7 nasvetov, kako oblikovati dobro infografiko, ki deluje

| Majda Rogelj|Objavljeno29 Sep, 2021

7 nasvetov, kako oblikovati dobro infografiko, ki deluje

Infografika sicer ni novost pri oblikovanju in podjetja že leta uporablja infografike tako za interno komuniciranje o načrtih in procesih, kot tudi doseganje in izobraževanje občinstva ter za povečanje prepoznavnosti in ugleda blagovne znamke.

A mnogi se sprašujete: Kako oblikovati dobro infografiko, ki bo dosegla svoj namen? V prispevku si bomo natančno pogledali elemente, zaradi česar infografika ne bo le dobra, ampak tudi odlična.

Kaj torej naredi odlično infografiko?

Infografika je oblika grafike, ki se uporablja za posredovanje informacij, pogosto takih, ki so na nek način zapletene. Odlične infografike bi morale biti kot komunikacijski pripomoček predvsem uporabne za občinstvo.

Odlične infografike občinstvu pomagajo razlagati informacije in jih oblikovati ali umestiti v kontekst, pogosto s pripovedovanjem zgodb.

kako oblikovati dobro infografiko
VIR 1

Ta razlaga je pomembna, ker nam pomaga razumeti, kar bi lahko bilo zapleteno.

Informacije, vključene v infografiko, lahko vključujejo raziskave, določene relevantne podatke, opise povezanih delov, podrobne informacije ali celo čustveno težke teme. Sporočanje teh informacij, še posebej, če vključuje več takih elementov, je lahko izziv.

Z uporabo vizualnih pripomočkov pomagajo infografike prenašati ideje na dostopne, skladne, nepozabne in prepričljive načine.

Infografika lahko vključuje vizualizacije, kot so diagrami, vizualizacije podatkov, fotografije, ikone, ilustracije in drugo. Odlične infografike te vizualne podobe uporabljajo zato, da podpirajo ključne ideje in pomagajo občinstvu, da jih v celoti razume.

Kako izdelati dobro infografiko?

Pa poglejmo konkretne nasvete, ki naj bi jih upoštevali pri izdelavi infografike, da bo ta dobra.

1. Izogibajte se najbolj pogostim napakam

Ustvarjanje odlične infografike se začne s tem, da, mogoče se sliši smešno, ne naredimo slabe. Vsekakor se izognite elementom na spodnjem seznamu:

 • Zavajanje z napačnimi informacijami ali popačenje podatkov
 • Preobremenitev infografike z vizualnimi motnjami ali nered
 • Zanemarjanje vrednotenja in vključevanja vseh vrst ljudi
 • Nepripravljenost delanja korektur zaradi napak (ki jih delamo vsi)

Če se tem napakam lahko izognete, ste na dobri poti, da naredite dobro infografiko.

2. Naj bo uporabna za vašo ciljno publiko

Morda je vaša infografika namenjena izobraževanju strank ali pa je namenjena usposabljanju zaposlenih. Pomembno je vedeti, komu je namenjena, in to imeti v mislih, ko jo ustvarjate.

Pomislite, kaj od infografike lahko odnesejo bralci in kako jim bodo te informacije koristile. Poskrbite, da bo branje enostavno, tako da se izogibate slengu ali žargonu in uporabite besede, ki jih bodo razumeli.

3. Uporabite tehniko pripovedovanja zgodb za posredovanje ključnih sporočil

Če veste, kaj želite z infografiko povedati, bralcem lažje pomagate, da tudi sami pravilno interpretirajo te informacije. Pripovedovanje podatkov je odlična tehnika za vodenje občinstva skozi informacije. Infografika je odličen medij pripovedovanja zgodb; dobre infografike pripovedujejo zgodbe, ki si jih ljudje sčasoma zapomnijo in jih ne pozabijo.

Upoštevajte, da vključene vizualne informacije podpirajo pripovedovanje zgodb, zlasti ilustracije ljudi, ki prikazujejo omenjeno vedenje.

Dobre infografike ni samo zabavno gledati, temveč z vizualnimi elementi pomaga občinstvu pri prejemanju sporočila.

4. Izberite postavitev ali predlogo, ki ustreza informacijam

Spodnji primer je npr. enostaven za prehod, ker je bila postavitev zasnovana tako, da pomaga pri tej navigaciji. Nekaterih informacij ni enostavno sestaviti kot urejen seznam, zaporeden postopek ali časovno premico.

primer infografike
VIR 1

Včasih lahko ustvarite vzporedno primerjavo, včasih pa imate kup statističnih podatkov in niste povsem prepričani, kako vse to združiti.

Postopek izbire predloge vam lahko pomaga razmisliti o različnih načinih, kako bi lahko informacije razvrstili v skladno celoto. Če imate raznolik nabor informacij, vključno s količinskimi podatki in kategoričnimi opisi, je postavitev težja. Razmislite o tem, da so podatki združeni v teme, ki bi bile občinstvu koristne za boljše razumevanje. Morda ni linearna zgodba, vendar postavitev olajša branje.

5. Naredite raziskavo

Infografika je vedno edinstvena, ker je informativne narave. Dobre infografike uporabljajo informacije iz (in navajajo) zaupanja vrednih virov in te informacije postavljajo v ustrezen kontekst za občinstvo.

Če želite to narediti dobro, boste verjetno morali izvedeti več o virih informacij in se vprašati:

 • Ali je ta vir zaupanja vreden? Ali so podatki preverljivi?
 • Ali lahko delim te podatke? Ali obstajajo kakšne omejitve glede zasebnosti in varovanja podatkov?
 • Ali so ti podatki ali informacije primerni za zgodbo in sporočilo?
 • Ali razkrije nekaj, kar povzroča nelagodje? Kako bom prepričan, da nezavedne pristranskosti ne vplivajo na mojo interpretacijo?

Omeniti velja, da boste morda morali raziskati tudi svoje občinstvo, da ugotovite, kaj jim je mar, kakšna je njihova trenutna raven znanja in katere informacije bi jim bile najbolj koristne. Če zbirate kakršne koli podatke, bodite pozorni na metodologijo in če jih delite z drugimi, jim razložite svojo metodologijo.

infografika Majda Rogelj
Primer moje infografike, kjer so podatki več kot zanesljivi, saj so vzeti iz Zavoda za zaposlovanje

6. Uporabite slike, ki pomagajo razumeti

Razumevanje informacij in podatkov vas bo pripravilo, da se odločite, kateri vizualni elementi so najprimernejše za uporabo, in jih označite na načine, ki pomagajo drugim.

Tu je nekaj splošnih splošnih pravil za izbiro vrste vizualizacije – vendar ne pozabite, da mora biti koristno za vaše občinstvo.

 • Lestvice iz. grafikoni so najboljša izbira za pomoč bralcem pri uporabi podatkov za primerjavo (upoštevajte, ljudje težje primerjajo površino ali prostornino, zato so grafikoni v obliki tort in krofov potencialno problematični).
 • Zemljevidi so idealni, če imate informacije o kraju.
 • Čas je mogoče vizualizirati v časovnicah, vodoravnih grafih ali grafikonih.
 • Diagrami, kot so miselni zemljevidi in Vennovi diagrami, so odlični za razlago tem.
 • Fotografije človeških obrazov so odlične za vzbujanje čustev, fotografije pa so lahko tudi odlične za prikaz sprememb skozi čas ali sklicevanje na določene ljudi.

Dobra infografika ne uporablja le »prave« vrste vizualizacije, temveč jo uporablja na pravem mestu in na pravi način.

Vizualni elementi morajo okrepiti ključna sporočila in biti čim bolj jedrnati in neposredni.

Bistvena je tudi premišljena uporaba barv. Barva lahko pomaga:

 • Poudariti pomembnejše informacije, na primer uporaba rdeče.
 • Za jasnost združiti predmete enake barve.
 • Postaviti predmete v red.

Dobre infografike so res pisane, vendar se barva ne uporablja le za pritegnitev pozornosti, temveč za njeno namerno fokusiranje.

7. Oblikujte unikatno in nepozabno infografiko

Najpomembneje je, da izpostavite glavno idejo, zato se ne bojte uporabiti nekaj ustvarjalnosti.

Ampak, ne vzemite si toliko ustvarjalnega prostora, da zavajate ali odvračate pozornost občinstva. To ruši verodostojnost in verjetno ne želite zbujati nezaupljivosti.

Vsekakor ne pozabite deliti grafike!

Sicer to ni nasvet za izdelavo dobre infografike, ampak je nasvet za tiste, ki infografiko dobijo. Ne glede na to, ali je vaša infografika dobra ali odlična, drugim ne bo koristila, dokler je ne delite. Če jo delite z drugimi, je lahko koristna tudi za vas.

VIR (1) Venngage

Podobni prispevki