Kako optimizirati oblikovanje spletnih strani za boljšo uporabniško izkušnjo

| Majda Rogelj|Objavljeno13 Jun, 2024

Kako optimizirati oblikovanje spletnih strani za boljšo uporabniško izkušnjo

Oblikovanje spletnih strani predstavlja temeljni gradnik vsake spletne strani. Ima namreč ključno vlogo pri ustvarjanju privlačnega, uporabniku prijaznega in funkcionalnega spletnega okolja. Gre za celovit proces načrtovanja in izvajanja vizualne estetike ter uporabniške izkušnje (UI/UX) spletne strani. V današnjem digitalnem svetu, kjer se uporabniki hitro premikajo med različnimi spletnimi vsebinami, je pomembno, da spletna stran takoj pritegne pozornost in omogoča intuitivno navigacijo.

Kaj je sploh oblikovanje spletnih strani oz. spletno oblikovanje

Spletno grafično oblikovanje se nanaša na proces ustvarjanja vizualnega in funkcionalnega izgleda spletne strani. To vključuje izbiro barvne palete, tipografije, postavitve elementov na strani, navigacije ter uporabo grafik in slikovnega gradiva. Glavni cilj spletnega oblikovanja je zagotoviti optimalno uporabniško izkušnjo (UI). Ta bo uporabnikom omogočila enostavno in učinkovito interakcijo s spletno vsebino.

Pri oblikovanju spletnih strani je ključnega pomena tudi upoštevanje sodobnih trendov in tehničnih smernic. Ena izmed njih je npr. odzivno oblikovanje (Responsive design), ki omogoča prilagodljivost spletne strani različnim napravam in zaslonom. Poleg tega mora biti spletno oblikovanje usmerjeno tudi v optimizacijo za iskalnike (SEO). To dolgoročno pripomore k boljši vidnosti spletne strani v iskalnih rezultatih.

V nadaljevanju bomo podrobneje raziskali ključne vidike spletnega oblikovanja. Od temeljev do naprednih tehnik oblikovanja spletnih strani v današnjem digitalnem okolju.

Temelji spletnega oblikovanja

Uporabniška Izkušnja (UI/UX)

UI se osredotoča na uporabniški vmesnik, torej način, kako se uporabnik interaktivno povezuje s spletno stranjo. UX pa po drugi strani zajema celotno uporabniško izkušnjo, vključno z občutki, ki jih uporabnik doživi med interakcijo s spletno vsebino.

Dobra uporabniška izkušnja pomeni, da je spletna stran enostavna za uporabo, intuitivna za navigacijo in zagotavlja jasno razumljivo ter privlačno vsebino. To vključuje hitro nalaganje strani, pregledno postavitev elementov, jasno besedilo in povezave ter odziven odziv na uporabnikovo interakcijo.

Oblikovanje spletnih strani za različne naprave (Responsive design)

Odzivno oblikovanje je pomembno zaradi naraščajočega števila uporabnikov, ki dostopajo do spletnih strani prek mobilnih naprav. Z zagotovitvijo odzivnega oblikovanja se izognemo številnim težavam. Najbolj običajne so nepregledna postavitev, težave pri branju besedila in neustrezno delovanje interaktivnih elementov na manjših zaslonih.

Poleg tega odzivno oblikovanje prispeva k boljši optimizaciji spletnih strani za iskalnike (SEO). Google in drugi iskalnike namreč bolj cenijo odzivne spletne strani in jim dajejo prednost pri prikazu v iskalnih rezultatih. S tem se poveča vidljivost in dosegljivost spletnih strani, kar lahko privede do večje obiskanosti in konverzij.

oblikovanje spletnih strani odzivni dizajn
Odzivni dizajn se mora prilagoditi vsem napravam

Barvna paleta in tipografija

Barvna paleta in tipografija sta elementa spletnega oblikovanja, ki močno vplivata na uporabniško izkušnjo. Barve lahko vzbudijo čustva, vplivajo na branje in navigacijo ter poudarijo pomembne informacije na spletni strani. Pravilna izbira barvnih kombinacij lahko ustvari prijetno in privlačno okolje ter poveča prepoznavnost blagovne znamke.

Poleg tega ima tipografija pomembno vlogo pri berljivosti in razumljivosti spletnega besedila. Pravilno izbrana tipografija omogoča enostavno branje in povečuje jasnost ter privlačnost vsebine. Pri oblikovanju in izdelavi spletnih strani je pomembno upoštevati kontrast med besedilom in ozadjem ter velikost in slog pisave, da se zagotovi optimalna berljivost na različnih napravah.

Na koncu je nujno, da se barvna paleta in tipografija uskladita z vizualno identiteto blagovne znamke ter cilji in preferencami ciljne publike. To bo prispevalo k celostni in privlačni uporabniški izkušnji spletnih strani.

oblikovanje spletnih strani barvna paleta
Barvna paleta v skladu s celostno grafično podobo

Navigacija in uporabniški tok

Intuitivna navigacija omogoča uporabnikom enostavno in hitro iskanje želenih informacij. Pri načrtovanju navigacije je treba upoštevati uporabniške potrebe in cilje ter zagotoviti jasno strukturo in organizacijo vsebine.

To vključuje uporabo hierarhične postavitve menijev, jasne povezave med stranmi ter uporabo ikon in simbolov za lažje navigiranje. Poleg tega je treba zagotoviti dosledno in predvidljivo vedenje navigacijskih elementov na različnih delih spletnega mesta. To bo olajšalo uporabnikom iskanje in dostop do želenih informacij.

Z dobro načrtovano in intuitivno navigacijo je spletna stran bolj uporabniku prijazna in učinkovita. Na tak način omogoča hitrejše doseganje ciljev in zmanjšuje frustracijo uporabnikov ob iskanju informacij. Pri načrtovanju navigacije je treba upoštevati tudi mobilne uporabnike. Za njih je potrebno prilagoditi navigacijske elemente za manjše zaslone ter uporabiti tehnike, kot so skriti meniji ali drsniki, za optimalno izkušnjo na mobilnih napravah.

oblikovanje spletnih strani navigacija
Jasna in razumljiva navigacija

Tehnični vidiki spletnega oblikovanja

HTML, CSS in JavaScript

HTML (HyperText Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) in JavaScript so temeljni jeziki spletnega oblikovanja, ki omogočajo ustvarjanje interaktivnih in privlačnih spletnih strani.

HTML (1) je osnovni jezik, ki se uporablja za strukturiranje vsebine spletnih strani, kot so besedilo, slike, povezave itd. S pomočjo HTML oznak določimo, kako naj bo vsebina organizirana in prikazana na spletni strani.

CSS (2) se uporablja za oblikovanje in stiliziranje vsebine spletnih strani, ki jo definira HTML. S pomočjo CSS lahko določimo barve, postavitve, velikosti in druge vizualne lastnosti elementov na spletni strani. To omogoča ustvarjanje privlačnega in konsistentnega vizualnega izgleda.

JavaScript (3) je programski jezik, ki se uporablja za ustvarjanje interaktivnih funkcionalnosti na spletnih straneh, kot so animacije, dinamično nalaganje vsebine, obrazci z validacijo in še več. JavaScript omogoča dinamično interakcijo med uporabnikom in spletno stranjo ter izboljšuje uporabniško izkušnjo.

Poznavanje osnov HTML, CSS in JavaScript je nujno za vsakega spletnega oblikovalca, saj zagotavlja ustvarjanje in prilagajanje spletnih strani ter implementacijo različnih funkcionalnosti.

CMS Sistemi (WordPress, Joomla, Drupal)

CMS (Content Management System) sistemi, kot so WordPress, Joomla in Drupal, so orodja, ki ponujajo enostavno ustvarjanje, urejanje in upravljanje vsebine spletnih strani brez potrebe po programerskih veščinah.

oblikovanje spletnih strani wordpress
Primer WordPress strani

WordPress je najbolj priljubljen CMS sistem, ki je znan po svoji enostavnosti uporabe, široki podpori in veliki skupnosti razvijalcev ter razpoložljivosti različnih vtičnikov in tem za prilagajanje spletnih strani. Joomla in Drupal sta nekoliko kompleksnejša CMS sistema, ki pa ponujata večjo prilagodljivost in možnosti za kompleksne spletne projekte.

Prednosti CMS sistemov vključujejo hitro postavitev in začetek delovanja spletnih strani, enostavno upravljanje vsebine, široko izbiro vtičnikov in tem ter podporo skupnosti razvijalcev. Vendar pa imajo CMS sistemi tudi nekatere slabosti. Npr. omejena prilagodljivost in zmogljivost, varnostne ranljivosti ter odvisnost od tretjih oseb za vzdrževanje in posodabljanje.

Pri izbiri CMS sistema je pomembno upoštevati specifične potrebe in zahteve projekta ter se odločiti za tisti CMS, ki najbolje ustreza ciljem in pričakovanjem.

SEO prijazno oblikovanje

SEO (Search Engine Optimization) prijazno oblikovanje je proces optimizacije spletnih strani za boljšo vidnost in uvrstitev v iskalnih rezultatih spletnih iskalnikov, kot je Google.

SEO prijazno oblikovanje vključuje optimizacijo strukture in vsebine spletnih strani, uporabo ustreznih ključnih besed, optimizacijo hitrosti nalaganja strani, uporabo meta oznak in naslovov ter pravilno uporabo notranjih in zunanjih povezav.

Poleg tega je smiselno zagotoviti tudi mobilno prijazno oblikovanje spletnih strani. Google namreč daje prednost mobilnim prijaznim stranem pri prikazu rezultatov iskanja na mobilnih napravah.

Preberite več nasvetov za SEO optimizacijo.

Napredno oblikovanje spletnih strani

Animacije in interaktivnost

Animacije so močno orodje na področju spletnega oblikovanja. Te lahko prispevajo k izboljšanju uporabniške izkušnje in ustvarjanju bolj privlačnih ter dinamičnih spletnih strani.

Pravilno uporabljene animacije lahko pripomorejo k boljši razumljivosti vsebine, poudarjanju ključnih informacij, navduševanju uporabnikov ter ustvarjanju bolj interaktivnega okolja. To vključuje animirane prehode med stranmi, animirane ikone in grafike, animirane efekte ob interakciji s spletno stranjo ter druge oblike animacij, ki dodajajo globino in dinamiko vsebini.

Pri uporabi animacij je pomembno, da so le-te zmerno in premišljeno uporabljene, da ne zmotijo uporabnikov ali upočasnijo nalaganje strani. Prav tako je treba zagotoviti, da animacije izboljšujejo uporabniško izkušnjo in prispevajo k ciljem spletnega mesta, namesto da so le dekorativni dodatek.

Oblikovanje spletnih trgovin

Oblikovanje spletnih trgovin zahteva posebno pozornost do detajlov, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo, zaupanje uporabnikov in konverzije.

oblikovanje spletnih strani trgovina
Spletna trgovina

Pravilno oblikovanje vključuje jasno in pregledno postavitev izdelkov, enostavno navigacijo po kategorijah in filtriranje rezultatov iskanja, privlačen dizajn izdelkov z jasnimi fotografijami in opisi ter enostaven in hiter postopek nakupa.

Poleg tega je treba zagotoviti varno in zaupanja vredno okolje za nakupovanje. Vključno z varnim plačilnim sistemom, jasnimi pogoji in politikami poslovanja ter podporo strankam.

Dodatne funkcionalnosti, kot so priporočila izdelkov, ocene in mnenja strank, ter marketinške akcije, kot so popusti in nagradni programi, lahko dodatno povečajo angažiranost in konverzije uporabnikov.

Spletno oblikovanje za mobilne aplikacije

Oblikovanje za mobilne aplikacije mora zagotoviti preprosto in intuitivno navigacijo, jasno postavitev in poudarjanje ključnih funkcionalnosti ter optimizacijo hitrosti nalaganja in delovanja aplikacije.

Poleg tega je potrebno upoštevati uporabo na dotik občutljivih zaslonov in prilagoditi interaktivne elemente ter uporabniške vmesnike za boljše uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah.

Obstajajo tudi omejitve glede velikosti in zmogljivosti mobilnih naprav. Prav zato se je treba osredotočiti na bistvene funkcionalnosti in vsebine, ki so ključne za uporabnike med uporabo aplikacije.

Trenutni trendi v spletnem oblikovanju

Spletno oblikovanje je dinamično področje, ki se nenehno razvija in spreminja. Posledično se pojavljajo vedno novi trendi in tehnologije, ki oblikujejo vizualni in funkcionalni izgled spletnih strani.

Eden izmed najnovejših trendov v spletnem oblikovanju je temna tema, ki prinaša eleganten in sodoben videz ter izboljšuje berljivost v slabih svetlobnih pogojih. Poleg tega so vse bolj priljubljene tudi minimalistične in čiste oblikovalske rešitve, ki poudarjajo preprostost in jasnost vsebine.

oblikovanje spletnih strani trendi
Temna spletna stran

Drugi trendi vključujejo 3D elemente in ilustracije. Ti dodajajo globino in interaktivnost spletnim stranem, ter uporabo animacij in mikrointerakcij, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo in pritegnejo pozornost uporabnikov.

Poleg tega so vse bolj priljubljene tudi prilagojene tipografije, nekonvencionalne postavitve in uporaba živih barv, ki ustvarjajo edinstven in privlačen videz spletnih strani.

Oblikovanje spletnih strani naj sledi vsem zakonitostim

Preverili smo ključne elemente spletnega oblikovanja, ki vplivajo na ustvarjanje privlačnih, funkcionalnih in učinkovitih spletnih strani. Od temeljev, kot so uporabniška izkušnja in odzivno oblikovanje, do naprednih tehnik, kot so animacije in oblikovanje spletnih trgovin. Raziskali smo širok spekter tem, ki jih morajo upoštevati spletni oblikovalci pri svojem delu.

Z znanjem in razumevanjem teh nepogrešljivih funkcionalnosti spletnega oblikovanja lahko spletni oblikovalci ustvarijo izjemne spletne strani, ki bodo navdušile in zadovoljile uporabnike ter prispevale k uspehu njihovih projektov in blagovnih znamk.

Več o oblikovanju preberite TUKAJ, več o nasvetih za splet pa TUKAJ.Podobni prispevki