Akvarel tehnika pri grafičnem oblikovanju – da ali ne?

| Majda Rogelj|Objavljeno12 Mar, 2021

Akvarel tehnika pri grafičnem oblikovanju – da ali ne?

Dizajnerski svet je verjetno najbolj živahna dejavnost od vseh. Oblikovalci se lahko igramo s številnimi teksturami, pisavami, barvami, dizajni itd. Praktično vsak drugi dan se na področju oblikovanja pojavi nekaj novega, kak nov trend in svet ga sprejme. Na izbiro je namreč toliko možnosti, ena izmed njih je akvarel tehnika!

Najbrž ste že opazili številne akvarelne logotipe (akvarel je tehnika slikanja z vodenimi barvami) in druge tiskovine, ki so zadnja leta precej popularne. Nič ne kaže, da bi jim popularnost upadla, mi pa se sprašujemo, ali takšna tehnika deluje v grafičnem oblikovanju? Glede na nekakšne »zakonitosti«, ki naj bi jih upoštevali, ko se lotimo oblikovanja bi bil prvi odgovor najbrž »ne«. Pa vendar na nekakšen način tudi tovrstne tiskovine in logotipi lahko delujejo. V današnjem prispevku si bomo pogledali, kaj je treba upoštevati pri akvarelih, da bo grafično oblikovanje ustrezno.

Akvarel tehnika – trend v grafičnem oblikovanju

Trenutno oblikovanje akvarelov je kot rečeno, še vedno zelo »in«. Opažam številne, predvsem ženske dejavnosti (npr. trgovine za otroke, ročna dela, fotografinje, jogo …), ki se ponašajo z akvarelnimi logotipi in tiskovinami. Akvarelne tiskovine so namreč estetske in prijetne. Se spomnite, kako navdušeni ste bili kot otrok, ko je bil čas za risanje? Ne glede na to, da smo imeli vsa oblačila umazana, smo si radi privoščili barve. No, uporaba akvarelov pri odraslih morda ne vključuje neurejenosti, a zabava in vznemirjenje lahko ostajata enaka.

Pogovorimo se več o trendu oblikovanja akvarelnih tiskovin in kaj pri oblikovanju upoštevati.

florinas-vizitka
Primer vizitk, kjer je subtilno uporabljena akvarelna tehnika

Kaj je sploh akvarel tehnika pri oblikovanju?

Ime se nam zdi precej preprosto, vendar trend vključuje dva načina – »risanje« digitalnega akvarela neposredno na računalnik ali dejansko uporabo akvarelov oz. risanje.

Digitalni akvarelni učinek: tu uporabljate različne barve po svoji izbiri in ustvarite vzorce, ki odražajo učinek v programski opremi.

Dejanska uporaba akvarelov: tu se lotiš slikanja na papir z dejanskimi vodenimi barvicami. Nato svojo sliko preprosti vektoriziraš!

Akvareli so izjemno priljubljeni za otroška vabila

Učinek vode in tekstura sta glavni značilnosti akvarela. Učinek vode lahko dosežete tako, da barva odteče v papir ali platno. Če uporabljate več barv, se morajo med seboj brezhibno mešati, odvisno od učinka, ki ga želite doseči. Ko to storite, boste videli, da se edinstvena tekstura samodejno oblikuje. Če to poskušate storiti namerno, morda ne bo istega učinka.

Nasveti za uporabo akvarelne tehnike za grafično oblikovanje

Zdaj, ko smo seznanjeni z osnovami, se naučimo uporabiti akvarelno tehniko pri grafičnem oblikovanju. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo zagotovo pomagali:

Nasvet 1

Gre predvsem za ohranjanje ravnovesja v barvah. Ker so akvareli na splošno subtilni, boste morda želeli oblikovati lahkoten dizajn. Če vaš koncept zasnove zahteva temne in živahne barve, je akvarel primerna izbira, če ste prepričani, da boste dosegli ravnovesje. Barve se morajo namreč dobro premešati. V nasprotnem primeru ne boste dosegli navedenega učinka.

Primer akvarela iz ene glavne barve ter dodatkom zlate za poživitev

Nasvet 2

Če uporabljate več barvnih odtenkov, bodite previdni pri izbiri barv. Kombinacija mora biti pravilna. Izbrati različne odtenke iste barve je najboljša ideja. Če tega ne želite storiti, si pomagajte z barvno lestvico in izberite barve, ki so blizu glavni izbrani barvi. To bo olajšalo postopek mešanja barv in ustvarilo harmonijo.

Če smo že ravno pri izbiri barv, nasvet – za učinek akvarela ne smete nikoli izbrati več kot 3 barve. 3 je zgornja meja in če lahko naredite akvarel le z 2 ali 1 glavno barvo, vedno izberite spodnjo številko. Manj je vedno najboljše, če gre za akvarele.

Nasvet 3

Ne stremite k popolnosti! Sicer iskreno, oblikovalci smo precej pikolovski, a tu bi se morali ustaviti in narediti izjemo. Prav v akvarelih se skriva lepota pomanjkljivosti. Najbolj izjemni učinki običajno niso preveč dodelani. Tukaj je cilj biti naraven, popolnost pa običajno ni naravna!

idealy-logo-jpg
Oblikovanje logotipa z akvarelno tehniko, ki je dovolj kontrasten, da deluje

Nasvet 4

Uporabite širok izbor čopičev! Ne glede na to, ali rišete na papir ali ustvarjate v Illustratorju, poskusite z več čopiči poiskati pravo prileganje. Tukaj ni pravega recepta, kaj deluje in kaj ne – pomembno je zgolj poizkušanje.

Kje se uporablja akvarel tehnika?

Najbolj enostaven odgovor bi bil – kje pa ne? Učinek akvarelne tehnike lahko naredi čudeže povsod, od vizitk do poročnih vabil in spletnih strani! Opazili smo, da se te tehnika veliko uporablja za oblikovanje za tisk – na voščilnicah, objavah v družabnih omrežjih, raznih televizijskih oglasih, izdelkih in še veliko več!

Akvarel, ki sem ga uporabila pri celotni poročni kolekciji moje naročnice, vključno s cenikom

Upoštevati morate le vrsto podjetja, za katerega ste se lotili grafičnega oblikovanja. Akvarelno tehniko uporabite le, če ustreza tonu blagovne znamke. Iskreno, ne bo videti prav lepo, če z akvarelno tehniko oblikujete povabilo za tehnološko konferenco, kajne? Če pa gre za povabilo na odprtje luksuznega cvetličnega butika, bo to hit. Razmislite torej o dejavnosti podjetja, preden se lotite akvarelov

Kdaj se lotiti risanja na papir

Ni nekega splošnega pravila, kdaj mi morali risati na papir in kdaj se lotiti računalniškega »risanja«

Sami se odločite, kaj vam najbolj ustreza. Če ste odličen umetnik in imate znanje in prakso s področja likovne umetnosti, se vsekakor lotite klasičnega risanja. Potem sliko zgolj vektorizirate.

V kolikor ste bolj vešči tablice in računalnika naredite tako. Poizkusite tudi s kombinacijo, mogoče pa boste presenečeni 🙂

Zaključek

Čas je, da si pripravite delovno površino, vzamete v roke čopič ali tablico in se začnete prepuščati čarobnosti akvarelov! Naj bo digitalna ali resnična, zabava in vznemirjenje sta enaka. Vsak nadobudni oblikovalec ali strokovnjak lahko razišče številne kreativne možnosti, ki jih ponuja ta trend. Bodite drzni in začnite ustvarjati lastne teksture, z vajo ne bo več težko.

Navdušite svoje kolege, prijatelje in stranke. Kdo ve, morda je to ključ do bleščečega portfelja, ki vam lahko prinese velike projekte!

Pri oblikovanju vam lahko pomagam tudi jaz, zato me kar pogumno kontaktirajte!

VIR (1) The Logo Creative

Podobni prispevki