frustrirajoča je ta izkušnja tako za osebje kot kupce. Če torej vaši zaposleni niso zadovoljni z logotipom vašega podjetja ali spletno stranjo, zakaj bi bile vaše (potencialne) stranke?

2. Prihranite čas

JPG, TIF, EPS, PDF ali GIF- katere formate datotek potrebujete za fotografije in slike vaše spletne strani? Kaj pa vaše vizitke? Grafični oblikovalec ve, kateri format datoteke in v katerih primerih uporabiti, da bo dosegel najboljše rezultate. Enako velja za RGB ali CMYK barvne profile, gramature in uporabe papirja, vrste administracij za upravljanje vsebin spletnih strani (CMS). Konec koncev se spozna tudi na to, kako vaš katalog ali revijo pripraviti za tisk in kakšna bo funkcionalnost/berljivost, ko je enkrat natisnjeno. Zaradi številnih praktičnih izkušenj, nenehnega izobraževanja in tehničnega obvladovanja programske opreme imajo grafični strokovnjaki ogromno širino znanja. Zato vam resnično ni treba zapravljati časa, da bi se vse skušali v kratkem času naučiti sami.

Primer celostne podobe podjetja SQS

Podjetje SQS se ukvarja s prodajo profesionalne opreme za industrijo. Glavna sklopa te opreme so naprava in pripomočki za odsesovanje (centralni sesalni sistemi, industrijski sesalniki SQS, odsesovalne roke itd…), in varilna oprema (varilni aparati, varilne maske, varilni material …). Osnovna barva, tudi barva logotipa, je modra, dodatna, sekundarna barva pa rumena. Tipografija je resna, vendar sodobna. Spodaj nekaj primerov apliciranja grafične podobe za različne tiskovine in splet.

sqs
sqs-vizitka
sqs-vstopna-stran-zgoraj

Bistvo je torej, da se zasnovana podoba uporabi povsod, tudi če to pomeni nekaj različic.

3. Prihranite denar

Tudi če imate omejen proračun za marketing oz. oglaševanje, se naložba v dobro grafično oblikovanje povrne. Poceni oblikovanje pogosto pomeni slabo oblikovanje. In slabo zasnovana grafika je lahko dolgoročno gledana draga. Številni ne pomislijo, da brez strokovnega znanja grafičnega oblikovalca lahko na koncu prejmete izdelek, ki ni ustrezen. Tiskovina je recimo nejasno natisnjena, barve niso pravilne, postavitev je neustrezna, format ni pravilen in tako dalje. Spremembe, zamude in preoblikovanje so lahko na koncu precej dražje, kot če bi se odločili za profesionalno storitev.

4. Visoko kakovostni vizualni elementi povečajo interakcijo

Bi na družabnih omrežjih radi imeli več ogledov, delitev in sledilcev? Kaj pa odlična prodaja izdelkov in baza strank? Ne glede na to, ali gre za e-novice in spletne strani, spletne dnevnike in družabne medije ali tiskovine – visoko kakovostni vizualni elementi privabljajo pozornost veliko uspešneje kot aplikacije, ki tega nimajo. Spletni kupci, zlasti B2B kupci, navajajo kakovost slike kot eno od najpomembnejših meril pri njihovih nakupnih odločitvah. Grafično oblikovanje uporablja visoko kakovostno fotografijo, infografiko, ilustracije in videoposnetke, s čimer ustvarijo uspešnejša marketinška orodja.

5. Grafična komunikacija je več kot trend

Vsako budno uro je večina od nas preplavljena z informacijami iz mobilnih telefonov, računalnikov, TV, radia, panojev, revij in še več. Naš obseg pozornosti se zaradi tega krajša. Če danes torej želimo, da bodo naše oglaševalske ali marketinške akcije uspešne, imamo na voljo le nekaj sekund, da pritegnemo in obdržimo pozornost. Slike so odlična rešitev. Imajo moč, da komunicirajo kompleksna sporočila veliko hitreje kot besede. Ampak, da bi to dejansko delovalo (velja tudi za objave na spletu), morajo biti slike edinstvene, relevantne in visoko kakovostne. Grafična zasnova lahko vašemu podjetju pomaga uspešno prestopiti v to novo obdobje jedrnate in hitre komunikacije.

Primer apliciranja celostne grafike za podjetje Panheat

Panheat je pravzaprav krovni logotip za 6 energetskih rešitev, ki sodijo pod Panheat.

Toplotne črpalke Aterm in paneli Planet infprapanel so rešitev za ogrevanje, Klimatske naprave Modra klima za hlajenje in podobno. Vsak logotip ima določene svoje barve, določen pa je tudi osnovna barvna shema in tipografija za Panheat. Kot povsod tudi tukaj pazimo, da se na vseh aplikacijah ohrani rdeča nit.

panheat
panheat-letak-solar
panheat-domaca-stran-2

6. Privablja in ohranja zainteresiranost strank

Ne glede na to, ali preoblikujete svojo spletno stran, ustvarjate nov logotip ali snujete novo oglaševalsko akcijo, je najbolje uporabiti sveže grafično oblikovanje, ki je bilo zasnovano posebej za vas. To zagotavlja, da ohranite edinstveno identiteto, ki pritegne pozornost, razlikuje vašo ponudbo, in bo zagotovilo, da se se vaše stranke vračajo. Embalaža za hrano je odličen primer oblikovanja, ki zbuja pozornost. V trgovinah in supermarketih z živili se npr. nahaja na stotine blagovnih znamk s prigrizki. In čeprav mnogi od nas pregledujemo prehranske deklaracije, je najverjetneje, da se bomo na koncu odločili za prigrizek, ki ima privlačno podobo in nam na sprednji strani takoj sporoči, kaj sploh kupujemo.

7. Utrjuje vašo blagovno znamko

Ali lahko pomislite na uspešno podjetje / blagovno znamko, ki nima zelo prepoznavnega logotipa, barvne sheme ali pisave? Verjetno ne. Grafično oblikovanje ustvarja hitro prepoznaven “obraz” vaše blagovne znamke, ki pomaga razlikovati in promovirati vaše podjetje. Če nimate konkurence, boste verjetno uspešni tudi brez dobrega grafičnega oblikovanja in blagovne znamke, saj ste edini vir v mestu. A za ostale je visoko kakovostna blagovna znamka ključnega pomena za povečanje potenciala in uspeha.

Logotip vašega podjetja, tipografija, barvna shema, spletna stran in marketinške tiskovine pri potencialni stranki takoj pustijo vtis o tem, kaj je bistvo vašega podjetja. Je tradicionalno ali sodobno, resno ali zabavno, strogo ali sproščeno … Grafični oblikovalci bodo z vami sodelovali in skušali zasnovati vizualne elemente na način, ki bo pozitivno predstavil vašo blagovno znamko in posredoval želeno podobo podjetja.

Ker “dosledno” pomeni zanesljivo, se prepričajte, da se tudi celostna grafična podoba vaše identitete uporablja dosledno. To pomeni, da se upošteva pri vseh vrstah komunikacije, marketinškem tiskanem materialu, na spletnih straneh in izdelkih. Neskladja, kot so uporaba več različic logotipov, pisave in barv v različnih poslovnih aplikacijah in ostalih materialih pomenijo, da bo vaše podjetje videti površno in neprofesionalno.

Zdaj, ko veste, kakšne so koristi grafičnega oblikovanja, kaj čakate? Kontaktirajte me in dodajte vrednost naslednjemu grafičnem oblikovanju, razvoju blagovne znamke ali tržnemu projektu.