10 nasvetov za oblikovanje letakov, ki bodo izstopali

Ne glede na to, kako veliko ali majhno je vaše podjetje, tiskani letaki so še danes odličen način za promocijo vaše dejavnosti. Pravzaprav je priporočljivo, da letaki (p)ostanejo bistveni elemente vaše promocijske strategije. V vsakem poslu je pomembno, da vaše potencialne stranke razumejo, kaj jim ponujate. Cenovno ugodno tiskanje letakov je eden najboljših načinov za širjenje vašega sporočila. Zagotoviti si morate torej unikatno, profesionalno in edinstveno oblikovanje letakov, ki bo izstopalo in bo takoj opazno.

Preberite 10 nasvetov, kako to lahko storite.

oblikovanje-letaka

1. Fotografije in grafika

V zadnjem času se vedno več podjetij za oglaševanje in trženje poslužuje fotografij in videoposnetkov. Ljudje radi vidijo pisane fotografije in čista besedila. Ena kakovostna slika lahko vpliva bolj kot številna besedila. Spektakularna ilustracija ali fotografija je lahko osnova za ustvarjanje razpoloženja in zgodbe, natisnjene na letaku.

Visokokakovostne fotografije so torej lahko osrednja točka zasnove letakov.

Z uporabo fotografij ali grafike na brošurah lahko ustvarite velik vpliv na samo oblikovanje letakov. Dobro zasnovan letak po meri lahko zlahka vzbudi pozornost potencialnih strank. Lahko uporabite tudi osupljivo grafiko, ki dopolnjuje vaše slike izdelka, kot tudi logotip blagovne znamke. Eden od najboljših načinov, kako oblikovati privlačne letake, je zaupanje v vašo izbrano tiskarno. Ti lahko z načinom tiskanja in izbranim materialom vaš letak „oživijo“ in mu dodajo piko na i.

2. Privlačen naslov ali slogan

Osredotočite se na naslov ali slogan, ki bo natisnjen na letaku. Pomembno je, da vaše potencialne stranke takoj privleče natisnjeno besedilo. Dober naslov v kombinaciji z odličnimi oblikovalskimi elementi pomeni, da bo letak fascinanten, hkrati pa bo zbudil pozornost. Na primer, ko se letak na reliefnem materialu ujema z osupljivimi slikami in jasnimi besedili, ustvarite edinstveno marketinško tiskovino.

Vzemite si čas in razmislite, kakšno sporočilo bi radi posredovali bralcem in le-to skušajte čim bolj kratko in jedrnato vključiti v naslov. To je element, ki ga bodo ljudje zagotovo prebrali. S privlačnim naslovom zagotovite, da bodo potencialni kupci prebrali celotno besedilo na letaku. Omogočite strankam, da razumejo, kaj lahko pričakujejo od celotne vsebine na letaku.

Primer letakov SQS

Poglejmo 2 različna letaka za podjetje SQS, ki zastopa blagovne znamke s področja profesionalne industrijske opreme. Poleg ostale opreme je ena glavnih zastopstev za podjetje Lincoln Electric, ki je proizvajalec kakovostne varilne opreme. – varilni aparati, varilne maske, gorilniki, dodatki za varjenje …

Na prvem letaku je tako izpostavljen proizvajalec, ki je v svetu varjenja zelo priznan, takoj pod njim pa bistvo letaka – akcija ugodnih cen. Že samo če skeniramo naslov torej vemo, kaj bomo na letaku lahko prebrali. Izpostavljena je tudi višina odstotka popusta, bistveni izdelek in pa dodatni izdelki. Pomembno je tudi, da se takoj lahko preletijo znižane cene. Klasičen prodajni letak, ki je jedrnat in pritegne.

Drugi letak je malce drugačen, saj predstavlja nov izdelek. Gre torej za novost na trgu, zato je bistveno, da se izpostavi glavna karakteristika izdelka. Letak je strukturiran tako, da so informacije ločene in jih je enostavno prebrati. Kot pri prvem letaku so tudi tu na dnu podatki podjetja, ki so pravzaprav bistveni za vsak letak.

3. Glavne prednosti in značilnosti

Kaj je glavni namen oblikovanja letakov? Glavni cilj manjših tiskov, kot so vizitke, nalepke, letaki in brošure je obveščanje in promoviranje. Ne glede na to, ali gre za dogodek, nov izdelek in storitev, festival ali razprodajo – tržniki za obveščanje uporabljajo letake povsod. Če ste lastnika kluba ali restavracije, najbrž potrebujete hitro promocijo za vsak dogodek. V tem primeru lahko brez težav natisnete letake tudi v parih urah.

Predvsem morate na letakih jasno definirati, kaj prodajate in poudariti ključne značilnosti izdelka ali storitve. Vaše stranke morajo imeti razlog za izbiro vašega letaka in blagovne znamke pred ostalo kokurenco. Pomembno je torej, da ne enostaven in pregleden način izpostavite ključne točke.

4. Enostavna in berljiva pisava

Pri oblikovanju letakov morate vedno izbrati preproste in čiste pisave. Biti preveč ustvarjalen z izbiro pisave lahko odvrne potencialne stranke. Preprostejša pisava je bolj primerna, ker je bolj berljiva. Poskusite uporabiti pisavo, ki je odlična za tiskanje, da zagotovite, da vaše ciljno občinstvo prebere vse besedilo na letaku. Prav tako omejite uporabo preveč različnih slogov in velikosti pisav, ki jih uporabljate.

Najbolj idealno je, da izbere 2 do 3 različne pisave. Eno pisavo uporabite pisanje naslovov in drugo za preostanek besedila. Potencialno tretjo za dodatne elemente, ampak se res prepričajte, da deluje. Pred oddajo letakov v tiskarno natisnite letak na domač tiskalnik in preverite, če je besedilo berljivo.

5. Manj je več

Ko snujete letak, se morate zavedate, da kupce v prvi vrsti privlači barvita grafika, interaktivno oblikovanje in kakovost papirja. Naslednja stvar, ki jo opazijo, so alieneje, ki navajajo bistvene točke. Preproste besede ali besedne zveze in manj vsebine za opis vašega dogodka ali izdelka in storitve, mora biti vedno vaša izbira pri oblikovanju letakov. Ne glede na to, ali gre za vizitko ali letak, manj je vedno več.

Zmeda ali prenatrpanost lahko popolnoma uničita letak. Nihče nima časa za dolgo branje zgodb na letak. Posredujte torej omejene informacije, ki najbolje opisujejo bistvo vašega sporočila. Pustite, da besedila, fotografije in naslovi govorijo sami zase.

Ne glede na to, kakšno vrsto letaka oblikujete, poigrajte se z različnimi oblikami in postavitvami in „prečistite“ nepotrebne elemente.

6. Preverite vsebino pred oddajo v tisk

Kadarkoli tiskate marketinško gradivo, je nujno, da je brez napak. To velja tudi za letak. Slovnične napake in napake v črkovanju v tiskanem besedilu lahko ustvarijo slab vtis o vaših izdelkih in podjetju. Zaradi vaših neprevidnostih pri tiskanje letakov lahko ljudje sklepajo, da imate isti odnos tudi do vaših izdelkov in storitev.

Poskrbite torej, da pred oddajo v tisk letak skrbno preberete in preverite vsebino. Lahko tudi koga prosite za pomoč, naj prebere tekste in vam pove, če je vse na letaku razumljivo. Prepričajte se, da letak lahko jasno prebere in razume kaj ponujate. Če gre za promocijski letaki nekaterih izdelkov ali storitev, zagotovite, da so cene in datumi pravilno natisnjeni.

predloga-letaka
Na spletu najdete številne predloge za letake

7. Dodajte popust ali promocijski kupon

Poleg izpostavljanja glavnih prednosti in ključnih lastnosti na letakih, poskusite ponuditi še neko dodano vrednost, da letaki ne bodo takoj romali v smeti. Kaj lahko ponudite s pomočjo tiskanih letakov? Kupon, promocijsko kodo, nekaj super popustov za prve stranke, mogoče vzorec vašega izdelka? Na ta način bo letak več kot zgolj obvestilo, dejansko bodo potencialne stranke od njega imele določeno korist.

8. Preverite poravnavo besedila in vsebine

Izbira prave pisave in preprosta postavitev sta ključna za oblikovanje uspešnega letaka, ki izstopa. Čeprav sta ta dva vidika popolna, je letak lažje razumeti. Še en pomemben element pa je poravnava vsebine. Če vaše besedilo ni popolnoma poravnano, je lahko oblikovanje vašega letaka v težavah. Na primer, ljudje običajno berejo od vrha do dna in iz leve proti desni, a če poskušate spremeniti to poravnavo, lahko ljudje prenehajo brati. Torej, oblikujte z upoštevanjem pravilne postavitve in poravnajve, ki je običajna in lažje berljiva.

9. Kakovost tiskanja

Ko je oblikovanje končano, pride na vrsto tiskanje. Ali veste, kako učinkovito natisniti vizitke in letake? Izbrati morate pravi papir in premaz oz. lakiranje. Izbira papirja bo vsekakor odvisna od vsebine in namena letaka. Če gre za promocijski letak izdelka, ki je na razprodali, povsem delujejo običajni papirji. Za letak, ki vabi na ekskluzivno priredite boste morda izbrali strukturiran, dražji papir. Za eko predstavitev izberete recikliran papir in tako dalje. Svetujemo, da pred izbiro papirja pridobite vzorce v tiskarni in se tako lažje odločite.

10. Kaj pa prepognjeni letaki?

Vsekakor boste izstopali, če se odločite za zložene letake. Prepognjeni na pol, na tri dele, kot knjižica … Prepogibi pomagajo predvsem pri tem, da še bolj ločijo besedilo in ga naredijo bolj berljivo. Delitev informacij v različne segmente z ločenimi podnaslovi v vsakem pregibu lahko ljudem pomaga še bolj jasno razumeti vaše sporočilo. Vsebino lahko povzamete in jo razložite v alienjah, infografiki, kar bo za bralce še bolj privlačno.

Zaključek

Ko boste oblikovali in poslali v tisk naslednji barvni letak, upoštevajte zgornje nasvete. Če imate dodatna vprašanja, komentarje ali bi radi izvedeli kaj več, pa se oglasite. Z veseljem poklepatam z vami 🙂