Infografika | 13 vrst in kje jih najbolj koristno uporabiti

| Majda Rogelj|Objavljeno05 Jun, 2024

Infografika | 13 vrst in kje jih najbolj koristno uporabiti

Če iščete način, kako poenostaviti zapletene informacije in jih vključiti v vsebino s potencialom za enostavno širjenje, je infografika najboljša možnost. Med toliko vrstami infografik boste zagotovo našli tisto, ki bo popolna za doseganje marketinških oz. prodajnih ciljev vašega podjetja.

Infografika je, najenostavneje povedano, vrsta vsebine oz. digitalne ilustracije, ki predstavlja informacije z uporabo slik in minimalnega besedila. To počne na preprost način, ki bralcem olajša njegovo razumevanje.

Obstaja kar nekaj vrst infografik, kar omogoča njihovo uporabo v najrazličnejših situacijah iz več razlogov. Razlikujejo se na primer glede na namen, način predstavitve informacij in vrst elementov, ki jih uporabljajo. Vendar večina od njih združuje različnih elementov za dosego določenega cilja.

Poleg tega so infografike lahko berljive in brez težav jih je deliti. Tako pomagajo pri hitrejšem širjenju informacij in pritegnejo občinstvo. Zaradi teh naštetih razlogov je pomembno, da to vsestransko in privlačno vsebino vključite v svoje strategije vizualnega trženja oz. oglaševanja.

Pa poglejmo, katera infografika bo prava za vaše potrebe.

1. Časovnica

Ta infografika prikazuje dejanja ali dogodke v kronološkem vrstnem redu. Oblikovana je lahko v navpičnem, vijugastem ali vodoravnem formatu, odvisno od tega, koliko prostora je na voljo in informacij, ki bodo prikazane.

Infografiko časovne premice lahko uporabite za predstavitev zgodovine podjetja, izdelka ali trenda. Zato so učinkovite za povečanje sodelovanja z vašo blagovno znamko in ustvarjanje potencialnih strank.

panheat-časovnica

2. Informativna infografika

Informativne infografike običajno vsebujejo več besedila kot druge vrste infografik. Popolne so za razlago konceptov ali tem s pomočjo vizualnih elementov.

Zaradi svoje narave pomagajo privabiti promet na vaše spletno mesto. Poleg tega so koristne za krepitev verodostojnosti, saj vam omogočajo, da pokažete svoje strokovno znanje in izobražujete občinstvo.

infografika-poklic-varilca

3. Geografska infografika

Geografska grafika prikazuje informacije na podlagi lokacij ali demografskih podatkov.

Glede na to so idealni za prikaz rezultatov ankete ali statistike o prodaji vaših izdelkov ali storitev, na primer. Uporabite jih, ker vašemu občinstvu pomagajo povezati kraj z dejstvom ali dogodkom, olajšajo razumevanje in pritegnejo njegovo pozornost.

4. Navodila

To je verjetno ena izmed najbolj priljubljenih vrst infografik. Pojasnjuje, kako doseči določen rezultat, in ponazarja korake za to. Če lahko svoje občinstvo naučite na primer izvesti dejanje ali uporabiti izdelek, ne oklevajte in jo oblikujte.

Ljudje radi delijo vsebino, ki pri nečem pomaga. Zato je zelo verjetno, da bo infografika z navodili dosegla veliko občinstvo, zlasti z uporabo vizualnega jezika za lažje razumevanje, kaj morajo storiti.

5. Vizualizacija podatkov

V infografiki za vizualizacijo podatkov so podatki glavni element vsebine. Vse – slike, ikone, grafi, besedilo – se uporablja za ponazoritev in predstavitev podatkov. Ta vrsta infografike olajša predstavitev gostih informacij in njihovo razumevanje. Posledično je bolj učinkovito kot na primer dolgo poročilo z veliko grafi in grafikoni. Združuje značilnosti več vrst infografike – časovne, geografske, informativne – a bistvo so podatki.

infografika-placa-varilca

6. Primerjalna infografika

Primerjalna infografika navaja podobnosti ali razlike med dvema pojmoma, viroma ali čim drugim, kar je mogoče primerjati. Uporabite jo, če nameravate svojemu občinstvu pomagati izbrati storitev med dvema možnostma ali na primer izpostaviti prednosti določenega orodja.

Ta vrsta infografika olajša procese odločanja in jih naredi hitrejše. Posledično lahko povzroči več konverzij.

infografika-delovna-mesta-1

7. Seznam

Ta vrsta infografike vam omogoča, da organizirate informacije na seznamu in jih naredite bolj privlačne kot osnovni seznam. Uporabite ga lahko za seznam vsega, kar se bo vašemu občinstvu zdelo koristno.

Infografike s seznami so učinkovite pri pritegovanju pozornosti občinstva in spodbujanju angažiranosti, saj je ena izmed vrst infografik, ki jih je mogoče najraje deliti.

infografika-podrocja-potujocega-varilca-1

8. Razčlenitvena

Ta infografika razčleni informacije o določeni temi ali občinstvu pove, kako deluje orodje ali storitev. Uporabite jo lahko za predstavitev storitev ali izdelkov vašega podjetja, potencialnim strankam razložite, kako jim lahko na primer pomagate.

9. Interaktivna

Interaktivna infografika omogoča bralcev, da se odločijo, kako raziskati posamezen del vsebine s klikom ali vlečenjem elementov, izbiro odgovorov na vprašanja, povečavo itd. Interaktivna infografika je idealna za namene, katerih cilj je pritegniti občinstvo in povečati čas, porabljen za vsebino.

Zaradi teh razlogov so kot nalašč za posredovanje informacij, ki zahtevajo, da si gledalci vzamejo nekaj več časa za uživanje vsebine, ker so prepričljivi in ​​spodbujajo občinstvo, da ostane dlje, da lahko razišče vsako točko in pridobi podrobnosti.

10. Vizualna

Čeprav je fantastična napisana vsebina pogosto sposobna naslikati slike z besedami, obstaja veliko razlogov, zakaj bi morda želeli uporabiti bolj vizualni pristop. Vizualna infografika lahko sprejme suhoparna poročila ali kako drugače dolgočasne informacije in jim pomaga oživeti.

Poskusite svoje podatke predstaviti z vizualno infografiko, ko morate osnovne informacije narediti bolj vznemirljive ali preprosto manj zapletene. Te vrste infografike so prav tako fantastične za trenutke, ko resnično želite spodbuditi svoje občinstvo, da deli vašo vsebino.

infografika Majda Rogelj

11. Hierarhična

Hierarhične infografike so vrste infografik, ki pomagajo vizualno organizirati informacije v slogu stopenj od največjih do najmanjših (ali obratno).

Kot pri vizualni infografiki tudi hierarhična infografika zajema informacije, ki se same po sebi morda ne zdijo zanimive, in jih naredi privlačnejše. Prav tako si občinstvo olajša zapomnitev informacij. Na splošno si ljudje lažje zapomnijo nekaj vizualno dostopnega, kot je grafika, kot pa oštevilčen seznam ali razlaga iste informacije v slogu proze.

12. Življenjepis

Uporaba infografike za predstavitev ključnih informacij v bolj vizualni obliki ni le odlična metoda za preoblikovanje podatkov, statističnih podatkov ali dejstev – taki življenjepisi vam lahko pomagajo izstopati na konkurenčnih trgih dela in v panogah.

Oblikovanje življenjepisa z infografiko je čudovit način, da potencialnega delodajalca prepričate, da vas vidi kot nekoga, ki je vreden vabila na razgovor. Prav tako pokažete (namesto da bi povedali), da ste ustvarjalni, inovativni in odločeni, da boste v podjetje prispevali nekaj edinstvenega.

Ti življenjepisi so lahko še posebej učinkoviti, ko se prijavljate na delovna mesta na kreativnih področjih ali pri blagovnih znamkah, ki cenijo drugačno razmišljanje.

13. Diagram poteka

Infografike diagramov poteka so vrste infografik, ki razčlenijo potencialno zapletene poteke dela, procese ali postopke in jih naredijo dostopne na prvi pogled. Odlične so tudi za odgovarjanje na specifična vprašanja, ki jih morda ima vaše občinstvo, na način, ki se vam zdi oseben, zabaven in dostopen. Poskusite uporabiti infografiko diagrama poteka, ko želite za vas poenostavi temo ali rešitev, ki bi lahko povzročila zmedo med vašimi bralci.

To je tudi učinkovit način, da vaši ciljni publiki na prvi pogled pokažete, kako jo lahko različni pristopi pripeljejo do istega končnega rezultata.

Več o drugačnih ilustracijah preverite TUKAJ.

Infografika je danes skoraj nepogrešljiva

Za ustvarjanje vseh vrst infografike lahko uporabite tudi predloge, ki so na voljo na spletu. Vendar bodite previdni pri izbiri. Najboljši način za izgradnjo učinkovite vsebinske strategije z njihovo uporabo je računanje na izkušene strokovnjake. Pomagali vam bodo lahko pri vsakem koraku in ugotovili, kaj bo bolje delovalo za vaše občinstvo. Lahko me kontaktirate in skupaj bomo ustvarili super infografiko, ki deluje!

Opomba: Vse infografike iz prispevka so last Majde Rogelj

Podobni prispevki