Industrijsko oblikovanje: Skupek estetike, funkcionalnosti in proizvodnje

| Majda Rogelj|Objavljeno14 Maj, 2024

Industrijsko oblikovanje: Skupek estetike, funkcionalnosti in proizvodnje

Predstavljajte si, da prvi držite vaš novi iPhone. Njegova elegantna in ergonomska oblika se popolnoma prilega vaši dlani. Ko se premikate po njegovem intuitivnem uporabniškem vmesniku, ne morete kaj, da ne bi občudovali brezhibne mešanice oblike in funkcije.

Ste se kdaj vprašali, kdo je odgovoren za ustvarjanje tako izjemnih izdelkov?

Dobrodošli v svetu industrijskega oblikovanja. Tukaj se ustvarjalnost sreča s praktičnostjo za oblikovanje izdelkov, ki jih dnevno uporabljamo. V prispevku raziščemo industrijsko oblikovanje, njegovo zgodovino, načela, aplikacije, procese in vznemirljive prihodnje možnosti. Pogledamo tudi, kako se razlikuje od grafičnega oblikovanja.

Definicija industrijskega oblikovanja

Industrijsko oblikovanje se nanaša na ustvarjanje vizualno privlačnih in funkcionalnih izdelkov, optimiziranih za uporabo s strani velikega števila potrošnikov. Glavni vidiki pri industrijskem oblikovanju so uporabnost, ergonomija in estetika. Industrijsko oblikovanje upošteva tudi izvedljivost izdelave izdelka.

Industrijsko oblikovanje je odgovorno za večino izdelkov, ki jih dnevno uporabljamo. Na primer, ergonomski stol, ki ste ga kupili pri IKEA, in robotek Roomba, ki ju uporabljate, sta plod industrijskega oblikovanja.

Zaradi premišljene zasnove torej industrijsko oblikovanje pretvarja ideje v oprijemljive izdelke, ki izpolnjujejo potrebe potrošnikov in jih razveseljujejo.

industrijsko-oblikovanje-definicija

Industrijsko oblikovanje skozi zgodovino

Industrijsko oblikovanje ima osupljivo zgodovino, ki traja več kot stoletje. Natančneje, rast industrijskega oblikovanja je dosegla vrhunec med industrijsko revolucijo. V tem času se je zahodni svet začel premikati k masovni proizvodnji izdelkov. Premik je sprožil povpraševanje po bolje oblikovanih izdelkih in s tem napredek industrijskega oblikovanja.

Kmalu zatem so pionirji oblikovanja začeli odpirati agencije za industrijsko oblikovanje. Walter Darwin Teague (1), Carl Sundberg in Montgomery Ferar (2) so bili eni prvih, ki so zagovarjali industrijsko oblikovanje. Do petdesetih let 20. stoletja so večje korporacije, kot je General Motors, predano sodelovale pri industrijskem oblikovanju in imele lastne interne ekipe.

Obdobje je zaznamovalo tudi vzpon industrijskega oblikovanja kot priznanega poklica. Voditelji oblikovanja, kot so Dieter Rams, Henry Dreyfuss in dinamični duo Charles in Ray Eames (3), so bili nekateri od vplivnežev med to rastjo.

Industrijsko oblikovanje se danes še naprej vse bolj razvija, prilagaja digitalnim tehnologijam in sprejema trajnostne prakse.

Kratka-zgodovina-industrijskega-oblikovanja

Kaj zajema proces industrijskega oblikovanja?

Proces industrijskega oblikovanja vključuje vrsto korakov za konceptualizacijo in oživitev izdelka. Čeprav obstajajo različice, splošni proces industrijskega oblikovanja običajno vključuje naslednje stopnje.

1. Celostna raziskava

Industrijsko oblikovanje se začne s temeljito raziskavo trga in analizo potreb uporabnikov, konkurence in tehnoloških trendov. Oblikovalci raziskujejo, kateri problem je treba rešiti, zakaj in kako dobro ga lahko dizajn reši.

2. Razvoj zamisli in koncepta

Oblikovalci na podlagi izsledkov raziskav ustvarjajo različne ideje in koncepte. Za raziskovanje možnosti in izboljšanje konceptov se uporabljajo tehnike skiciranja in izdelave prototipov.

3. Skiciranje in upodabljanje

Oblikovalci izdelajo podrobne skice in upodobitve izbranih konceptov. To daje oblikovalcem in zainteresiranim stranem vpogled v videz izdelkov.

Kaj-zajema-proces-industrijskega-oblikovanja

4. 3D modeliranje in računalniško podprto načrtovanje (CAD)

Izbrani koncept oblikovanja se prevede v tridimenzionalni (3D) digitalni model. 3D modeli oživijo ideje in nudijo boljši vpogled v fizične lastnosti izdelka.

5. Izdelava prototipov

Oblikovalci sodelujejo s proizvajalci, da ustvarijo fizični prototip izdelka. Primarni cilj na tej stopnji je preizkusiti obliko, funkcijo in ergonomijo izdelka.

6. Ocenjevanje in ponavljanje

Prototip je temeljito ovrednoten z uporabniškim testiranjem, funkcionalnimi ocenami in zbiranjem povratnih informacij. Oblikovalci nato naredijo ponovitve in modifikacije na podlagi ugotovitev.

7. Podrobna zasnova

Izpopolnjen dizajn je nadalje razvit ob upoštevanju proizvodnih omejitev, izbire materiala in tehničnih specifikacij. Za vodenje proizvodnega procesa so ustvarjene podrobne tehnične risbe in specifikacije.

8. Proizvodnja

Ko je dizajn končan, se premakne v fazo proizvodnje. Proizvajalci prevajajo konstrukcijske specifikacije v množično proizvedene izdelke. Zagotavljajo tudi nadzor kakovosti in upoštevanje načrtov.

9. Trženje in lansiranje

Končni izdelek je pripravljen za objavo na trgu. Oblikovanje paketa, blagovna znamka in promocijske strategije se zgodijo v tem koraku.

10. Ocenjevanje in izboljšave po zagonu

Po izidu izdelka oblikovalci v sodelovanju s tržniki zberejo in ocenijo povratne informacije uporabnikov in tržno uspešnost. Zbrane povratne informacije vodijo k stalnim izboljšavam.

Načela industrijskega oblikovanja

V svoji knjigi “Deset načel za dobro oblikovanje” je Dieter Rams (4), priznani industrijski oblikovalec, orisal načela, ki so močno vplivala na rešitve industrijskega oblikovanja. Poudaril je spodnje:

1. “Dober dizajn je inovativen.”

Rams je verjel, da mora oblikovanje premikati meje in spodbujati inovacije. Industrijski oblikovalci bi si morali prizadevati za sveže in inovativne izdelke, namesto da posnemajo obstoječe.

2. “Dober dizajn naredi izdelek uporaben.”

Glavni namen izdelka je izpolnjevanje praktične funkcije. Rams je poudaril, da mora oblikovanje dati prednost funkcionalnosti, da zagotovi, da izdelek služi predvidenemu namenu.

3. “Dober dizajn je estetski.”

Rams je svetoval, da morajo biti dobro oblikovani izdelki vizualno prijetni, harmonični in elegantni.

Načela-industrijskega-oblikovanja

4. “Dober dizajn je razumljiv.”

Dizajn mora sporočati svoj namen in funkcionalnost. Rams je verjel, da bi morali uporabniki zlahka razumeti, kako komunicirati z izdelkom in ga uporabljati brez zmede.

5. “Dober dizajn ni moteč.”

Dobro zasnovan izdelek mora biti skladen z namenom uporabe. Namesto tega mora biti subtilen, ki uporabniku omogoča, da se osredotoči na nalogo.

6. “Dober dizajn je pošten.”

Pri oblikovanju Ramsa je šlo za poštenost. Zavzemal se je za izdelke, ki so zvesti svojemu namenu, materialom in konstrukciji. Menil je, da dizajn ne sme zavajati ali zavajati uporabnikov.

7. “Dober dizajn je brezčasen.”

Rams je poudaril potrebo po dizajnih, ki estetsko in funkcionalno vzdržijo preizkus časa. Brezčasen dizajn zmanjšuje količino odpadkov in spodbuja trajnost.

8. “Dober dizajn je temeljit do zadnje podrobnosti.”

Vsak vidik oblikovanja, ne glede na to, kako majhen je, je treba skrbno pretehtati in izvesti. Pozornost do detajlov prispeva k splošni kakovosti in uporabniški izkušnji.

9. “Dober dizajn je okolju prijazen.”

Rams je poudaril odgovornost oblikovalcev, da upoštevajo vpliv svojih modelov na okolje.

10. “Dober dizajn je minimalističen.”

Rams se je zavzemal za preprostost, odpravo nepotrebnih elementov in osredotočanje na bistveno. Odstranjevanje odvečnega dela ima za posledico čiste, minimalistične oblike, ki dajejo prednost funkcionalnosti.

Primer odličnega industrijskega oblikovanja

Steklenica Coca-Cole je pogosto hvaljena kot popoln primer industrijskega oblikovanja zaradi ikoničnega, funkcionalnega in brezčasnega dizajna, ki je ostal skoraj nespremenjen že desetletja. Konturna steklenica, uvedena leta 1915, ima edinstveno in takoj prepoznavno obliko. Njen dizajn jo loči od drugih steklenic in je postal sinonim za blagovno znamko Coca-Cola.

Kako se industrijsko oblikovanje zbližuje z drugimi oblikovalskimi disciplinami?

Industrijsko oblikovanje sodeluje z drugimi disciplinami, kot so grafično oblikovanje, UX oblikovanje, inženiring in trženje, pri ustvarjanju uspešnih izdelkov. Na primer, sodelovanje z grafičnimi oblikovalci prispeva k povezani vizualni identiteti in privlačni embalaži.

Po drugi strani oblikovalci UX optimizirajo uporabniške vmesnike in interakcije izdelka. Materialni in strojni inženirji zagotavljajo, da je izdelek izvedljiv za proizvodnjo.

Kako-se-grafično-oblikovanje-razlikuje-od-industrijskega

Kako se grafično oblikovanje razlikuje od industrijskega?

Grafično oblikovanje je zaradi spletnih strani, oglasov in tiskanih medijev najbolj vidno področje na področju oblikovanja. Grafični oblikovalci so nepogrešljivi pri ustvarjanju učinkovite in privlačne vizualne komunikacije v skoraj vsaki industriji.

Industrijsko oblikovanje je prav tako razširjeno, vendar zahteva nekoliko drugačen nabor veščin od tistih, ki jih zahteva grafično oblikovanje. Če vas zanima kariera industrijskega oblikovanja, je tukaj kratek pregled tega, kaj industrijski oblikovalci počnejo in kaj morajo vedeti:

  • Tako kot oblikovalci na drugih področjih morajo tudi strokovnjaki v industrijskem oblikovanju imeti veliko ustvarjalnosti. Od njih se lahko zahteva, da se spopadejo s številnimi oblikovalskimi problemi in jih rešijo na način, ki ne samo poveča estetski rezultat, ampak obravnava tudi praktična vprašanja, kot so materiali, uporabnost in varnost.
  • Različne podskupine industrijskega oblikovanja, kot je oblikovanje izdelkov ali oblikovanje pohištva, zahtevajo izrazito različna področja tehničnega znanja. Industrijski oblikovalci morajo upoštevati učinkovito uporabo programske opreme za računalniško podprto načrtovanje, materiale in tehnologijo, proizvodne metode in druge pomisleke, pomembne za proizvodnjo predmetov, ki so tako vizualno privlačni kot uporabni za potrošnike. Inženirsko znanje je pogosto plus.
  • Industrijski oblikovalci potrebujejo izjemne veščine komunikacije in timskega dela. Sodelovati boste morali s številnimi drugimi zaposlenimi v različnih oddelkih, od inženiringa in računovodstva do trženja in upravljanja, da boste lahko oblikovali izdelek, ki bo ustrezal potrebam stranke, hkrati pa bo ostal stroškovno učinkovit, varen in enostaven za uporabo.
  • Večina začetnih delovnih mest v industrijskem oblikovanju zahteva vsaj diplomo iz industrijskega oblikovanja, arhitekture ali inženiringa. Poleg tega, da vam bo pomagala pri učenju ustreznih načel oblikovanja, proizvodnje, ergonomije in inženiringa, vam bo fakultetna izobrazba pomagala sestaviti vaš portfelj in poiskati pripravništvo za izboljšanje vaših delovnih izkušenj.

Industrijsko oblikovanje v prihodnosti

Z razvojem industrijskega oblikovanja pričakujemo boljšo integracijo med izdelki in tehnologijami, kot so AI, IoT in druge pametne tehnologije. Tehnološki napredek bo oblikovalcem omogočil tudi ustvarjanje personaliziranih in prilagodljivih izdelkov v velikem obsegu. Potrošniki bodo imeli več nadzora nad lastnostmi, estetiko in funkcionalnostjo izdelka, kar bo omogočilo edinstvene in prilagojene izkušnje.

Končno bodo lahko oblikovalci v procesu industrijskega oblikovanja sprejeli okolju prijaznejši pristop.

Podobni prispevki